ရာသီဥတုတစ္ခုနဲ႕တစ္ခုကူးေၿပာင္ းလာတာနဲ႕နွာေခ်ာတာ၊ေခ်ာင္းဆိုး တာ၊
ကိုယ္လက္နာၿပီးဖ်ားခ်င္သလိုလို ၿဖစ္ေနတတ္ပါတယ္။ဒါေပမယ့္အာဟာရ
ၿပည့္၀တဲ့အစားအစာေတြကိုစားၿပီး ကိုယ္ခံအားေကာင္းေနရင္ေတာ့ဖ်ား နာ
မွာစိတ္မပူရေတာ့ပါဘူး။ဒါ့ေၾကာင္ ့ဖ်ားၿခင္းကင္းေ၀းၿပီးကိုယ္ခံအာ းေကာင္း
ေစတဲ့အစားအစာေတြကိုေဖာ္ၿပလိုက္ ပါတယ္။
၁)ၾကက္စြပ္ၿပဳတ္
ကိုယ္ခံအားၿမွင့္တင္တဲ့ေနရာမွာ ၾကက္စြပ္ၿပဳတ္ဟာအေကာင္းဆံုးၿဖစ္ တယ္
လို႕အာဟာရေဗဒပညာရွင္မက္ဒင္နီရယ္ ကဆိုပါတယ္။ၾကက္သားဟာ
ကိုယ္ခံစြမ္းအားအတြက္အဓိကလိုအပ္ တဲ့ဇင့္ဓာတ္၊သံဓာတ္နဲ႕ပရိုတင္း
ဓာတ္တို႕အၿပင္ေရဓာတ္၊အနာက်က္ေ စတဲ့အာနိသင္နဲ႕ေရာင္ရမ္းမွဳကို
ဟန္႔တားေပးနိုင္တဲ့အစြမ္းေတြရွိ တယ္လို႕သိရပါတယ္။နွာေခါင္းေပါက္
မွာရွိတဲ့အေမြးအမွ်င္ေတြကိုလည္း ရွည္သန္ေအာင္အားေပးၿပီး
၁)ၾကက္စြပ္ၿပဳတ္
ကိုယ္ခံအားၿမွင့္တင္တဲ့ေနရာမွာ
နွာေခါင္ း
ေပါက္ကေနတစ္ဆင့္ဘက္တီးရီးယားနဲ ႕ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးေတြမ၀င္ေအာင္တာ း
ဆီးေပးပါတယ္။စြပ္ၿပဳတ္ကိုဗီတာ မင္စီၾကြယ္၀တဲ့မုန္လာဥနဲ႕ၿပဳပ္ စားတာ
မ်ိဳးလည္းၿပဳလုပ္နိုင္ပါတယ္။ တကယ္လို႕ၾကက္သားမၾကိဳက္လို႕ငါး နဲ႕ဟင္း
သီးဟင္းရြက္ေတြေရာၿပဳတ္ထားတဲ့စြ ပ္ၿပဳတ္ေသာက္တာကလည္းခႏၱာ
ကိုယ္အတြက္လိုအပ္တဲ့အခြ်ဲေတြထြ က္ေစၿပီးၿပင္ပမွ၀င္ေရာက္တိုက္ခိ ုက္
လာတဲ့ေရာဂါပိုးေတြကေနကာကြယ္ေပး ပါတယ္။
၂)လက္ဖက္စိမ္းရည္
လက္ဖက္စိမ္းမွာပါ၀င္တဲ့ကက္တီခ် င္ဟာကိုယ္ခံစြမ္းအားၿမွင့္တင္ေ ပး
တဲ့ေနရာမွာအေရးၾကီးတဲ့အခန္းက႑မွ ပါ၀င္တယ္လို႕မက္ဒင္နီရယ္က
ရွင္းၿပပါတယ္။ကက္တီခ်င္ဟာအစြမ္း ထက္တဲ့အင္တီေအာက္စီးဒင့္ၿဖစ္
ၿပီးဗိုင္းရပ္စ္ပိုးေတြကိုတားဆီ းတဲ့ေနရာမွာလည္းအေရးပါတယ္လို႕ဆိ ုပါ
တယ္။လည္ေခ်ာင္းေတြနာၿပီးအသက္ရွဴ ရခက္ခဲတဲ့အခ်ိန္မွာလက္ဖက္
စိမ္းရည္ထဲကိုသံပုရာရည္အနည္းငယ္ နဲ႕ပ်ားရည္တစ္ဇြန္းေလာက္ထည့္
ၿပီးေသာက္တာဟာေ၀ဒနာကိုအၿမန္သက္ သာေစတယ္လို႕သိရပါတယ္။
၃)ပ်ားရည္
ပ်ားရည္ဟာလည္ေခ်ာင္းကိုရွင္းေ စၿပီးအစာမေၾကၿဖစ္တာနဲ႕စားခ်ဥ့္ ၿပန္
လို႕မအီမသာၿဖစ္တာကိုေပ်ာက္ကင္းေ စနိုင္ပါတယ္။ဒါ့ေၾကာင့္ေကာ္ဖီထဲ
ကိုသၾကားထည့္မယ့္အစားပ်ားရည္တစ္ ဇြန္းေလာက္ထည့္ၿပီးေသာက္တာ
ဟာပိုအက်ိဳးရွိတဲ့အၿပင္အရသာ
၂)လက္ဖက္စိမ္းရည္
လက္ဖက္စိမ္းမွာပါ၀င္တဲ့ကက္တီခ်
၃)ပ်ားရည္
ပ်ားရည္ဟာလည္ေခ်ာင္းကိုရွင္းေ
ရွိ တဲ့အဆာေၿပအၿဖစ္ပန္းသီးတစ္လံုးကိ ု
ပ်ားရည္နဲ႕စိမ္ၿပီးေပါင္းစားတာ ကလည္းက်န္းမာေရးအတြက္
တစ္ဖက္
တစ္လမ္းကအေထာက္အကူၿပဳတယ္လို႕သိ ရပါတယ္။
၄)ဒိန္ခ်ဥ္
ဒိန္ခ်ဥ္မွာခႏၱာကိုယ္အက်ိဳးၿပဳ ဘက္တီးရီးယားေတြပါ၀င္တဲ့အတြက္ေ ရာ
ဂါၿဖစ္ေစတဲ့ပိုးမႊားေတြကိုေလွ်ာ ့နည္းေအာင္ၿပဳလုပ္ၿပီးအစာလည္းေ ၾက
ေစတာေၾကာင့္စားသံုးသင့္ပါတယ္။
၅)ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေဖ်ာ္ရည္
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကိုအသုပ္လုပ္ စားတာအၿပင္ေဖ်ာ္ရည္အၿဖစ္ေဖ်ာ္
ေသာက္ရင္လည္းေရဓာတ္အၿပင္အင္တီေ အာက္စီးဒင့္ဂုဏ္သတၱိကိုလည္း
ရရွိေစပါတယ္။အရသာခ်ိဳတာၾကိဳက္လိ ု႕သစ္သီးေတြကိုေဖ်ာ္ေသာက္တာ
လည္းက်န္းမာေရးအက်ိဳးၿပဳေစတဲ့အေ လ့အက်င့္ေလးတစ္ခုပါပဲ။
၆)ၾကက္သြန္ၿဖဴ
သုေတသနၿပဳလုပ္ခ်က္ေတြအရၾကက္သြန္ ၿဖဴၿဖည့္စြက္စာကို12ပတ္ခန္႕
စားၿပီးတဲ့သူေတြမွာအေအးမိေ၀ဒနာ ခံစားရနွဳန္းအလြန္နည္းသြားတာကို
ေတြ႕ရွိခဲ့ရပါတယ္။ၾကက္သြန္ၿဖဴဟာ အစြမ္းထက္ဓာတ္တိုးဆန္႕က်င္ဂုဏ္
သတၱိရွိၿပီးပိုးမႊားေတြကိုဆန္ ႔က်င္နိုင္တဲ့အစြမ္းလည္းရွိတာေ ၾကာင့္ဖ်ားခ်င္
သလိုလိုၿဖစ္ၿပီးလည္ေခ်ာင္းေတြနာ တာ၊နွာေစးနွာပိတ္တာေတြကိုလည္း
သက္သာေစတယ္လို႕သိရပါတယ္။
၇)ခ်င္း(ဂ်င္း)
ခ်င္း(ဂ်င္း)ဟာေခါင္းမူးေနာက္ေ နာက္ၿဖစ္တာ၊အစာအိမ္နာတာေတြသက္
သာေစတဲ့အိမ္သံုးေဆး၀ါးအၿဖစ္သိ ၾကပါတယ္။တၿခားေလ့လာခ်က္ေတြ
မွာေတာ့ခ်င္းကိုေရာင္ရမ္းမွဳသက္ သာေစတဲ့ေဆး၀ါးအၿဖစ္သိရၿပီးေရာဂါ
ပိုးမႊားေတြကိုလည္းတိုက္ခိုက္ေ ပးနို္င္တယ္လို႕ဆိုပါတယ္။
၈)လိေမၼာ္သီး
ခ်မ္းစိမ့္စိမ့္နဲ႕ဖ်ားခ်င္သလို လိုၿဖစ္ေနရင္ေတာ့ဗီတာမင္စီကို အရင္ဆံုးသတိ
ရသင့္ပါတယ္။ခ်ည္ၿပီးအရည္ရြမ္းတဲ ့အသီးေတြဟာဗီတာမင္စီအၿပည့္အ၀
ပါ၀င္တာေၾကာင့္အေအးမိဖ်ားနာတာကိုသက္သာေစပါတယ္။
၄)ဒိန္ခ်ဥ္
ဒိန္ခ်ဥ္မွာခႏၱာကိုယ္အက်ိဳးၿပဳ
၅)ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေဖ်ာ္ရည္
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကိုအသုပ္လုပ္
၆)ၾကက္သြန္ၿဖဴ
သုေတသနၿပဳလုပ္ခ်က္ေတြအရၾကက္သြန္
၇)ခ်င္း(ဂ်င္း)
ခ်င္း(ဂ်င္း)ဟာေခါင္းမူးေနာက္ေ
၈)လိေမၼာ္သီး
ခ်မ္းစိမ့္စိမ့္နဲ႕ဖ်ားခ်င္သလို
အနာက်က္
ေစတဲ့အၿပင္ေရမွာေပ်ာ္၀င္တဲ့ဗီတာ မင္ၿဖစ္တာေၾကာင့္အမ်ားၾကီး
စားမိ ရင္
လည္းမလိုအပ္တာေတြကိုဆီးနဲ႕အတူစြ န္႕ထုတ္လိုက္တဲ့အတြက္တစ္ခု
ခုၿဖစ္မွာကိုစိုးရိမ္ေနစရာမလို ပါဘူး။
၉)ငွက္ေပ်ာသီး
ငွက္ေပ်ာသီးဟာကေလးေတြမွာေနမေကာ င္းၿဖစ္လို႕ေခါင္းမူးၿပီးအန္တာ
၀မ္းေလွ်ာတာေတြက္ုသက္သာေစပါတယ္။ အစာအိမ္အတြက္လည္း
ေကာင္းတာေၾကာင့္ဖ်ားေနလို႕
၉)ငွက္ေပ်ာသီး
ငွက္ေပ်ာသီးဟာကေလးေတြမွာေနမေကာ
အမာစာ ေတြမစားနိုင္တဲ့အခါမ်ိဳးမွာငွက္
ေပ်ာသီးကိုစားေပးနိုင္တယ္လို ႕မက္ဒင္နီရယ္ကဆိုပါတယ္။
၁၀)ကန္စြန္းဥ
ကန္စြန္းဥဟာဗီတာမင္စီအၿပင္၊ဗီတာ မင္ေအၾကြယ္၀တာေၾကာင့္ကိုယ္ခံ
အားအတြက္အေထာက္အကူၿပဳအသီးအနွံ ၿဖစ္ပါတယ္။ဗီတာမင္ေအဟာ
နွာေခါင္းနဲ႕လည္ေခ်ာင္းမွာရွိတဲ ့အခြ်ဲအေၿမွးေတြၿဖစ္ေပၚတဲ့ေနရာ မွာအေရး
ပါတာေၾကာင့္ကန္စြန္းဥစားတာဟာခႏၱ ာကိုယ္ရဲ႕အေရးၾကီးဆံုးခုခံစနစ္
ကိုၿပဳလုပ္ေပးရာေရာက္တယ္လို႔မက္ ဒင္နီရယ္ကေၿပာပါတယ္။ကိုယ္ခံ
အားအတြက္အဓိကက်တဲ့ပဋိပစၥည္းမ်ား ၿဖစ္ေပၚေစရန္ပရိုတင္းဓာတ္
ကလည္းအေရးပါတာေၾကာင့္စားတဲ့အစား တို္င္းမွာပရိုတင္းဓာတ္ပါ၀င္
ေအာင္ဂရုၿပဳသင့္တယ္လို႔
၁၀)ကန္စြန္းဥ
ကန္စြန္းဥဟာဗီတာမင္စီအၿပင္၊ဗီတာ
အၾကံေပး ထားပါတယ္။
အိၿဖဴ(ေဆး၀ါးတကၠသိုလ္) By-Good Health
အိၿဖဴ(ေဆး၀ါးတကၠသိုလ္) By-Good Health