Pages - Menu

22 Sept 2013

ပိန္းဥ၏ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား

ပိန္းဥကိုျပဳတ္ၿပီး သုပ္စားေလ့ ရွိသလို ဟင္းအျဖစ္လည္း ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ တတ္ၾကပါတယ္။  ပိန္းဥရဲ႕ အရသာကို ကေလးလူႀကီး အမ်ားစုက ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ၾကတာေၾကာင့္ သေရစာ အျဖစ္လည္း စားတတ္ၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပိန္းဥရဲ႕ က်န္းမာေရး အာနိသင္ေတြကို သိရွိနားလည္ေစဖို႔ ေရးသားလိုက္ရပါတယ္။
- ပိန္းဥမွာ အာလူးထက္ ကယ္လိုရီ ပိုမိုပါဝင္ပါတယ္။ ပိန္းဥ ၁၀၀ ဂရမ္မွာ ၁၁၂ ကယ္လိုရီ ပါဝင္ပါတယ္။ ဒီကယ္လိုရီေတြက amylose နဲ႔ amylopectin လို႔ေခၚတဲ့ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ေတြကေန အဓိကလာပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အဆီနဲ႔ ပ႐ိုတင္းပါဝင္မႈ ေလ်ာ့နည္းပါတယ္။ ပ႐ိုတင္းပါဝင္မႈ ပမာဏဟာ အာလူး၊ ငွက္ေပ်ာသီး စတာေတြနဲ႔ တူညီပါတယ္။

- ပိန္းဥမွာ အမွ်င္ဓာတ္ အမ်ားဆံုး ပါဝင္ပါတယ္။ ပိန္းဥ ၁၀၀ ဂရမ္မွာ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ရဲ႕ ၁၁ ရာခိုင္ႏႈန္း (၄ ဒသမ ၁ ဂရမ္) ပါဝင္ပါတယ္။ ေပါင္းစပ္ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္အျပင္ အမွ်င္ဓာတ္ အသင့္အတင့္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ ပမာဏကို တျဖည္းျဖည္း ျမင့္တက္ေစပါတယ္။

- ပိန္းဥမွာ ဗီတာမင္ B6၊ ေဖာလိတ္၊ ႐ိုင္ဘိုဖေလဘင္၊ ပန္တိုသီးနစ္အက္စစ္နဲ႔ သိုင္ယာမင္တုိ႔လို ဗီတာမင္ဘီအုပ္စု ပါဝင္ပါတယ္။

- ပိန္းဥမွာ ဇင့္ (သြပ္)၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ေၾကးနီ၊ သံဓာတ္၊ မဂၢနိစ္စတဲ့ အေရးႀကီးတဲ့ သတၱဳဓာတ္ ပါဝင္ၿပီး အဲဒီသတၱဳဓာတ္ေတြက က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ ပမာဏ ပါဝင္ပါတယ္။ ပိန္းဥမွာ ပိုတက္စီယမ္ပါဝင္ၿပီး ပိုတက္စီယမ္ဟာ ႏွလံုးခုန္ႏႈန္းနဲ႔ ေသြးဖိအားကို ဟန္ခ်က္ညီေအာင္ ထိန္းခ်ဳပ္ေပးပါတယ္။

- ပိန္းဥမွာ အမွ်င္ဓာတ္၊ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္၊ သဘာဝအဆီ၊ အိုမီဂါ 3 ဖက္တီးအက္စစ္၊ အိုမီဂါ 6 ဖက္တီးအက္စစ္၊ ပ႐ိုတင္းဓာတ္၊ ဗီတာမင္ေအ၊ ဗီတာမင္ B1၊ B2၊ B3၊ B5၊ B6၊ B9၊ ဗီတာမင္စီ၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ သံဓာတ္၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္၊ ပိုတက္စီယမ္၊ ဆိုဒီယမ္၊ ေၾကးနီ၊ မဂၢနိစ္နဲ႔ ဆီလီနီယမ္တို႔ ပါဝင္ပါတယ္။

ပိန္းဥကုိစားရင္ ေယဘုယ်အားျဖင့္ ရရွိတတ္တဲ့ အက်ဳိးေက်းဇူးေတြကေတာ့
- အျမင္အာ႐ံုကို ေကာင္းမြန္ေအာင္ ပံ့ပိုးေပးႏိုင္ပါတယ္။

- မ်က္စိကို စိုစြတ္ေစပါတယ္။

- ညဘက္ မ်က္စိမျမင္တာကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

- မ်က္ဝန္းတစ္ဝိုက္ရွိ အေရျပားကို တင္းအား ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။

- ဗိုင္းရပ္စ္ပိုး ကူးစက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

- ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးဝင္လာရင္ တြန္းလွန္ေပးပါတယ္။

- အသားအေရကို စိုျပည္ေစပါတယ္။ အိုမင္းမႈျဖစ္စဥ္ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။

- ဆဲလ္ေတြကို ေအာက္ဆီဂ်င္ေၾကာင့္ ထိခိုက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေၾကာင့္ မထိခိုက္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

- ႏွာေခါင္းတစ္ဝိုက္ အေရျပားကြာက်မႈ ျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

- ပါးစပ္တစ္ဝိုက္ ျဖစ္တတ္တဲ့ အနာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။

- အ႐ိုးေတြကို က်န္းမာသန္စြမ္း ေစပါတယ္။

- ဆဲလ္ထုတ္လုပ္မႈကို ပံ့ပိုးေပးပါတယ္။

- သိုင္း႐ြိဳက္ဂလင္း က်န္းမာေအာင္ ပံ့ပိုးေပးပါတယ္။

- ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ပံုမွန္ျဖစ္ေအာင္ ထိန္းေပးပါတယ္။

- ပ်ိဳ႕ခ်င္အန္ခ်င္တာ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးၿပီး ပ်ဳိ႕အန္မႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။

- အၾကားအာ႐ံု ဆံုး႐ႈံးမႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ႂကြက္သားေတြရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာ၊ နာ့ဗ္ေၾကာေတြရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။

- မ်ဳိးဆက္ပြားစနစ္ကို က်န္းမာေစပါတယ္။ ကိုယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။

- သြားဖံုးက်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ မၾကာခဏ ကူးစက္ပိုးဝင္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးသလို အေအးမိေဝဒနာ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။

ၾကယ္စင္ Ref: Good Health



ပိန္းဥ (Yam)၏ ေကာင္းက်ိဳးမ်ား

၄င္းတြင္ ႄကြယ္ဝစြာပါဝင္ေသာ vit B6 သည္ ေသြးေၾကာနံရံကို damage ျဖစ္ေစေသာ homocysteine ကို ေခ်ဖ်က္ေပးသည္။ homocysteine မ်ားျခင္းသည္ Heart Attack ႏွင့္ Stroke ေလျဖတ္ျခင္းကို ျဖစ္ေစသျဖင့္ Vit B6 ႄကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ေသာ ပိန္းဥ သည္ ႏွလံုးေရာဂါကို ကာကြယ္ ေပးသည္။
Potassium ေျမာက္ျမားစြာ ပါဝင္ေသာေၾကာင့္ ေသြးေပါင္ကို က်ေစသည္။ ၄င္းတြင္ပါဝင္ေသာ dioscorin သည္လည္း ေက်ာက္ကပ္ သို႔ ေသြးစီးအားေကာင္းေစသျဖင့္ ေသြးေပါင္ကို က်ေစသည္။
ခႏၶာကိုယ္၏ႄကြက္သားႏွင့္အာ႐ံုေၾကာမ်ားအတြက္လည္း Potassium လို အပ္ပါသည္။

Vit C ပါဝင္သျဖင့္ ဓာတ္တိုး ပစၥည္း မ်ားကို တိုက္ဖ်က္ေသာေၾကာင့္ ကင္ဆာကို ကာကြယ္ေပးသည္။ vit E ထုတ္လုပ္ရန္အတြက္လည္း vit C  လိုအပ္သည္။
fibre ႄကြယ္ဝစြာပါဝင္သျဖင့္ ဗိုက္ႏွင့္ ခါးတြင္ အဆီမစုေစပါ။
၄င္း၌ပါဝင္ေသာ ကာဗိုဟိုက္ ၿဒိတ္မွ သၾကားဓာတ္သို႔ ျဖည္းျဖည္း ခ်င္းသာ ေျပာင္းလဲသျဖင့္ ေသြးခ်ိဳ တက္လြန္းျခင္း၊ က်လြန္းျခင္းမျဖစ္ ေစပါ။
ႄကြယ္ဝစြာပါဝင္ေသာမဂၢနီး(စ)က ကာဗိုဟိုက္ၿဒိတ္ေခ်ဖ်က္မႈကို ကူညီေပးသည္။ ခႏၶာကိုယ္မွ စြမ္း အင္ ထုတ္လုပ္ေသာအခါ၌လည္း အင္ဇိုင္းအျပင္ မဂၢနီး(စ)ကိုပါ တြဲ ဖက္လိုအပ္သည္။

ကံ့ေကာ္
Source: healthdiaries
Health Updates Journal
Vol.2, No.24

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More