Pages - Menu

28 Jun 2014

*** စားဖြယ္စံု…အာလူးဟင္းလ်ာ…အဖံုဖံု ***


<အာလူး ရာဇ၀င္>
Solanum tuberosum (ေခၚ) အာလူး ကို ပီရူးႏိုင္ငံ ရွိ အင္ကာ(Inca) လူမ်ိဳးမ်ားက ဟိုးႏွစ္ေ ပါင္း ၇၀၀၀ ေက်ာ္ကတည္းက အင္းဒီးစ္ေတာင္ေစာင္းတေလွ်ာက္ စတင္ စိုက္ပ်ိဳးလာ ခ့ဲၾက တာ ပါ။ အင္ ကာ လူမ်ိဳးတို ့က အာလူးကို ‘papa’ ဟု ေခၚဆိုၾကျပီး၊ ထို ေဒသထြက္ အာလူးမ်ားဟာ ထြားၾကိဳင္းျ ပီး၊ အႏွစ္မ်ားတဲ့အ၀ါေရာင္ျဖစ္ကာ၊ မရမ္းေစ့ေရာင္အခြံက ဖံုးအုပ္ထားပါတယ္။ အာ ဟာရ ျဖစ္ စားေသာက္ေလ့ရွိၾကသလို၊ အင္ကာရိုးရာ တိုင္းရင္းေ ဆးကုထံုးအရ နာမက်န္းေ သာ အခါ ခႏၶာ ကိုယ္အေရျပားကို အာလူးျဖင့္ ပြတ္တိုက္ေပး ပါက ယူပစ္သလို ဖ်ားနာ မ်ားေ ပ်ာက္ကင္း လို ့ေဆး ၀ါးျဖစ္ပါ စိုက္ပ်ိဳးၾကပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ တန္ဘိုးမျဖတ္ႏိုင္တဲ့ သီးႏွံျဖစ္ လို ့ ထိုလူမ်ိဳးတို ့ေသရင္၊ အာလူးကိုပါ ထဲ့ျမွဳပ္ႏွံေလ့ရွိၾက ပါ တယ္တဲ့။ 
 
အာလူးကို အေျခာက္ခံကာ ဧရာမ ပစၥည္းထဲ့ ပံုးၾကီး မ်ားတြင္ သိမ္းဆည္းထားေ လ့ရွိျ ပီး၊ စစ္ပြဲ မ်ားျဖစ္၍ ငတ္မြတ္ေခါင္း ပါးေသာ အခါတြင္လည္းေ ကာင္း၊ ခရီးရွည္ သြားေသာ အခါတြင္ လည္းေကာင္း ရိကၡာကုန္ၾ ကမ္း အျဖစ္ သိုေလွာင္ထားၾက တယ္လို ့ဆိုပါတယ္။
၁၅၃၇ ခုႏွစ္မွာေတာ့ စပိန္က်ဴးေက်ာ္သူမ်ားသည္ ပီရူးႏိုင္ငံသို ့ ေရႊရတနာမ်ား လာေရာက္ရွာေ ဖြၾကရာ မွစ၍ အာလူး စားသံုးျခင္း ကို အမွတ္မထင္ ေတြ ့ရွိခဲ့ပါတယ္။ စပိန္ တို ့က အာလူး ကို ‘patata’ လို ့ေခၚေ၀ၚၾကျပီး၊ ၄င္းတို ့ဌာေနျပန္တဲ့ လမ္းခရီးတြင္ သေဘၤာ သားမ်ားကို အာလူးေ ကြ်း ရာ၊ ပင္လယ္ခရီးၾကမ္းတြင္ ဒုကၡေပးေေနက် ဗီတာမင္စီဓာတ္ ခ်ိဳ ့တဲ့ေရာဂါ လံုး၀မျဖစ္ေစေ တာ့ ပါဘူးတဲ့။ ထိုအခ်ိန္မွစ၍ စပိန္ကုန္သည္မ်ားဟာ ပီရူးႏို င္ငံရွိ အာလူးအျမစ္ဥတို ့ကို ယူေ ဆာင္ လာျပီး စိုက္ပ်ိဳးခဲ့ၾကရာမွ စ၍ စပိန္ တြင္ အာလူး စားသံုးေသာ ယဥ္ေက်းမႈစတင္လာ ခဲ့ ပါေတာ့ တယ္။ 
 
အခ်ိန္ကာလမ်ားေရြ ့လ်ားလာျပီး၊ လမ္းပန္းဆက္သြယ္မႈမ်ား ပြင့္လန္းလာျပီးေ နာက္ မွာေတာ့ ၁၉၀၀ ခန္ ့တြင္ အိုင္ယာလန္၊ ၁၉၄၅ တြင္ ျဗိတိန၊္ ၁၅၈၅ တြင္ အီတလီ ႏွင့္ အဂၤလန္၊ ၁၅၈၇ တြင္ ဘယ္လ္ဂ်ီယမ္ ႏွင့္ ဂ်ာမနီ၊ ၁၅၈၈ တြင္ ၾသစေၾတးလ်၊ ၁၆၀၀ တြင္ ျပင္ သစ္၊ ၁၇၅၀ တြင္ ဂ်ာမနီ စသည္ျဖင့္ အာလူး မ်ား စတင္စိုက္ပ်ိဳးလာခဲ့ၾကပါတယ္။ 
 
စဦးပိုင္းတြင္ ဥေရာပႏို င္ငံမ်ားအားလံုး၌ အာလူးက လူကို အဆိပ္ျဖစ္ေစတတ္သည္္ဟု ယူဆကာ မစားသံုးၾ ကေသး ပါဘူး။ ေဆး သိပၸံပညာရွင္မ်ားက အာလူးဟာ စရိတ္နဲနဲ နဲ ့ခြန္အားၾကြယ္၀ တဲ့ ေကာ က္ႏွံ အစားထိုး အစား အစာျဖစ္လို ့ေန ့စဥ္အစာအာဟာရျဖစ္ အရြယ္ (၃)ပါးမေရြး စားသံုးသ င့္ေၾကာင္း ဗဟုသု တ ဖြင့္ေပးခဲ့ျပီး၊ ဌာေနအာဏာပိုင္မ်ား ကလဲ လယ္ယာစိုက္ခင္းမ်ားတြင္ အာ လူးကို မျဖစ္မေန စိုက္ပ်ိဳးေစခိုင္းခဲ့လို ့ ၁၇ ရာစုႏွစ္ အလယ္ေလာက္မွစျပီး ဥေရာပတိုက္ တစ္ ခြင္ လံုးမွာ အာလူးကို တြင္က်ယ္စြာစားသံုးလာခဲ့ၾကပါေတာ့တယ္။ ၁၇ ရာစု အလယ္ေလာက္ တြင္ ကမၻာေပၚမွာ အာလူး ကို တြင္က်ယ္စြာ စားသံုးေသာႏိုင္ငံ မွာ ျပင္သစ္ျဖစ္ လို ့ေန ပါျ ပီ။
 
 ျပင္သစ္ ဘုရင္မ Marie Antoinette သည္ သူမ၏ ဆံလိပ္ေခြ ေပၚတြင္ မရမ္းေ စ့ေရာင္ပြင့္ ဖတ္မွာ ၀ါလြင္လြင္၀တ္ဆံျဖင့္ သင္းပ်ံ ့လွပတဲ့ အာလူးပန္းခိုင္ေလးမ်ားကို အျမတ္တႏိုး ပန္ ဆင့္ေ လ့ရွိ ပါတယ္တဲ့။ 
 
၁၉၉၅ ေအာ က္တိုဘာ တြင္ NASA (ေ ခၚ) ေျမာက္အတၱလႏိၱတ္ သုေတသနသိပၸံပညာရွင္မ်ား အဖြဲ ့သည္၊ အာလူးက တာရွည္ အထားခံျပီး အာဟာရလဲၾကြယ္ ၀ေ စ လို ့ အာကာသယဥ္မွဴးမ်ားကို သဘာ၀ ရဲ ့အာဟာရ အစားအစာ မီႏူးအျဖစ္ ေကြ်းေမြးသ င့္ေၾကာင့္ သတ္မွတ္ခဲ့ျပီး၊ အေမရိကန္ျပည္ေ ထာင္ စုတစ္ခြင္မွာ အာလူး ကို တစ္ႏွစ္ပတ္လံုး ရာသီစာ ေကာက္ႏွံ အျဖစ္ ေတာင္သူဦးၾကီး မ်ားအား တဟုန္ထိုး စိုက္ပ်ိဳးေစခိုင္းခဲ့ပါေတာ့တယ္။
 
၁၅ ရာစုအလယ္ မင္-မင္းဆက္လက္ထပ္မွာ ေပၚတူဂီ သေဘၤာသားမ်ား တရုပ္ျပည္သို ့ ကုန္သြယ္ေဖာက္ကားရာမွ အစျပဴကာ၊ အာရွတိုက္ သို ့ အာလူးစတင္ေရာက္ရွိ လာခဲ့ ပါတယ္။ ၁၇ ရာစုႏွစ္ အေစာပိုင္းသုိ ့ေရာက္ေသာအခါမွာေတာ့ အိႏိၵယ၊ ျမန္မာ၊ ဂ်ပန္၊ ကိုရီးယား၊ ထိုင္း …စသည္ျဖင့္ အာရွတိုက္တစ္တိုက္လံုးတြင္ အာလူးစားသံုးေသာ ယဥ္ေက်းမႈ ေခတ္စား လို ့ေန ပါျပီ။ 

စာဖတ္ပရိတ္သတ္တို ့ကို ဗဟုသုတအျဖစ္ ေ၀မွ်ရပါလွ်င္ ယေန ့ ကမၻာေပၚတြင္ အာလူးမ်ိဳး စိပ္ေပါင္း ၁၀၀ ေက်ာ္ရွိျပီး၊ ကမၻာႏွင့္ အ၀ွမ္း အာလူးစိုက္ခင္း ဧက စုစုေပါင္းမွာ ၁၉,၅၀၀,၀၀၀ ရွိပါတယ္။ ၂၀၀၆ ခုႏွစ္ စစ္တမ္းမ်ားအရ တရုပ္ ႏွင့္ အိႏၵိယတို ့က ကမၻာ့အာလူးထြက္ရွိမႈရဲ ့၃ ပံု ၁ ပံု ျဖစ္ပါတယ္။ အာလူးဟာ စိုက္ပ်ိဳးရအလြန္လြယ္ကူျပီး၊ ကမၻာ့အစား အမ်ားဆံုး ေကာက္ပဲ သီးႏွံ မ်ားျဖစ္ၾကေသာ ဆန္၊ ဂ်ံဳ၊ ေျပာင္း တို ့ေနာက္တြင္ အာလူး က စတုထၳေနရာ ျဖစ္ပါတယ္။ ကမၻာေပၚတြင္ အာလူးအစားဆံုး ေဒသမွာ ဥေရာပတိုက္ ျဖစ္ျပီး၊ အေရွ ့ေတာင္အာရွတြင္ ေတာ့ တရုပ္ ႏွင့္ ဂ်ပန္တို ့က အစားမ်ားၾကပါတယ္။ အာလူးဟာ အျခား ေကာက္ပဲသီးႏွံမ်ား ထက္ ေ စ်းေ ပါလို ့ ဖြံ ့ျဖိဳးဆဲႏိုင္ငံေတြမွာလဲ ထမင္းအစားထိုး ဗိုက္္ျပည့္စာ အျဖစ္ စားသံုးလွ်က္ ရွိေနၾက ပါတယ္။

စရိတ္စက နဲျပီး ဗိုက္၀ေစတဲ့ အာလူး ကို ႏိုင္ငံတကာရွိ လူမ်ိဳးဘာသာစံု (၀ါ) အလႊာစံုအိမ္ ရွင္မ မ်ားဟာ အာလူးကို အခြံခြာ၍ လည္းေကာင္း၊ အခြံ လိုက္လည္းေကာင္း၊ အလံုးလိုက္ လည္းေ ကာင္း၊ လွီးျဖတ္၍လည္းေကာင္း၊ သား/ပုစြန္ျပြမ္း အာလူးဟင္းလ်ာ အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ သက္သက္ လြတ္ ဟင္းလ်ာမ်ား၊ စြပ္ျပဳတ္၊ အပူစာ၊ အေအးစာ၊ အသုပ္၊ အၾကြတ္ေၾကာ္၊ ကင္၊ မီးဖုတ္၊ ျပဳတ္၊ ပူရီ၊ ကတ္သလိတ္္၊ စႏြင္းမကင္း၊ ေရႊၾကည္၊ ကိတ္၊ pan ကိတ္၊ pie ကိတ္၊ ေရခဲမုန္ ့၊ အာလူးစိမ္းေ ဖ်ာ္ ရည္ စသည္ျဖင့္ မတူညီေသာ အရသာတို ့ျဖင့္ ေန ့စဥ္သံုးဟင္းလ်ာ အျဖစ္ သူ ့ရိုးရာဓေ လ့မ်ား အတိုင္း နည္းအမ်ိဳးမ်ိဳးျဖင့္ စီမံခ်က္ျပဳတ္လွ်က္ ရွိၾကပါတယ္။
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
ျမန္မာစတိုင္လ္အာလူးဟင္းလ်ာ ေလးမ်ား။
ျမန္မာ့ရိုးရာမုန္ ့အခ်ိဳမ်ားျဖစ္ၾကတဲ့ အာလူးစႏြင္းမကင္း/အာလူးေရႊၾကည္/အာလူးပူတင္း တို ့က လဲ အလွဴမဂၤလာ ပြဲမ်ားမွာ ပြဲလည္တင့္လွ်က္ရွိၾကတာပါ။ ၀ါရင့္အိမ္ရွင္မမ်ားသိျပီးၾကသလို၊ မသိေသး တဲ့ အိမ္ရွင္မ်ားအတြက္ သာမန္အရသာနဲ ့ မတူ၊ ဆန္းသစ္တဲ့ အာလူးဟင္းလ်ာေ လးေတြ ကို ေအာက္ ပါအတိုင္းေ၀မွ်ရမည္ဆိုပါလွ်င္-

< အာလူး ထမင္းသုပ္ >
ျမန္မာအိမ္ရွင္မမ်ားအတြက္ေတာ့ အာလူး က အေကာင္းဆံုးေဖာ္မြန္ပါ။ ႏွစ္သက္ရာ အသား မ်ိဳးစံု/ ပင္လယ္စာ/ပုစြန္ စသည့္ အဓိ ကဟင္းလ်ာမ်ားတြင္ အပြားခတ္ရန္အတြက္ အာလူးေရာ ကာ (အခ်ိဳ/အစပ္)ဆီျပန္ဟင္းခ်က္ၾကသလို၊ ပုစြန္ခ်ဥ္ရည္ဟင္း/ ၾကက္ဥ -ဘဲဥကုလာဟင္း တို ့ တြင္ လည္း အာလူးပါမွ အရသာပိုမိုေပၚလြင္ပါတယ္။ ေနာက္ျပီး အာလူးသုပ္/အာလူးစြ ပ္ျပဳ တ္/ သီးစံု ကုလားဟင္း စသည့္ အရန္ဟင္းလ်ာမ်ားတြင္လည္း အာလူးကမပါမျဖစ္ပါ။ ဒါ့အျပင္ အာ လူးေ ခ်ာင္းေ ၾကာ္(အေပ်ာ့ေၾကာ္-အၾကြတ္ေၾကာ္)/ အာလူးအမြေၾကာ္/အာလူးကတ္တ လိတ္ေ ၾကာ္/ အာလူးေမႊေၾကာ္/အာလူး-ဟငး္ႏုူနယ္-ေဆးဘဲဥေၾကာ္/အာလူး ေခါက္ဆြဲသုပ္ စသည္ျဖင့္ ကေလး -လူၾကီးမ်ားအား လံုး ႏႈတ္ျမိန္သြားရည္စာစားသံုးရံုမွ်မက၊ သက္သက္လြတ္သမား မ်ားအတြက္ ဗီတာမင္ဓာတ္ၾကြယ္၀တဲ့ ျဖည့္စြက္စာအာဟာရေလး ပါဘဲ။ ျမန္မာတိုင္းရင္း သား အစားအစာမ်ားျဖစ္ၾကတဲ့ မြန္ရိုးရာ အာလူး-စပါးလင္-ၾကြက္နားရြက္မွဳိသုပ္၊ ကခ်င္ရိုးရာ အာလူး စြန္တန္ဟင္းရည္၊ ရွမ္းရိုးရာ အာလူးငါးထမင္းနယ္ တို ့ကလဲ စြဲမက္စရာေလး ပါဘဲ။

<အာလူးေခ်ာင္းအႂကြပ္ေၾကာ္>
ပံုမွန္စားေနက် အာလူးေၾကာ္ေတြနဲ႔ အရသာမတူတဲ့ လက္ရာေလးပါ။ ဦးစြာ အာလူးကို အခြံ မခြာဘဲ ေရစင္စင္ေဆးျပီး အေခ်ာင္းကေလးတြ လွီးျဖတ္ကာ ဂ်ံဳမႈန္႔၊ ေျပာင္းဖူးမႈန္႔၊ ၾကက္သြန္နီ-ျ ဖဴမႈန္႔၊ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔၊ ဆား၊ ၾကက္ဥတို႔ကို ေရအနည္းငယ္စီေရာၿပီးမုန္ ့ႏွစ္ထဲႏွစ္ကာ အာ လူးေ တြ ေရႊအိုေရာင္ေျပာင္းတဲ့ထိ ဆီအိုးထဲထဲ့ေၾကာ္တာပါ။ ျပီးရင္ အာလူးေၾကာ္ပူပူေႏြးေႏြးေ ပၚ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္နဲ႔ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ေလး ျဖဴးစားလိုက္ပါ။ (လြယ္ကူျမန္ဆန္တဲ့နည္းေလးမို ့ ခရစ္စမတ္ နဲ ့ ႏွစ္သစ္ကူးညေတြမွာ ခံတြင္းဖြင့္ႏႈတ္ျမိန္စာ အျဖစ္စားရန္အလြန္သင့္ေတာ္ပါ တယ္)

<အာလူးအစပ္ေမႊေၾကာ္>
ၾကက္သြန္ျဖဴ/ငရုပ္သီးစိမ္း/ဂ်င္းတို ့ကိုဆီသတ္ျပီး၊ ျပဳတ္ေခ်ထားတဲ့ အာလူးကို ေရာေမႊကာ ဆား/ ဟင္းခတ္မႈန္ ့/ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ နဲ ့ႏွံေအာင္ေမႊျပီး၊ နံနံပင္ပါးပါးလွီးျပီး ျဖဴးစားရံုပါဘဲ။ (ထ မင္း ပူပူေလးနဲ႔ တြဲ စားလို ့ရတဲ့အျပင္၊ ေပါင္မုုန္႔ၾကိဳက္သူမ်ားလဲ ေပါင္မုုန္႔ၾကားမွာ ညွပ္စား လို ့ ေကာင္း တာပါပဲ။ အာလူးက ဆီစုပ္လို ့ ဆီမ်ားမ်ား ထဲ့ဖို ့ေတာ့ လိုပါလိမ့္မယ္)

<အာလူးငဖယ္လိပ္ေၾကာ္>

ျမန္မာျပည္ရဲ ့ ၂၁ ရာစုမွာ လူၾကိဳက္မ်ားေရပန္းစားေနတဲ့ အာလူးငဖယ္လိပ္ေၾကာ္ ဟာလုပ္ ရတာလြယ္ကူတဲ့အျပင္စားလို ့လဲ အလြန္ေကာင္းပါတယ္။ ဦးစြာအာလူးကိုအခြံခြာကာ အလႊာ ပါးေ လးေတြလွီးထားရပါတယ္။ ျပီးေတာ့ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္း ထားတဲ့ ဂ်င္း/ၾကက္သြန္ျဖဴ/ဆား/င႐ုတ္ေကာင္း/ဟင္းခတ္မႈန္႔တို ့ကို ငါးဖယ္နဲ ့ေရာနယ္ျပီး၊ စီးပိုင္ေနေအာင္ေထာင္း ရပါ တယ္။ အာလူးအလႊာပါးထဲမွာ အဲဒီငါးဖယ္အေရာအေႏွာတို ့ကို ထည့္လိပ္ျပီး၊ အလိပ္မျပည္ သြားေအာင္ သန္ ့စင္တဲ့ ဒုတ္ေသးေသးနဲ႔ ထိုးၿပီးထိန္းေပးကာ၊ အာလူးအနားေလးေတြႂကြပ္ၿပီး ရြရြေလး ျဖစ္လာတဲ့ထိ ဆီပူထဲထဲ့ေၾကာ္ထားတာပါ။ င႐ုတ္ေကာင္းနံ႔သင္းတဲ့ အာလူးငါး ဖယ္ လိပ္ေၾကာ္ ကို ငါးမၾကိဳက္တဲ့သူေတြေတာင္ ခံတြင္းေတြ ့ေစပါတယ္တဲ့။

<အာလူး၀က္သားလံုးေၾကာ္>
လုပ္ရတာနဲနဲလက္၀င္လို ့ျမန္မာအိမ္ရွင္မမ်ား အိမ္မွာလက္စြမ္းျပေလ့မရွိ သေလာက္ပါဘဲ။ ဒါေပမယ့္ အရသာရွိလို ့ျမန္မာျပည္ရွိ တရုပ္စားေသာက္ဆိုင္ၾကီးမ်ား၊ Dim sum ဆို္င္မ်ားႏွင့္ ဟိုတယ္ၾကီးမ်ားရွိ စားေသာက္ဆိုင္မ်ားမွာ ေရာင္းအားေကာင္းတဲ့ မီႏူးေလးပါ။ ၾကိတ္ထားတဲ့ ၀က္သား/အေၾကာ္ခံမႈန္ ့/တရုပ္ငရုပ္ေကာင္းမႈန္ ့/ ေခါက္ေမႊထားတဲ့ဘဲဥ/ဇကာစိတ္သလို ခပ္ေ သးေသးေလးလွီးထားတဲ့ အာလူးတို ့ကို သမေအာင္ေရာနယ္ကာ အလံုးေလးေတြ လံုးျပီး၊ ဆီပူပူ ထဲမွာ ျမဳပ္ေအာင္ေၾကာ္ထားတာပါ။ အက်က္ညီေအာင္ ဟိုဘက္ဒီညက္လွန္ေပးျပီး ညို၀ါေရာင္ သန္း တဲ့အထိ ေၾကာ္ထားပါတယ္။ အရသာ ပိုမိုေပၚလြင္ေအာင္ ငရုတ္ဆီေလးနဲ ့တို ့ စားၾကပါတ ယ္။

<အာလူးအစပ္ခ်က္>
ကြ်န္မ တို ့အဖြားလက္ထပ္ကတည္းက ေရွးရိုးနည္းအတိုင္း ခ်က္စားလာခဲ့ၾကတဲ့ အာလူးအစပ္ ခ်က္ အရန္ဟင္းလ်ာေလးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ/ငရုတ္သီးစိမ္း တို ့ကိုညက္ေနေအာင္ေထာင္းျပီး၊ ဆီသတ္ကာ အခြံခြာျပီးအတံုးေလးေတြတံုးထားတဲ့ အာလူးေရာ ထဲ့ေၾကာ္ျပီး၊ အရသာအတြက္ ဆား/အခ်ိဳမႈန့္/ ငံျပာရည္ သင့္ရံုထဲ့ကာ ေရအနဲငယ္ေရာျပီး ဆီျပန္လာတဲ့အထိ အဖံုးအုပ္ေၾကာ္ ထားတာပါ။ (အခ်ိဳ ့ကလဲ ဟင္းအိုးမီးဖိုမွ ခ်ခါနီးမွာ ကုလားမဆလာ နဲ ့ မန္က်ည္းမွည့္ ရည္ထဲ့ၾကပါ တယ္။ သူ ့ခ်ည္းဘဲ သက္သက္လြတ္ခ်က္စားႏိုင္သလို၊ အလတ္စားအရြယ္ ေက်ာ့ပုစြန္ေလး မ်ားေ ရာထဲ့၍ စားႏိုင္ပါတယ္။ )

<အာလူးပဲဆီေပါင္း>
ျမန္မာျပည္ရဲ ့အထက္အညာေဒသမွာ စားေလ့ရွိတဲ့ အာလူးပဲဆီေပါင္း ဟင္းလ်ာေလးပါဘဲ။ ပဲဆီစစ္စစ္ထဲမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴ/ ၾကက္သြန္နီ ႏွင့္ ငရုပ္သီးအေျခာက္တို ့ကို ထက္ပိုင္းခ်ိဳးထဲ့ကာ ဆီသတ္ျပီး၊ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ အာလူးကို ထဲ့ေၾကာ္ပါတယ္။ အာလူး မက်က္တက်က္အခ်ိန္မွာ ပဲငါးပိ/ခရုဆီ/ပဲငံျပာရည္ အနည္းငယ္ဆီထဲ့ကာ မီးေအးေအးနဲ ့ ဆက္ေၾကာ္ျပီးေတာ့၊ အာလူး ႏူးသြားတဲ့ အခါမွာ ႏွမ္းေလွာ္ျဖဴးထဲ့ထားတာပါ။

<<စာနာေထာက္ထားစြာျဖင့္ ေဆာင္းပါးရွင္အမည္ကို ေျပာင္းလဲျခင္း/ခ်န္လွပ္ထားျခင္းမ်ိဳး မျပဳလုပ္ၾကပါရန္ ေမတၱာရပ္ခံပါသည္ >>

(ေဆာင္းပါးရွင္...ေပါက္ေပါက္.. .မွ်ေ၀သည္)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More