Pages - Menu

24 Sep 2013

က်န္းမာေရးအတြက္ ၾကက္ေမာက္သီး

ၾကက္ေမာက္သီးပင္မွ လူသားတုိ ့အတြက္ အာဟာရျပဳေပးႏိုင္ပံုကို Institute of Medicine က ယခုလို အၾကံျပဳထားပါသည္။ ၾကက္ေမာက္သီးသာမက၊ အရြက္၊ အသီးခြံ၊ အေစ့၊ ပင္စည္ ႏွင့္ အျမစ္ တို ့လဲေဆးဘက္၀င္ၾကပါသည္။ ပင္စည္ထဲတြင္ saponin, tannin, iron, pectin ႏွင့္ flavonoids တို ့ပါရွိၾကျပီး၊ အေစ့ထဲတြင္ polifenol ႏွင့္ fat တို ့ပါရွိပါသည္။


 ၁၀၀ ဂရမ္ရွိေသာ ၾကက္ေမာက္သီး တစ္ခြက္စာ ပမာဏတြင္၊ လူသားတို ့က်န္းမာေရးအတြက္ခြန္အားျဖစ္ေစေသာ ပရိုတင္း ၁.၀ ဂရမ္၊ ကဆီဓာတ္ ၃၁.၃ ဂရမ္၊ အမွ်င္ဓာတ္ ၁.၄ ဂရမ္၊ သီအာမင္ ၀.၀၁ ဂရမ္။ ဗို္က္တာမင္စီ ၇.၄ မီလီဂရမ္၊ ဆိုဒီယမ္ ၁၆.၅ ဂရမ္၊ ပိုတက္စီယမ္ ၆၃.၀ ဂရမ္၊ ကယ္လ္စီယမ္ ၃၃.၀ မီလီဂရမ္၊ ဗိုက္တာမင္ေအ ၄.၅ IU ႏွင့္ သံဓာတ္ ၀.၅ မီလီ ဂရမ္ တို ့ပါရွိပါသည္။
 ျပည့္ဝဆီႏွင့္ ကိုလက္စထေရာတို ့လံုး၀မပါရွိၾကပါ။ ၾကက္ေမာက္သီးတြင္ သၾကားဓာတ္၊ အထူးသျဖင့္ ဖရက္တို႔စ္ ႏွင့္ ဆူးခ႐ို႕စ္တို႔ မ်ားစြာပါဝင္ၿပီး၊ ကယ္လိုရီပါဝင္မႈ နည္းပါသည္။ ထို ့ေၾကာင့္ ယခုလို အာဟာရတန္ဘိုးမ်ားစြာ ပါ၀င္သည့္ ၾကက္ေမာက္သီးကို စားေပးျခင္းျဖင့္ ေအာက္ပါ က်န္းမာေရးစြမ္းပကားမ်ားကို ရရွိေစႏိုင္မည္ ျဖစ္ပါသည္။


1. ၾကက္ေမာက္သီးကို မေလးရွားႏွင့္ အင္ဒိုနီးရွားႏိုင္ငံမ်ားတြင္ ႐ိုးရာေဆးစြမ္းတစ္လက္အျဖစ္ ေရွးႏွစ္ရာေပါင္းမ်ားစြာ ကတည္း ကပင္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ၊ ေသြးတိုးေရာဂါႏွင့္ တျခားနာမက်န္းျဖစ္မႈမ်ားစြာကို ကုသရာတြင္ အသံုးျပဳခဲ့ၾကပါသည္္။

2. ၾကက္ေမာက္သီးတြင္ ဗီတာမင္စီႏွင့္ ဘီတာကယ္႐ိုတင္းတို႔အျပင္၊ ဖေလဗိုႏြိဳက္ (ေခၚ) အပင္မွထြက္ရွိေသာ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ ပစၥည္းလည္း ေပါမ်ားစြာပါရွိေၾကာင္း၊ ထိုဖေလဗိုႏြိဳက္သည္ ေသြးအတြင္းမေကာင္းေသာ ကိုလက္စထေရာမ်ားကို ေလ်ာ့က်ေစျခင္း၊ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားဆန္႔က်င္တိုက္ထုတ္ေပးျခင္း၊ ေရာင္ရမ္းမႈတို ့ကို ေလ်ာ့က်ေစျခင္း .. စသည္ျဖင့္ ေဆးစြမ္းထက္ျမက္ေၾကာင္း ထိုင္း ႏိုင္ငံရွိ Chiang Mai University မွ စမ္းသပ္ေဖာ္ထုတ္ခဲ့ပါသည္။ ထိုအစြမ္းတို ့ေၾကာင့္ ယခုအခါ ၾကက္ေမာက္သီး Extract ကို ေဆးဝါးထုတ္လုပ္လွ်က္ရိပါသည္။

3. ၾကက္ေမာက္သီးအခြံထဲတြင္ Gallic အက္ဆစ္တစ္မ်ိဳးပါဝင္ၿပီး၊ ထိုအက္ဆစ္က ခႏၶာကိုယ္ထဲတြင္ဖရီးရယ္ဒီကယ္ မ်ားေၾကာင့္ ထိခိုက္မႈေတြမျဖစ္လာေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါသည္။

4. ၾကက္ေမာက္သီးထဲတြင္ ဗီတာမင္စီ မ်ားစြာပါဝင္ပါသည္။ ၾကက္ေမာက္သီး ၁၂ လံုးထဲတြင္ အက္စ္ေကာဘစ္အက္စစ္ (Ascorbic Acid) ၇၅-၉၀ မီလီဂရမ္ပါဝင္ၿပီး၊ လူတစ္ေယာက္၏ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္ေသာ ဗီတာမင္စီထက္ ႏွစ္ဆေက်ာ္ ရွိပါသည္။ ဗီတာမင္စီသည္ ခႏၶာကိုယ္ဆဲလ္မ်ားကို ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေၾကာင့္ ထိခိုက္မႈမွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ၿပီး၊ သံဓာတ္စုပ္ယူႏိုင္ေအာင္လည္း ကူညီေပးပါသည္္။

5. ၾကက္ေမာက္သီးထဲတြင္ ေသြးနီဥႏွင့္ ေသြးျဖဴဥမ်ားျပဳလုပ္ရာတြင္ လိုအပ္ေသာ ေၾကးနီဓာတ္ အသင့္အတင့္္ ပါရွိ္ပါသည္။

6. ေသြးတိုးေရာဂါ ေ၀ဒနာသည္မ်ားသည္ တစ္ေန ့လွ်င္ ၾကက္ေမာက္သီး ၈-လံုးမွ ၁၀-လံုးခန္ ့စားေပးသင့္ပါသည္။ အေစ့ထဲတြင္ hypoglycemic ဓာတ္ပါရွိျခင္းေၾကာင့္ ေသြးထဲရွိသၾကားပမာဏကိုက်ဆင္းေစပါသည္။

7. ၾကက္ေမာက္သီးက လူတစ္ဦးလွ်င္ တစ္ေန ့တာလိုအပ္ေသာ သံဓာတ္ပမာဏ၏ ၁၃.၈% ေက်ာ္ကို ေထာက္ပံ့ေပးႏိုင္ပါသည္။ ထို ့ေၾကာင့္ သံဓာတ္အရင္းအျမစ္တို ့စုေ၀းရာ ၾကက္ေမာက္သီးကိုစားသံုးျခင္းျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္လိုအပ္ေသာ ေအာက္ဆီဂ်င္ ပမာဏကို ျဖည့္စြက္ေပးႏိုင္ျပီး၊ မူးေ၀ျခင္း၊ ႏံုးခ်ည့္ပင္ပန္းျခင္း၊ ေဖ်ာ့ေတာ့ႏြမ္းနယ္ျခင္းစသည့္ သံဓာတ္အားနဲျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္ ေသာ ေသြးအားနည္းေရာဂါ တို ့ကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါသည္။

8. ၾကက္ေမာက္သီး တစ္ခြက္စာ ပမာဏကို စားသံုးေသာအခါ၊ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္သည့္ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္ ၄.၃% ကို ရရွိေစသည့္ အတြက္၊ ေက်ာက္ကပ္ကို ေကာင္းစြာအလုပ္လုပ္ႏိုင္ေအာင္ ေထာက္ပံ့ေပးပါသည္။ 
 ေက်ာက္ကပ္ကိုလည္းသန္ ့စင္ေစပါသည္။

9. ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္ ပါရွိျခင္းေၾကာင့္ သြားႏွင့္အ႐ိုးမ်ားကိုခုိင္ခန္ ့ေစပါသည္။

10. ၾကက္ေမာက္သီးကို စားေပးျခင္းျဖင့္ အူလမ္းေၾကာင္းရွိ ကပ္ပါးေကာင္မ်ားကို ေသေစႏိုင္သည့္ျပင္ ၊ ၀မ္းေလွ်ာ/၀မ္းပ်က္ျခင္း ေဝဒနာတို ့ ကုိလည္း သက္သာေစေၾကာင္း The Online Culinary School website မွ အၾကံျပဳေထာက္ခံထားပါသည္။

11. ၾကက္ေမာက္သီးအေစ့ကို သူ ့ခ်ည္းဘဲ အစိမ္းလိုက္၀ါးစားႏိုင္သလို၊ ၾကိတ္ေခ်ျပီးအျခားအစားအစာတို႔ ့နဲ ့ တြဲဘက္စားေပးျခင္း ျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္အဆီမ်ားကို ထိထိေရာက္ေရာက္ ခ်ေပးႏိုင္ပါသည္။ ထို ့ျပင္ အသားအရည္ကိုက်န္းမာေစျပီး အထူးသျဖင့္ မ်က္ႏွာ အသားအရည္ကို ႏူးညံ့ေခ်ာေမြ ့ေစပါသည္။ (လူအခ်ိဳ ့ကေတာ့ ၾကက္ေမာက္သီးအေစ့ႏွင့္ ေမြးရာပါ ဓာတ္မတည့္မႈမ်ားရွိတတ္သျဖင့္ သတိျပဳ၍ စားသံုးသင့္ပါသည္)

12. ၾကက္ေမာက္ပင္အရြက္ကိုေထာင္းထု၍ အနာအံုေဆး အျဖစ္လည္ေကာင္း၊ အသားအေရေျခာက္ေသြ ့ျခင္းအတြက္ lotion အျဖစ္လည္းေကာင္း အသံုးျပဳႏိုင္ပါသည္။ ေခါင္းကိုက္ေသာအခါတြင္ ၾကက္ေမာက္ပင္အရြက္ကို နားထင္ပတ္လည္တြင္ ေထာင္းအံုေပးျခင္းျဖင့္လဲ ေ၀ဒနာမ်ား သက္သာလာေစႏိုင္ပါသည္။ ထို ့ျပင္ ၾကက္ေမာက္သီးအရြက္ကိုသန္ ့စင္ေအာင္ေဆးေၾကာျပီး၊ ေရအနဲငယ္ထဲ့၍ ၾကိတ္ေခ်ပါ။ ထိုအႏွစ္ကို အ၀တ္သန္ ့သန္ ့ျဖင့္ ထုပ္ကာညွစ္ျပီးရလာသည့္ အရြက္သတၱုရည္ကို ဦးေရးျပားအႏွံ ့ မွန္မွန္လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ ဆံပင္သားမ်ားသန္စြမ္းနက္ေမွာင္လာေစပါမည္။ ဆံပင္ဆိုးေဆးအျဖစ္လည္းအသံုးျပဳႏိုင္ပါသည္။

13. ၾကက္ေမာက္သီးအခြံကို ခပ္ပါးပါးလွီးျပီး၊ ေရ ၃-ခြက္တစ္ခြက္တင္ၾကိဳ၍ အေအးခံကာ တစ္ေန ့၂-ၾကိမ္ေသာက္သံုးေပးျခင္းျဖင့္ ၀မ္းကုိက္ေရာဂါ ကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါသည္။

14. ၾကက္ေမာက္သီးအေစ့ ၅-လံုးကိုေလွာ္္၍ ကိ်တ္ေခ်ပါ။ ျပီးရင္ ေရေအးေအးတစ္ခြက္ျဖင့္ ထိုနည္းအတိုင္း တစ္ေန ့၂-ၾကိမ္ ေသာက္သံုးေပးပါက၊ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ကို သက္သာလာေစႏိုင္ပါသည္။

15. ၾကက္ေမာက္သီးအခြံေျခာက္ ၁၅-ဂရမ္ ခန္ ့ကို ေရ ၃-ခြက္စာပမာဏျဖင့္ေရာ၍ ၁၅-မိနစ္ေလာက္ ဆူေအာင္တည္ပါ။ အေအးခံျပီးေနာက္ ထုိျပဳတ္ေရကို တစ္ေန ့ ၃-ၾကိမ္ ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ ဖ်ားနာေရာဂါမ်ား ယူပစ္သလို ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါသည္။

16. ၾကက္ေမာက္သီး ၅-လံုးစာ ပမာဏထဲတြင္ လူတစ္ေယာက္၏ တစ္ေန ့တာ လိုအပ္ေသာ ဗိုက္တာမင္စီ ကို အျပည့္အ၀ရရွိႏိုင္ ပါသည္။

17. ၾကက္ေမာက္ပင္ ပင္စည္သားကိုျပဳတ္၍ မွကၡရုနာ မ်ားကို လိမ္းက်ံေပးျခင္းျဖင့္ ေပ်ာက္ကင္းသက္သာေစႏိုင္ပါသည္။

18. ၾကက္ေမာက္ပင္၏ အျမစ္ကိုျပဳတ္၍ သန္ခ်ေဆးအျဖစ္ ေသာက္သံုးႏိုင္ပါသည္။

19. ယေန ့မေလးရွာႏိုင္ငံ၏ ပရေဆးဆိုင္မ်ားတြင္ ၾကက္ေမာက္သီးအခြံေျခာက္မ်ားကို ဖ်ားနာျခင္းေ၀ဒနာအမ်ိဳးမ်ိဳး တို ့ ကိုကုသ ရန္အတြက္ ေဖာေဖာသီသီ ေရာင္းခ်လွ်က္ရွိၾကပါသည္။

ၾကက္ေမာက္သီးသည္ စပ်စ္သီးထက္အရည္ရႊမ္းျပီး၊ လိုင္ခ်ီးသီးအရသာႏွင့္လဲ ခပ္ဆင္ဆင္တူပါသည္။ ရာသီစာ သီးႏွံျဖစ္ေသာေၾကာင့္ ယခုလို မိုးဦးကာလတြင္သာရရွိႏိုင္သည့္ ေဆးဘက္၀င္ၾကက္ေမာက္သီးမ်ားကို က်န္းမာေရးလိုက္စားသူ မိတ္ေဆြမ်ားအားလံုး အခ်ိန္မွီအေျပးကေလး ၀ယ္ယူစားေသာက္ေစလိုပါေၾကာင္း........။

မွတ္ခ်က္။

(၁) ၾကက္ေမာက္သီးကိုင္ၾကည့္သည့္အခါ မေပ်ာ့ဘဲ တင္းေနေသာအသီးကိုသာေရြးခ်ယ္၀ယ္ယူပါ။

(၂) လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ စားသံုးႏိုင္ရန္အတြက္ အသီးအခြံေပၚရွိအေမႊးဆူးေလးမ်ား အတန္ငယ္မာသည္ကို ေရြး၀ယ္ပါ။

(၃) ကြဲေနေသာ အသီးတို ့ကို ေရွာင္ၾကဥ္္ပါ။

(၄) ေရခဲေသတၱာထဲတြင္ ရက္သတၱ ၁-ပတ္မွ်ခံေစရန္အတြက္ ၾကက္ေမာက္သီးကိုပလပ္စတစ္အိတ္ျဖင့္လံုျခံဳစြာသိမ္းဆည္းထားပါ။ (အသီးကိုအခြံခြာျပီးဖန္ဗူးထဲထဲ့သိမ္းျခင္းကလည္း တာရွည္အထားခံႏိုင္ပါလိမ့္မည္)

ဘာသာျပန္သူ (ေပါက္ေပါက္)
မွီျငမ္း (World's healthiest fruit – Rambutan)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More