Pages - Menu

22 Sept 2013

ေလျဖတ္ျခင္း ကို ကာကြယ္ေ ပးႏိုင္ တဲ႔ ေထာ ပတ္သီး

ေထာပတ္သီးစားသံုးျခင္းသည္ကိုယ္ခႏၶာအတြက္လိုအပ္ေသာ အာဟာရမ်ားကိုျဖည့္တင္းေပးႏိုင္႐ံု သာမက သဘာ၀မွရေသာသၾကားဓာတ္ကိုေထာက္ပံ့ေပးျခင္း၊ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ဆင္းစျခင္း၊အက်ိဳး ျပဳ
ကိုလက္စတီေရာကိုတက္ေစၿပီးဆိုးက်ိဳးေပးေသာကိုလက္စတီေရာ ကိုက်ဆင္းေစျခင္းစသည့္အခ်က္မ်ားကိုရရွိေစႏိုင္သည္ဟုသိရသည္။ 


ယခု ေလ့လာမႈတြင္ ေဖာ္ျပထားခ်က္အရ ေလျဖတ္ျခင္းကိုပါ ေထာပတ္သီးက ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္းေဖာ္ထုတ္ ႏိုင္ခဲ့သည္။ယခုေလ့လာမႈသည္ အမ်ိဳးသား က်န္းမာေရးႏွင့္ အာဟာရဆိုင္ရာစစ္ တမ္း(National Health and Nutrition Examination Survey, NHANES) မွရရွိျခင္းျဖစ္ၿပီး ၂၀၀၁ ခုႏွစ္မွ ၂၀၀၈ခုႏွစ္အတြင္း ေလ့လာခဲ့ သည္။အေမရိကန္ႏိုင္ငံသား အသက္ ၁၉ႏွစ္အထက္ရွိသူ ၁၇၅၆၇ဦးကို ေလ့လာခဲ့ေသာ ယခုေလ့လာမႈတြင္ ၃၄၇ဦးသည္ ေန႔စဥ္ေထာပတ္သီးကို စားသံုးေပးသူ
မ်ားျဖစ္ေၾကာင္းေ ဖာ္ ထုတ္ႏိုင္ခဲ့သည္။ အဆိုပါ ေထာပတ္ သီး ေန႔စဥ္ စားသံုးေပးသူမ်ား၏ က်န္းမာေရးအေျခအေနကို ေမးခြန္း မ်ား ေမးျမန္းျခင္း၊ စမ္းသပ္ျခင္းမ်ား ျဖင့္ေလ့လာခဲ့သည္။

ေထာပတ္သီးေန႕စဥ္ စားသံုးသူ မ်ားသည္ က်န္းမာေရးႏွင့္ညီညြတ္ေသာစားသံုးမႈပံုစံ အညႊန္းကိန္းျဖစ္ သည့္ healthy eating index,HEI ႏွင့္အနီးစပ္ဆံုးသူမ်ားျဖစ္လာ ေၾကာင္း၊ ေထာပတ္သီးေန႔စဥ္စားသံုး သူမ်ားသည္မစားသံုးသူမ်ားထက္ေန႔ စဥ္ေထာပတ္သီးမွအမွ်င္ဓာတ္၃၆%၊ ဗီတာမင္အီး၂၃%၊မက္ဂနီစီယမ္ သတၴဳဓာတ္၁၃%၊ပိုတက္စီယမ္ ၁၆%ႏွင့္ဗီတာမင္ေက ၄၈%ပိုမိုရရွိ ေၾကာင္းသုေတသနတြင္ေဖာ္ျပထား သည္။

ထုိ႕ျပင္က်န္းမာေရးအတြက္ သင့္ေတာ္ေသာအဆီဓာတ္မ်ားကိုေထာပတ္သီးေန႕ စဥ္စားသံုးေပးပါက မစားသံုးသူမ်ားထက္ ၁၈% ပိုမိုရရွိ ေၾကာင္းလည္းေဖာ္ျပထားေသးသည္။ ယခုေလ့လာမႈကျပဆိုေသာ ရလဒ္မွာ ကိုယ္ခႏၶာဇီ၀ျဖစ္စဥ္ ခ်ိဳ႕ယြင္းမႈ (metabolic syndrome)ေၾကာင့္ျဖစ္ ရေသာေလျဖတ္ျခင္းကိုလည္း ၅၀% ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ေၾကာင္းပင္ျဖစ္သည္။
ယခုေလ့လာမႈကို National Nutrition Journal တြင္ပံုႏွိပ္ေဖာ္ ျပထားျခင္းျဖစ္သည္။
သန္႕စင္
Myanmar News Update


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More