Pages - Menu

24 Jun 2014

မီးဖိုေဆာင္အသုံးအႏွဳန္း

သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ကကြ်န္ေတာ့္ကိုေၿပာဖူးတယ္....အဂၤလိပ္လိုေရးထားတဲ့ပာင္းခ်က္နည္းစာအုပ္တစ္ခ်ိဳ.ရဲ.ဆိုလိုရင္းေတြကို..နားမလည္လို.ဖတ္ၿပီးမလုပ္တတ္ဘူးတဲ့..။
ၿဖစ္ႏိူင္ပါတယ္....ေဆးရုံသုံးစကား ရဲ.အဓိပၸာယ္ေတြကိုအၿပင္လူေတ
နားမလည္သလိုမ်ိဳးၿဖစ္တတ္ပါတယ္...။မီးဖိုထဲမွာေၿပာတဲ့အသုံးအႏွဳန္းေတြကိုလည္းမီးဖိုေခ်ာင္ထဲ၀င္ၿပီးခ်က္တတ္သူေတြပဲ...နားလည္တတ္ပါတယ္..
ဥပမာ...ကြ်န္ေတာ္တို. ေတြက..ကန္စြန္းရြက္ေၾကာ္ဆိုရင္...pan_fried watercress လို.သုံးလိုက္ေပမယ့္
အခ်ိဳ.ကေတာ့..friedဆိုတာပဲနားလည္ၿပီး...panဆိုတာ..ဒယ္အိုး...ဘာမွ
ဆက္စပ္လို.မရတဲ့သူေတြရိွတတ္ပါတယ္...။

ဆိုလိုရင္းက...ဆီအနည္းငယ္နွင့္အၿပင္းေၾကာ္သည္..ဆိုတဲ့အဓိပၸာယ္ပါ....။

တစ္ခ်ိဳ.စာအုပ္ေတြမွာ..Sautee' လို.သုံးတတ္ပါေသးတယ္...Sautee' ကၿပင္သစ္စကားလုံးၿဖစ္ၿပီး..ပာင္းခ်က္နည္းမွာ..အဂၤလိပ္ကေမြးစားလိုက္တာေၾကာင့္...အထက္ပါအဓိပၸာယ္ပဲဆိုတာ...Hotel Life ၀င္ဖူးသူတိုင္း...အားလုံးသိၾကပါတယ္...။ထို.အတူပဲ ၾကက္ဥေခါက္တာကို...whisk လို.သုံးၿပီးအခ်ိဳ.စာအုပ္ေတြမွာ scramable လို.သုံးတတ္ၾကပါေသးတယ္...။ဒါကအက်ဥ္းပါ....။

ေအာက္ေဖာ္ၿပပါေလးေတြကို..ေလ့လာၾကည့္ရေအာင္ပါ..။
(၁) grate = ( ၿခစ္သည္ ။ ဥပမာ ခ်ိစ္တုံးကိုၿခစ္သည္၊ အုန္းသီးၿခစ္သည္)
ဒီေနရာမွာ..သေဘၤာသီးလိုအမွ်င္ၿခစ္တာကိုေတာ့..juliean လို.ေခၚပါတယ္။

(၂) grill = ကင္သည္။

(၃)Layer = အလႊာၿဖစ္ေအာင္လုပ္သည္၊ အထပ္ၿဖစ္ေအာင္လုပ္သည္

(၄) level =စစ္ခ်သည္ (ဥပမာ အမွဳန္.ေတြကိုဇကာနဲ.စစ္ခ်)
အနည္စစ္တာကိုေတာ့..strain နဲ.သုံးပါတယ္..။

(၅) melt = ေပ်ာ္၀င္ေအာင္အပူေပးသည္( ဥပမာ ေထာပတ္ကိုေပ်ာ္ေအာင္ေဖ်ာ္)

(၆) pinch = ၿဖဴးသည္ ( ဥပမာ ဆားၿဖဴးသည္ sprinkle လို.လဲသုံးပါတယ္)

(၇)pour = ေလာင္းထည့္သည္။

(၈) scramble = ေခါက္သည္၊ ေမႊသည္။( whisk လို.လဲသုံးပါတယ္)

(၉) serve = တည္ခင္းဧည့္ခံသည္( ၿမန္မာလို.ေတာ့..ခူးေပး..ခပ္ေပးသည္)

(၁၀) simmer = အေငြ.ၿဖင့္ေပါင္းသည္။

(၁၁) slice = အခ်ပ္ေလးမ်ားၿဖစ္ေအာင္ပါးပါးလွီးသည္။

(၁၂) spread = ပ်ံ.ႏွံ.ေအာင္သုတ္သည္၊ လိမ္းသည္။

(၁၃) stir = ေမႊသည္။

(၁၄) taste = အရသာ ၿမည္းစမ္းသည္။ (ဗပာုသုတအေနနဲ.ေ၀မွ်ေပးၿခင္းၿဖစ္ပါသည္..။)




 မီးဖိုေခ်ာင္ထဲမွာထားရေလ့ရိွတဲ့ပစၥည္းေလးေတြအေၾကာင္းပုံေလးနဲ.တကြ
ေဖာ္ၿပေပးလိုက္ပါတယ္...။

အဂၤလိပ္သင္ခန္းစာထဲကမို.အနည္းငယ္ေတာ့ကြာၿခားပါလိမ့္မယ္...။

Q -- Yamoe Phyu Phyu microwave oven က က်ြန္မတို႔အိမ္မွာဟင္းေႏြးရုံကလြဲျပီးအပိုပစၥည္းလိုျဖစ္ေနပါတယ္။ ovenနဲ႔ခ်က္လို႔ရနုိင္မယ္႔ ဟင္းနည္းေလးေတြသိခ်င္ပါတယ္ရွင္။ေက်းဇူးပါေနာ္။
A --  ပာင္းခ်က္နည္းမ်ား Microwave ေတြကအဓိကအားၿဖင့္(၂) မ်ိဳးလာပါတယ္
Timer ပါတာနဲ. Auto cook ပါ..။Timer ကေတာ့ကိုယ္လိုအပ္သလိုခ်ိန္ညိွယူရၿပီး..
auto cook ကေတာ့..ၾကက္ဥေၾကာ္ ၊ ေၿပာင္းဖူးေပါက္ေပါက္ ၊ ေကာ္ဖီေဖ်ာ္တာေတြအသုံးၿပဳလို.ရပါတယ္..။
Timer ေတြအတြက္guide book မွာညႊန္းဆိုခ်က္ေတြပါပါတယ္..။
Microwave ပာာအေရးေပၚသုံးပစၥည္းၿဖစ္ၿပီး..ပာင္းေနႊးဖို. (သို.) ခဲေနသာအသားမ်ားေဖ်ာ္ဖို.အဓိကအသုံးၿပဳၾကပါတယ္ .Yamoe Phyu Phyu

 ပာင္းခ်က္နည္းမ်ား FB မွကူးယူပါသည္။

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More