Pages - Menu

21 Jul 2014

ျမန္မာႏွင့္လက္ဖက္ရည္

ကဖိန္းဓာတ္ပါေသာ အေဖ်ာ္ယမကာမ်ိဳးႏြယ္၀င္ လၻက္ရည္ ကို ေကာ္ဖီ ႏွင့္ အျပိဳင္ ကမၻာ့ႏိုင္ငံအ သီး သီးတြင္ ေန ့စဥ္ သံုး အစားအစာမီႏူးအျဖစ္ အာသာျပင္းျပင္း ေသာက္သံုးလွ်က္ရွိၾက ပါ သည္။ ႏိုင္ငံတကာ ၏ ရံုးဌာနမ်ား ႏွင့္ ကုမၼဏီ မ်ားတြင္ ညေန ၃း၀၀ နာရီ ၀န္းက်င္း၌ ၀န္ထမ္း မ်ားေခတၱအနားယူၾကရန္ႏွင့္ တစ္ေန ့တာလံုး စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားကို ျပန္လည္အားျဖည့္ေစရန္ အတြက္ လၻက္ရည္ေသာက္ခ်ိန္ “ Tea Time ” ဟူ၍ အထူးတလည္ သတ္မွတ္ေပးထားၾက ပါသည္။

< ျမန္မာႏွင့္လက္ဖက္ရည္ >
လက္ဖက္ရည္ အေၾကာင္းကိုေျပာရမည္ဆိုပါလွ်င္ လက္ဖက္ရြက္အေၾကာင္းပါမွ ျပီးျပည့္စံုပါ လိမ့္ မည္။ သမိုင္း အေထာက္အထားမ်ားအရ ခရစ္သကၠရာဇ္ ၁၁၀၀-ခန္ ့ကတည္း က၊ ျမန္မာျပည္ တြင္ လက္ဖက္စားသံုးေသာ ယဥ္ေက်းမႈစတင္ခဲ့ပါသည္။ "လက္ဖက္အစ တအာင္းက" ဟု စာဆို ရွိပါသည္။ တအာင္း(တအမ္း) လူမ်ိဳးတို ့ေနထိုင္ရာ ရွမ္းျပည္နယ္ေျမာက္ပိုင္း၊ ေက်ာက္မဲ ခရိုင္၊ နမ့္ဆန္ ၿမိဳ႕နယ္ သည္ ျမန္မာႏိုင္ငံ၏ လက္ဖက္ စတင္စိုက္ပ်ိဳးရာေဒသ ျဖစ္ကာ၊ နမ့္ဆန္ကို "လက္ဖက္ျမိဳ ့ေတာ္" ဟု လူသိ မ်ားပါသည္။ ရာဇ၀င္မ်ားထဲတြင္ မာယာယုကြၽန္းမွ နတ္ဘီလူး ညီေနာင္ ေလးေယာက္တို ့သည္ ဟသၤာဇလုပ္ အတြင္း၌ရွိေသာ “ နိလဗီဇ” ေခၚ “ရသာ၀သီ” နတ္သစ္ေစ့ကို ပုဂံျပည့္ ရွင္အေလာင္းစည္သူမင္းတရားႀကီးအား ဆက္သခဲ့ရာ၊ မင္းၾကီးလည္း ထိုမ်ိဳးေစ့ကို တအာင္း (ပေလာင္)သူႀကီး 'တာငြန္' ဆိုသူကို စိုက္ပ်ိဳးရန္အလို ့ဌာခ်ီးျမႇင့္ခဲ့ျပီး၊ သူၾကီး က မ်ိဳးေစ့ကို လက္တစ္ဖက္နဲ ့ ခံယူခဲ့သည့္အတြက္ 'လက္တစ္ဖက္ပင္' ဟု ေခၚတြင္ခဲ့ၿပီး၊ အခ်ိန္ ကာလေရြ႕ ေလ်ာရာမွ 'လက္ဖက္ပင္' ဟု အမည္ရလာခဲ့ပါသည္။

“လက္ဖက္ေကာင္းစားခ်င္ရင္ ပေလာင္ေတာင္တက္ေႏွး။ သမက္ေကာင္းလိုခ်င္ရင္ အေလွာင္အ လက္ေရြး” ဟူေသာ တအာင္း (တအမ္း)စကားပံုရွိခဲ့ပါသည္။ အဓိပၸါယ္ကေတာ့လက္ဖက္ပင္ ကို ေတာင္စြယ္ေတာင္တန္းေဒသတြင္သာ စိုက္ပ်ိဳးေလ့ရွိရာ၊ ေတာင္ေပၚသို ့တေျဖးေျဖးတက္ၿပီး တစ္ညြန္႔စီ ေသေသခ်ာခ်ာစံနစ္တက်ခူးဆြတ္မွသာ အရသာ ေကာင္းမြန္ေသာ အညြန္႕အဖူးေလး မ်ားကို ရရွိမွာျဖစ္ျပီး၊ လက္ဖက္အစို္၊ အခါးေျခာက္၊ အခ်ိဳေျခာက္ ဟူ၍ ျပဳျပင္ဖန္ တီးၾကရပါသည္။

“အသီးမွာသရက္၊ အသားမွာ၀က္၊ အရြက္မွာလက္ဖက္” ဆိုသည့္အတိုင္း လက္ဖက္သုပ္ ႏွင့္ လၻက္္ ရည္ၾကမ္း (အခါးရည္) တို ့ကို ဘိုးေဘးဘီဘင္ မ်ားလက္ထက္ကတည္းကစျပီး၊ မ်က္ေ မွာက္ကာလထိ မိသားစု၀ိုင္းဖြဲ ့စားၾကသ လို၊ ရဟန္းခံ ရွင္ျပဳ အလွဴမဂၤလာ ဧည္ခံပြဲမ်ားတြင္ သူပါ မွ ျပီးျပည့္စံုပါမည္။ လၻက္္ရည္ ေဖ်ာ္ေသာက္ဖို ့လက္ဖက္အခ်ိဳ ေျခာက္ရရွိရန္အတြက္၊ ဟိုးယခင္ ကာ လမ်ား၌ ရြက္စိမ္းလက္ဖက္ေတြကို အမႈန္႕ ျဖစ္ေအာင္ ေျခနင္းစံုနဲ႕ ေထာင္းၾက ရပါသည္။ ယေန႕ေခတ္မွာေတာ့ ႀကိတ္စက္မ်ား၊ ျဖတ္စက္မ်ားျဖင့္ အမႈန္႕ႀကိတ္၍ အေျခာက္ခံစက္ႏွင့္ အေျ ခာက္ ေလွာ္ၾကျခင္းျဖစ္ပါသည္။

ျမန္မာ့သမိုင္းစာမ်က္ႏွာကို ျပန္လွန္ၾကည့္ရာ၊ အိႏၵိယလူမ်ိဳးမ်ား က်ဴးေက်ာ္၀င္ေရာက္ခ်ိန္မွစ၍ ျ မန္မာျ ပည္ တြင္ လၻက္ရည္အခ်ိဳေသာက္သံုးေသာ ဓေလ့စတင္ခဲ့ပါသည္။ ေရွးယခင္ကေတာ့ “ ကာကာဆိုင္ ” ဟု ေခၚေ၀ၚခဲ့ၾကျပီး၊ လၻက္ရည္အခ်ိဳေျခာက္မႈန္ ့ကို အိႏိၵယစတိုင္လ္ ႏွပ္ကာ၊ ခ်က္ႏို ့ဆီျဖင့္ေဖ်ာ္ေသာက္ၾကပါသည္။ ယခုအခါမွာေတာ့ ဗူးႏို ့ ဆီ (သို ့မဟုတ္) ႏို ့ စိမ္း ျဖင့္ေ ဖ်ာ္ျခင္းျဖစ္ပါသည္။ ယေန ့ျမန္မာျပည္တြင္ လၻက္ရည္ ေသာက္သံုးေသာ ယဥ္ေက်းမႈ သည္ အံ့မ ခန္း ျဖစ္ပါသည္။ စစ္တမ္းေကာက္ၾကည့္ရာ၌ ျမန္မာျပည္တြင္ လၻက္ရည္ကို လူလတ္တန္း စား မ်ား က အေသာက္မ်ားၾကျပီး၊ Tea Shop ဆိုင္မ်ားတြင္ လၻက္ရည္ ေရာင္းအားက ေကာ္ဖီထက္ ၃-ဆ မက ပိုေရာင္းရပါသည္။ အခ်ိဳ ့ရပ္ကြက္မ်ားတြင္ လက္ဘက္ရည္ဆိုင္မ်ားကို လက္ညႈိးထိုး မလြဲျမင္ေတြ ့ၾကရျပီး၊ အမ်ိဳးသားမ်ားနည္းတူ အမ်ိဳး သမီးမ်ားလည္း ႏွစ္ျခိဳက္အားေပး ေသာက္ သံုးၾကပါသည္။

လက္ဖက္ရည္ကို သူ ့ခ်ည္းဘဲအရသာရွိရွိ ေသာက္သံုး ႏိုင္သလို၊ ႏွစ္သက္ ရာ ျမန္မာ့ရိုးရာအစား အစာ မ်ားသာမက၊ အေနာက္တိုင္း၊ အေရွ ့တိုင္းအစားအစာတို ့ႏွင့္လည္း လိုက္ဖက္ညီ ညီ ေ သာ က္သံုးၾကပါသည္။ “ ပံုမွန္၊ ေပါ့ဆိမ့္၊ က်ဆိမ့္၊ ခ်ိဳဆိမ့္ ၊ ဖန္ဆိမ့္ (ေခၚ) ႏို ့စိမ္းမ်ားေသာ လၻက္ ရည္၊ ခ်ိဳေပါ့က်၊ ဖန္ခ်ိဳ၊ ဖန္ခါး၊ ေက်ာက္ပန္းေတာင္း (ေခၚ) ခ်ိဳျပစ္ျပစ္လၻက္ရည္၊ ရိုးရိုး၊ ရွယ္...” စ သည္ျဖင့္ ဆိုင္ေဖ်ာ္ လၻက္ရည္မ်ားအျပင္၊ မိမိႏွစ္သက္ရာ “ 2 in 1 , 3 in 1 ႏွင့္္ လီမြန္တီး ” စ သည့္ အသင့္ေဖ်ာ္ လၻက္ရည္ထုပ္မ်ားျဖင့္ ပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳး ေသာက္သံုးၾကပါသည္။ လၻက္္ရည္ကို နံက္ စာအာဟာရ၊ ေန ့လည္အဆာေျပ၊ ညေနခင္း အပ်င္းေျပ ႏွင့္ ညဘက္မိတ္ေဆြ မ်ားႏွင့္အေ မာေျ ပ ေသာက္သံုးၾကသလို၊ ေက်ာင္းသား၊ေက်ာင္းသူမ်ားႏွင့္ စာေရးဆရာမ်ား ကလည္း အိပ္ ငိုက္ေျ ပ ...စသည့္အေၾကာင္းျပခ်က္အမ်ိဳးမ်ိဳးျဖင့္ ေသာက္သံုးၾကပါသည္။

ယခုအခါ ၂၄-နာရီပတ္လံုးဖြင့္လွစ္ေသာ လၻက္ရည္ဆိုင္မ်ားကိုေတြ ့ရပါသည္။ ယေန ့ ျမန္မာႏိုင္ငံ ၏ super market ဆို္င္ၾကီးမ်ားတြင္ ႏို္င္ငံျခားျဖစ္ ကာဗြန္ပါေသာ "Iced Tea Sparkling" ႏွင့္ ကာ ဗြန္မပါေသာ "Iced Tea" ထုပ္ ေလးမ်ားကို ၀ယ္ယူေသာက္သံုးႏိုင္ပါျပီ။ တံဆိပ္အမ်ိဳးမ်ိဳး ရွိ ရာ၊ ၄င္းတို ့အနက္ လီမြန္ ႏွင့္ မက္မြန္သီး အနံ ့အရသာ ပါေသာ Nestea ႏွင့္ Lipton တံဆိပ္ တို ့ မွာ ၀ယ္လိုအားေကာင္းပါသည္။ ထို ့ျပင္ Food Court ဆိုင္ၾကီးမ်ား၊ ဟိုတယ္၊ စားေသာက္ ဆိုင္ ၾကီးမ်ား၊ Bakery, Tea Shop ဆိုင္ၾကီးမ်ားတြင္ ႏိုင္ငံတကာမွ လၻက္ရည္ပူပူအမ်ိဳးစံုကို ရ ရွိႏိုင္ ပါသည္။ လက္ဖက္စိမ္းေရခဲမုန္ ့ ၊ Chai Latte ၊ လိေမၼာ္/ နာနတ္/ေရွာက္ခ်ိဳ၊ ႏို ့ဆီ၊ ႏို ့စိမ္း၊ ဆာအနည္းငယ္တို ျဖင့္စီမံျပဳ လုပ္ထားေသာ “သီးစံုလၻက္ရည္” ၊ ေရွာက္ခ်ိဳသီးရနံ ့ေမႊးေသာ “မက္မြန္သီးလၻက္္ရည္” တို ့ကို လည္း ႏိုင္ငံျခား အဆင့္မွီ အရသာရွိရွိ ေသာက္သံုးႏိုင္ၾကပါျပီ။

<<စာနာေထာက္ထားစြာျဖင့္ ေဆာင္းပါးရွင္အမည္ကို ေျပာင္းလဲျခင္း/ခ်န္လွပ္ထားျခင္းမ်ိဳး မျပဳလုပ္ၾကပါရန္ ေမတၱာရပ္ခံပါသည္ >>
(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္..မွ်ေ၀သည္)
*promise.pauk**(ရိုးသားမႈသည္တခါတရံ၌ရံႈးနိမ့္ေစတတ္၏။သို ့ေသာ္တစ္သက္လံုး ကား လိပ္ျပာလံုေ စေတာ့၏။)*

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More