Pages - Menu

22 Sep 2013

မွ်စ္၏ က်န္းမာေရး စြမ္းပကား

ျမန္မာလူမ်ဳိး ေတြက မွ်စ္ကို ေၾကာ္ခ်က္ၿပီး ဟင္းလ်ာ အမ်ဳိးမ်ဳိး ျပဳလုပ္ စားေသာက္ တတ္ၾကပါတယ္။
ဒါေပမဲ့ မွ်စ္ေတြကို ေဆးဆိုး ထားတယ္ဆိုတဲ့ သတင္း ထြက္လာၿပီး ေနာက္မွာ မွ်စ္ကို စားဖို႔ လက္တြန္႔ သြားၾကပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ေဆးမဆိုးထားတဲ့ မွ်စ္ေတြကို ေရြးခ်ယ္ စားေသာက္ဖုိ႔ အႀကံျပဳရင္း မွ်စ္ေၾကာင့္ ရရွိလာႏိုင္တဲ့ က်န္းမာေရး စြမ္းပကားေတြကို ေရးသားလိုက္ရပါတယ္။

(၁) အစာေျခစနစ္ က်န္းမာျခင္း

မွ်စ္ဟာ အစာအိမ္ရဲ႕ အစာေခ်ဖ်က္တဲ့ လုပ္ငန္းေဆာင္တာကို ေကာင္းမြန္ ေစပါတယ္။ မွ်စ္ဟာ အစာအိမ္ ေဝဒနာကို သက္သာေစၿပီး ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာ ေရာဂါကိုလည္း သက္သာ ေစပါတယ္။

(၂) နာတာရွည္ေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ေလ်ာ့က်ေစျခင္း

မွ်စ္မွာ ဖီေနာလစ္အက္စစ္ မ်ားစြာ ပါဝင္မႈေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့က်ၿပီး အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ အစြမ္းရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါ အပါအဝင္ နာတာရွည္ ေရာဂါေတြကို ေလ်ာ့ က် ေစပါတယ္။ မွ်စ္မွာ ပါဝင္တဲ့ ပိုတက္စီယမ္ဟာလည္း ႏွလံုး က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ ေစပါတယ္။

(၃) ပိုးသတ္အာနိသင္ ရွိျခင္း


မွ်စ္မွာ ဖိုင္ကိုကမ္မီကယ္ မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဖန္းဂက္စ္မႈိတား အာနိသင္၊ ဘက္တီးရီးယား ဆန္႔က်င္တဲ့ အာနိသင္နဲ႔ ကင္ဆာတား အာနိသင္တို႔ ရွိၾကပါတယ္။

(၄) ေသြးဖိအားကို ထိန္းသိမ္းေပးျခင္း

မွ်စ္မွာ ပိုတက္စီယမ္ ပါဝင္မႈ မ်ားတာေၾကာင့္ ေသြးတိုးကို က်ေစပါတယ္။ မွ်စ္တစ္ခြက္မွာ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ ပိုတက္စီယမ္ ပမာဏရဲ႕ ငါးပံုတစ္ပံု ပါဝင္ေနပါတယ္။

(၅) မေကာင္းေသာ အဆီကို က်ေစျခင္း

မွ်စ္ဟာ မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ အဆီ (LDL) ကို ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။ မွ်စ္မွာ ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ ေလ်ာ့နည္း တာေၾကာင့္ အဝလြန္သူေတြနဲ႔ သင့္ေတာ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အမွ်င္ဓာတ္ ပါဝင္မႈ မ်ားၿပီး မၾကာခဏ ဆာေလာင္မႈ ေလ်ာ့နည္းတာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းေနသူေတြအတြက္ သင့္ေတာ္ပါတယ္။ မွ်စ္ရည္ဟာ အူလမ္းေၾကာင္းရွိ သန္ေကာင္ ေတြကို ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။

Source ► Myawady Health

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More