Pages - Menu

22 Sept 2013

ႏိုကိုဥ (Beet) ၏ ေကာင္းက်ိဳးႏွင့္ ဆိုးက်ိဳး

ေကာင္းက်ိဳး

ပါဝင္ေသာ Fibre ေၾကာင့္ မေကာင္းေသာအဆီ LDL ကို က်ေစၿပီး ေကာင္းေသာအဆီ HDL ကို တက္ေစသျဖင့္ ႏွလံုးေသြးေၾကာ ေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးသည္။ ၄င္း တြင္ ပါဝင္ေသာ betaine မွHomo-cysteine ကို က်ေစေသာေၾကာင့္ ေသြးေၾကာကို က်န္းမာသန္စြမ္းေစ သျဖင့္လည္း ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါ ကို ကာကြယ္ေပးသည္။
၄င္း၌ ပါဝင္ေသာ Folate မွ သေႏၶသား၏ ေက်ာ႐ိုးမကို သန္စြမ္း ေစရန္ ကူညီေပးသည္။ ပါဝင္ေသာ beta cyaninnis မွ အသားကို တာ ရွည္ခံရန္သံုးေသာ nitrosamine ကို ေခ်ဖ်က္ေပးႏိုင္သျဖင့္ ကင္ဆာကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္သည္။
ပါဝင္ေသာ betaine မွ Liver ကို ေကာင္းေကာင္းအလုပ္လုပ္ရန္ လံႈ႕ ေဆာ္ေပးသည္။
ပါဝင္ေသာ vit C မွ ရင္က်ပ္ ေရာဂါကို ကာကြယ္ရန္ ကူညီေပး သည္။ ပါဝင္ေသာ beta carotene မွ အဆုတ္ကင္ဆာကို ကာကြယ္ေပး သည္။
ပါဝင္ေသာကာဗိုဟိုက္ၿဒိတ္မွ စြမ္းအင္ကိုရေစသည္။ ပါဝင္ေသာ vit A မွ အသက္ႀကီး၍ အျမစ္စြမ္း အင္ေလ်ာ့မႈကို ကာကြယ္ေပးသည္။
ပါဝင္ေသာ Potassium မွ ေသြးေပါင္ကို က်ေစသျဖင့္ ေလျဖတ္ ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးသည္။
ပါဝင္ေသာ boron မွ Sex hormone ထုတ္လုပ္ရန္ ကူညီေပး သည္။
ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို သက္သာေစသည္။

ဆိုးက်ိဳး

၄င္းတြင္ပါဝင္ေသာoxalateသည္ ေက်ာက္တည္တတ္သျဖင့္ ေက်ာက္ကပ္ႏွင့္သည္းေျခအိတ္

 ျပႆနာရွိသူမ်ား ေရွာင္ၾကည္သင့္ပါ သည္။

ကံ့ေကာ္
source : organic facts
Health Updates Journal
Vol.2, No.27

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More