Pages - Menu

22 Sept 2013

ပဲပိစပ္ (Soybean) ၏ ေကာင္းက်ိဳးမ်ား

ပဲပိစပ္တြင္ ပ႐ိုတင္းဓာတ္မ်ား စြာပါဝင္ေသာေၾကာင့္ ကိုယ္ခံအား စနစ္ကို ေကာင္းေစသည္။
 အသား တြင္ ပါဝင္ေသာပ႐ိုတင္းထက္သာ သည္မွာ ၄င္းတြင္ပါဝင္ေသာ ပ႐ို တင္း၌ Cholesterol ပါဝင္မႈမရွိ ေသာအခ်က္ပင္ျဖစ္သည္။
ပဲပိစပ္တြင္ ပါဝင္ေသာ Phytosterols ၌ ပါဝင္သည့္ Lecithin ေၾကာင့္ ဥာဏ္ရည္ဥာဏ္ေသြး မွတ္ ဥာဏ္ကို ေကာင္းေစသည့္အျပင္ အယ္ဇိုင္းမားေရာဂါကိုလည္း ကာ ကြယ္ေပးသည္။
၄င္းတြင္ပါဝင္ေသာ Lecithin သည္ အဆီ၌ ေပ်ာ္ဝင္ေသာ Vitamin မ်ားကို စုပ္ယူရန္ အားေပး သည္။ တစ္ရွဴးႏွင့္ကိုယ္တြင္း organ မ်ားကို ခြန္အားျဖစ္ေစသည္။ 
 မေကာင္းေသာ cholesterol ကို က်ေစသည့္အတြက္ ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါကို ကာကြယ္ ေပးသည္။ ေကာင္းေသာအဆီကိုမူ မက်ေစပါ။
၄င္းတြင္ပါဝင္ေသာ Plant oestrogen အမ်ိဳးအစားျဖစ္ေသာ Soy isoflavone ေၾကာင့္ အရြယ္ တင္ ႏုပ်ိဳေစသည့္အျပင္ ေသြးဆံုးခ်ိန္ ၌လည္း ေသြးဆံုးျခင္း လကၡဏာမ်ား ကိုေလ်ာ့ေစသည္။
၄င္းတြင္ပါဝင္ေသာ Protease မွ ပ႐ိုတင္းမ်ားကို ၿပိဳကြဲေစေသာအင္ ဇိုင္းမ်ားကို တားေပးသျဖင့္ ရင္သား ကင္ဆာကို သိသိသာသာ ကာကြယ္ ေပးသည္။
၄င္း၌ Anti-oxidant ျဖစ္ ေသာ Saponin ပါဝင္သျဖင့္ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား ႀကီးထြားမႈကို တားျမစ္ေပးသည္။
ပဲပုပ္တြင္ အျခားအစားအစာမ်ား ထက္ Iron ႏွင့္ Zinc မ်ားစြာပါဝင္ ေသာေၾကာင့္ အသက္ႀကီးသူမ်ား၏ နားေလးျခင္းကို ကာကြယ္ေပးသည္။
ပဲပုပ္ 100mg စားလွ်င္ Potassium 1500 mgm ရရွိသျဖင့္ ပဲပုပ္ ကို လံုေလာက္စြာစားသံုးပါက ေသြး ေပါင္ကို က်ေစပါသည္။
ကံ့ေကာ္
Source: Lookchem
Health Updates Journal
Vol.2, No.29

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More