Pages - Menu

6 Aug 2013

ဟုမ္းမိတ္ခ်ဥ္ဖတ္


ကြၽန္မရဲ႕ေဒသ ရွမ္းျပည္နယ္မွာေနထိုင္ၾကသူေတြရဲ႕
မီးဖိုေခ်ာင္တိုင္းလိုလိုမွာ မုန္ညင္းနဲ႔ပဲပုပ္၊ ပဲပုပ္နဲ႔မုန္ညင္းက
သူတစ္ျပန္ကိုယ္တစ္ျပန္နဲ႔အၿမဲရွိတတ္တဲ့အရာေတြပါ။
မုန္ညင္းအစိမ္းမဟုတ္ရင္ေတာင္ မုန္ညင္းေျခာက္၊
မုန္ညင္းခ်ဥ္ကမျပတ္ခဲ့ပါဘူး။ ေျမေနရာေလး တစ္ေနရာရွိရင္
မုန္ညင္းမ်ဳိးေစ့ေလး ႀကဲတတ္ၾကသူေတြျဖစ္သလို
ေရၿခံေတြေပါမ်ားတာေၾကာင့္လည္း အခုဆိုရင္
ေတာင္ႀကီးေစ်းမွာ ၁၂ရာသီလံုး မုန္ညင္းေတြ
လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ၀ယ္ယူလို႔ရႏိုင္ပါတယ္။

အရင္တုန္းက ကြၽန္မတို႔လည္း မုန္ညင္းကို စီးပြားျဖစ္စိုက္ပ်ဳိးခဲ့ပါတယ္။
မုန္ညင္းစိမ္းအရွည္၊ မုန္ညင္းစိမ္းအထုပ္ေတြစိုက္ပ်ဳိးၿပီး
မုန္ညင္းခ်ဥ္လုပ္သူေတြဆီ ေရာင္းေပးခဲ့သလို
ကြၽန္မတို႔ကိုယ္တိုင္စားဖို႔အတြက္လည္း မုန္ညင္းခ်ဥ္ေတြ ျပဳလုပ္ခဲ့ပါတယ္။
ရက္ၾကာၾကာထားလို႔ရတဲ့ မုန္ညင္းခ်ဥ္၊ ရက္တိုတိုထားလို႔ရတဲ့
မုန္ညင္းခ်ဥ္ေတြ ျပဳလုပ္ခဲ့ပါတယ္။ ရက္ၾကာၾကာထားလို႔ရတဲ့
မုန္ညင္းခ်ဥ္က င႐ုတ္သီး၊ ဆား စတဲ့ အဆာပလာေတြပါတဲ့
မုန္ညင္းခ်ဥ္နဲ႔ မုန္ညင္းခ်ဥ္ေျခာက္(စြန္ထန္) ေတြျဖစ္တယ္။
ရက္တိုတိုထားလို႔ရတဲ့ မုန္ညင္းခ်ဥ္က ႀကံမဆိုင္လို႔ေခၚတဲ့
ခ်ဥ္ဖတ္ျဖစ္ပါတယ္။

ခ်ဥ္ဖတ္ကို မုန္ညင္းစိုက္တဲ့ရာသီေရာက္တိုင္း ကြၽန္မတို႔လုပ္ျဖစ္ပါတယ္။
ခ်ဥ္ဖတ္ကို ေရာင္းတန္းမ၀င္တဲ့ မုန္ညင္းပင္ငယ္ေတြနဲ႔ ကြၽန္မတို႔လုပ္သလို
အဖူးျဖစ္သြားတဲ့ မုန္ညင္းဖူးႏုႏုေလးေတြနဲ႔လည္း ကြၽန္မတို႔လုပ္ပါတယ္။
မုန္ညင္းဖူးနဲ႔လုပ္တာကို ကြၽန္မတို႔ပိုႀကိဳက္ပါတယ္။

ခ်ဥ္ဖတ္ကို ကြၽန္မတို႔က ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းၿပီးအသားတစ္မ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႔ေၾကာ္စားၾကတယ္။
အရိုးတစ္မ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႔ဟင္းရည္ခ်က္စားၾကတယ္။
သူ႔ခ်ည္းသတ္သတ္သုပ္စားသလို အသုပ္ေတြထဲလည္း
ထည့္သုပ္စားပါတယ္။ ခ်ဥ္ဖတ္နဲ႔ ခ်ဥ္ဖတ္အရည္ကို
အခ်ဥ္ရည္အျဖစ္ တုိဟူးသုပ္၊ ၾကာဆံသုပ္၊ေခါက္ဆဲြသုပ္၊
ခ်ဥ္ငန္စပ္ေတြထဲ ထည့္စားၾကတယ္။ ခ်ဥ္ဖတ္စိမ္ထားတဲ့
အရည္ထဲ သခြားသီး၊ စူကာသီး၊ ဖ႐ံုသီးႏု၊ င႐ုတ္သီး၊ ပဲေတာင့္ေတြထည့္ၿပီး
သခြားခ်ဥ္၊ စူကာခ်ဥ္၊ ဖ႐ံုခ်ဥ္၊ ပဲေတာင့္ခ်ဥ္ေတြအျဖစ္
အသားေတြနဲ႔ေၾကာ္စားပါတယ္။ ခ်ဥ္ဖတ္နဲ႔ လုပ္စားလို႔ရတာေတြက
အမ်ားႀကီးပါ။

ကြၽန္မတို႔ငယ္ငယ္က ရြာမွာ မုန္႔ပဲသေရစာေတြ သိပ္မရွိေတာ့ ေန႔လယ္၊
ေန႔ခင္းဆိုရင္ မုန္ညင္းဖူးနဲ႔လုပ္ထားတဲ့ ခ်ဥ္ဖတ္ကို င႐ုတ္သီးေျခာက္
မီးဖုတ္ေခ်ထည့္ၿပီး သုပ္စားၾကတယ္။ ထမင္းၾကမ္းခဲနဲ႔ပဲစားစား၊
ဒီအတိုင္းပဲစားစား ပူပူျပင္းျပင္း ေန႔လယ္ခင္းမွာ စားရတာ
အရမ္းအရသာရွိပါတယ္။

ဒီလိုရက္တိုတိုထားတဲ့ ခ်ဥ္ဖတ္က လုပ္ရလြယ္ကူပါတယ္။
ကြၽန္မတို႔အိမ္မွာ ျပဳလုပ္တဲ့နည္းကို လုပ္စားခ်င္သူေတြ
လုပ္စားလို႔ရေအာင္ မွ်ေ၀လိုက္ပါတယ္။

(၁) ပထမဆံုး မုန္ညင္းစိမ္း အပင္ရွည္ေတြ ဒါမွမဟုတ္
မုန္ညင္းဖူးေတြကိုညိဳးေအာင္ ေနအရင္လွန္းပါတယ္။

(၂) မုန္ညင္းေတြညိဳးသြားရင္ ေရေဆးၿပီး စစ္ထားလိုက္ပါတယ္။

(၃) ခ်ဥ္ဖတ္လုပ္ဖို႔ထည့္မယ့္အုိးကိုလည္းေရေသခ်ာေဆးၿပီး
အေျခာက္ခံထားလိုက္ပါတယ္။(ကြၽန္မအႀကံျပဳခ်င္တာက
ဖန္ပုလင္းျဖစ္ျဖစ္၊ စဥ့္အိုးျဖစ္ျဖစ္ သံုးတာေကာင္းပါတယ္။
ေကာ္ဗူးေတြ မသံုးေစခ်င္ပါဘူး။ အခ်ဥ္ေဖာက္မွာဆိုေတာ့
ေကာ္ဗူးနဲ႔ဆိုရင္မေကာင္းဘူးထင္လို႔ပါ။)

(၄) ထမင္းရည္ငွဲ႔ခ်က္ရင္ ထမင္းရည္ငွဲ႔ထားပါ။
ေရခမ္းခ်က္ရင္ ဆန္ျပဳတ္ကို ေရက်ဲက်ဲနဲ႔က်ဳိၿပီး
အေအးခံထားလိုက္ပါတယ္။

(၅) ေရစစ္ထားတဲ့မုန္ညင္းကို အိုးထဲထည့္ၿပီး
ထမင္းရည္ေလာင္းထည့္ပါတယ္။ ဆားထည့္လည္းရတယ္။
မထည့္လည္းရပါတယ္။ ဒါက ကိုယ့္စိတ္ႀကိဳက္ပါ။
ၿပီးရင္ အဖံုးလံုလံုဖံုးၿပီး တစ္ေနရာရာမွာ ထားထားလိုက္ပါတယ္။
ျမန္ျမန္ခ်ဥ္ခ်င္ရင္ေတာ့ အပူခ်ိန္မ်ားတဲ့ေနရာမွာထားလို႔ရပါတယ္။
ဥပမာ- မီးဖိုေဘးမွာ၊ ေနေရာင္ရတဲ့ေနရာမွာမုန္ညင္းကို
အပင္လိုက္ထည့္ထည့္၊ တိုတိုေလးျဖတ္ထည့္ထည့္
ႀကိဳက္သလိုထည့္လို႔ရပါတယ္။ ထမင္းရည္ အရမ္းပ်စ္ေနရင္ေတာ့
ေရက်က္ေအးေရာလို႔ရပါတယ္။ တစ္ပတ္ ၁၀ရက္ေလာက္ဆိုရင္ ခ်ဥ္ပါၿပီ။
အပူခ်ိန္မ်ားတဲ့ေနရာဆိုရင္ ပိုအခ်ဥ္ျမန္ပါတယ္။ ခ်ဥ္သြားတဲ့မုန္ညင္းက
စိမ္ေလခ်ဥ္ေလမို႔ သိပ္မခ်ဥ္ေစခ်င္ရင္ မုန္ညင္းေတြထုတ္ၿပီး
ေရခဲေသတၱာထဲထည့္ထားႏိုင္ပါတယ္။ လုိအပ္တဲ့အခါ အလြယ္တကူ
ထုတ္ယူစားႏိုင္ပါတယ္။ မုန္ညင္းစိမ္ၿပီးသားအရည္ကိုေတာ့
အေပၚကေျပာခဲ့သလိုအခ်ဥ္ရည္ပဲလုပ္လုပ္၊ အသုပ္ထဲပဲထည့္ထည့္၊
အဲဒီအရည္ထဲ စူကာသီး၊ သခြားသီး၊ ပဲေတာင့္၊ မုန္လာဥေတြ
ကိုယ္ႀကိဳက္တဲ့အရာေတြထည့္ၿပီး အခ်ဥ္တည္စားႏိုင္ပါတယ္။
ထည့္မယ့္ပစၥည္းကို ေရေဆး၊ ေရစစ္ၿပီး ထည့္ႏိုင္ပါတယ္။
အထူးသတိျပဳရမွာက ခ်ဥ္ဖတ္လုပ္တဲ့ အစမွအဆံုးထိ
“ဆီ” လံုး၀မထိရပါဘူး။ ဆီထိရင္ ပုပ္ပါတယ္။
နာက္ထပ္ထည့္မယ့္အရာေတြလည္း ဆီမထိေအာင္
သတိထားထည့္ရပါတယ္။

ကိုယ္တိုင္လုပ္ခ်ဥ္ဖတ္က ေစ်းထဲမွာအထုပ္ေတြနဲ႔ေရာင္းတဲ့
ခ်ဥ္ဖတ္ထက္ ပိုေမႊးပါတယ္။ ေစ်းထဲမွာေရာင္းတာေတြက
ဆိုးေဆးေတြ၊ အခ်ဥ္မႈန္႔ေတြပါတတ္တာေၾကာင့္ ခ်ဥ္ဖတ္ကို
ကိုယ္တိုင္လုပ္စားခ်င္သူေတြအတြက္ အိမ္မွာလုပ္စားေနက်
ခ်ဥ္ဖတ္တည္နည္းအတိုင္း မွ်ေ၀လိုက္ပါတယ္။
မုန္ညင္းရာသီေရာက္ရင္ ဟင္းတစ္မ်ဳိးတိုးပါေစ။

ႏိုင္းႏိုင္းစေန

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More