သင့္ခႏၶာကုိယ္မွ အဆိပ္ေတြ ဖယ္ရွားႏုိင္တဲ့ နည္းလမ္းေတြ မ်ဳိးစုံ ရွိပါတယ္။
ဒီအထဲက အေကာင္းဆုံးနည္းဟာ အစားအစာစားၿပီး သဘာဝအေလ်ာက္ အဆိပ္ ဖယ္ရွားတဲ့
နည္းလမ္းမုိ႔ ကုိယ္တြင္း အဆိပ္ေတြ ဖယ္ရွားႏုိင္တဲ့ အစားအစာေတြကုိ ေဖာ္ျပ
ေပးလုိက္ပါတယ္။
၁)အသီးအႏွံ
အသီးအႏွံေတြဟာ မ်ားေသာအားျဖင့္ အရည္ရႊမ္းတတ္တာေၾကာင့္ ခႏၶာကုိယ္မွ အဆိပ္ေတြ
ဖယ္ရွားဖုိ႔ ကူညီႏုိင္ပါတယ္။ အသီးေတြဟာ အစာေၾကလြယ္ၿပီး ဓာတ္တုိး
ဆန္႔က်င္ပစၥည္း၊ အာဟာရဓာတ္နဲ႔ အမွ်င္ေတြလည္း မ်ားစြာပါဝင္ကာ
ဗီတာမင္စီလုိမ်ဳိး ခႏၡာကိုယ္အတြက္ အေရးႀကီးတဲ့ ဗီတာမင္ဓာတ္ေတြလည္း
အမ်ားအျပား ပါဝင္ပါတယ္။
၂) အစိမ္းေရာင္အစာမ်ား
ခႏၶာကုိယ္မွ အဆိပ္ေတြေျပဖုိ႔ စိမ္းျပာေရာင္ ေရညႇိ၊ ဘာလီ၊ ကုိက္လန္၊
ဟင္းႏုနယ္နဲ႔ အစိမ္းေရာင္ ဟင္းရြက္ေတြ မ်ားမ်ားစားပါ။ အဲဒီအရြက္ေတြမွာ
အစာခ်က္ႏုိင္တဲ့ ကလုိ႐ုိေဖးေတြ ပါဝင္လုိ႔ပါ။ ကလုိ႐ုိေဖးဟာ
ပတ္ဝန္းက်င္မွတစ္ဆင့္ ခႏၶာကုိယ္တြင္းသုိ႔ ဝင္ေရာက္ေနတဲ့ မီးခုိးေငြ႕၊
ပုိးသတ္ေဆး၊ ေပါင္းသတ္ေဆး၊ သန္႔စင္ပစၥည္းနဲ႔ ဓာတုပစၥည္း အစရွိတာေတြမွ
ထြက္ရွိလာတဲ့ အဆိပ္အေတာက္ေတြကုိ ဖယ္ရွားႏုိင္လုိ႔ပါ။ ဒါ့အျပင္ အသည္းမွ
အဆိပ္ကုိလည္း ဖယ္ရွားႏုိင္ပါတယ္။
၃) ေရွာက္သီး၊ လိေမၼာ္သီးႏွင့္ သံပရာသီး
ဒီအခ်ဥ္အရသာရွိတဲ့ အသီးေတြဟာ ခႏၶာကုိယ္မွ အဆိပ္ေတြ စြန္႔ပစ္ဖုိ႔
ကူညီႏုိင္တဲ့အျပင္ အသည္းမွ အဆိပ္ဖယ္ရွားတဲ့ ျဖစ္စဥ္ကုိလည္း ကူညီႏုိင္ပါတယ္။
ေန႔စဥ္ မနက္အိပ္ရာထတုိင္း ေရေႏြးတစ္ခြက္ထဲ ေရွာက္ရည္ညႇစ္ၿပီး ေသာက္ေပးပါ။
ဗီတာမင္စီဟာ အဆိပ္ေျဖဖုိ႔ အေကာင္းဆုံး ဗီတာမင္ျဖစ္ၿပီး အဆိပ္ေတြကုိ
အစာေျခႏုိင္တဲ့ အင္ဇုိင္းအျဖစ္ ေျပာင္းလဲႏုိင္ပါတယ္။
၄) ၾကက္သြန္ျဖဴ
ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ အသည္းမွ အဆိပ္ေျဖႏုိင္တဲ့ အင္ဇုိင္းေတြ ထြက္လာေအာင္
လႈံ႕ေဆာ္ေပးတာေၾကာင့္ အစာေျခစနစ္အတြင္းမွ အဆိပ္ အႂကြင္းအက်န္ေတြကုိ
စစ္ထုတ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ အစိမ္းအတုိင္း ဒါမွမဟုတ္
ဟင္းထဲထည့္ၿပီး ခ်က္စားပါ။
၅) အစိမ္းေရာင္ ပန္းေဂၚဖီ အေညႇာက္
ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္း အမ်ားအျပား ပါဝင္တာမုိ႔ အစာေျခလမ္းေၾကာင္းမွ
အဆိပ္ေျဖတဲ့ အင္ဇုိင္းေတြ ထုတ္လုပ္ႏုိင္ေအာင္ လႈံ႕ေဆာ္ေပးပါတယ္။ အေညႇာက္ဟာ
အပြင့္ထက္ပုိၿပီး ထိေရာက္မႈ ရွိပါတယ္။
၆) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း
ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းအမ်ားအျပား ပါဝင္တာမုိ႔ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းဟာ
ကုိယ္တြင္းစနစ္အတြင္းမွ အဆိပ္ေတြ ဖယ္ရွားႏုိင္႐ုံမက သူ႔မွာ ပါဝင္တဲ့
Catechins ဆုိတဲ့ ဓာတ္တုိး ဆန္႔က်င္ပစၥည္းေၾကာင့္ အသည္းရဲ႕
လုပ္ငန္းေဆာင္တာလည္း ပုိေကာင္းေစပါတယ္။
၇) ပဲေစ့ အမ်ဳိးမ်ဳိး
အစာေျခရ လြယ္ကူၿပီး အူနံရံအတြင္း အဆိပ္အႂကြင္းအက်န္ေတြကုိ စုပ္ယူႏုိင္ပါတယ္။
၈) ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အစိမ္းမ်ား (Raw Vegetable)
ၾကက္သြန္နီ၊ မုန္လာဥနီ၊ ကၫြတ္၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ အစိမ္းေရာင္ ပန္းေဂၚဖီ၊
ကုိက္လန္၊ မုန္ညင္း၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နႏြင္းနဲ႔ ဟင္းေမႊးရြက္ေတြကုိ
မခ်က္ျပဳတ္ဘဲ အစိမ္းတုိင္းစားရင္ အသည္းမွ အဆိပ္သန္႔စင္တဲ့ လုပ္ငန္းကုိ
ကူညီႏုိင္ပါတယ္။ အဲဒီအစာေတြမွာ ဆာလဖာနဲ႔ ဂလူတာသီ႐ုန္းေတြ မ်ားစြာ
ပါဝင္ပါတယ္။ ဆာလဖာဟာ အသည္းမွ ဓာတုပစၥည္း အဆိပ္ေတြကုိ ဖယ္ရွားေပးႏုိင္ပါတယ္။
၉) အေစ့ႏွင့္ အခြံမာသီးမ်ား
ဖ႐ုံေစ့၊ ဗာဒံေစ့၊ သီဟုိဠ္ေစ့၊ ႏွမ္းေစ့နဲ႔ ေနၾကာေစ့ေတြဟာ အစာေၾကလြယ္ၿပီး
အဆိပ္ေတြကုိ ဖယ္ရွားႏုိင္ပါတယ္။ အဆိပ္ေျဖေနစဥ္အတြင္း အခြံမာသီးနဲ႔
ျပဳလုပ္တဲ့ ေထာပတ္ (ဥပမာ-ေျမပဲ ေထာပတ္) ကုိ ေရွာင္ထားပါ။
၁ဝ) အုိမီဂါ ၃ အဆီ
ေထာပတ္သီး၊ သံလြင္ဆီ ဒါမွမဟုတ္ ဂုန္ေလွ်ာ္ေစ့ဆီကုိ အဆိပ္ေျဖစဥ္မွာ
အသုံးျပဳပါ။ အူနံရံေတြကုိ ေခ်ာဆီျဖစ္ေစကာ အဆိပ္ေတြကုိ စုပ္ယူႏုိင္ၿပီး
ခႏၶာကုိယ္မွ စြန္႔ပစ္ႏုိင္လုိ႔ပါ။ စားသင႔္ေသာ အစားစာေတြပါ...........
23 Sept 2013
ခႏၶာကိုယ္တြင္းမွ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို ဖယ္ရွားႏုိင္သည့္ အစားအစာ ၁၀ မ်ိဳး
Monday, September 23, 2013
Taunzalat