Pages - Menu

30 Oct 2013

က်န္းမာေရးနဲ႔ ငုံးဥ


ေလ့လာမႈမ်ားစြာလုပ္ၿပီးေနာက္မွာ ငံုးဥကုိ စူပါအစားအစာ စာရင္းထဲမွာထည့္သြင္းလိုက္ၿပီျဖစ္ေၾကာင္း အာဟာရေဗပညာရွင္ေတြက အတည္ျပဳထားပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ တ႐ုတ္တိုင္းရင္းသားေဆးဆရာေတြဟာ ေရာဂါမ်ားကို ကုသမႈေတြမွာ ၾကက္ဥထက္စာရင္ ငံုးဥကပို၍ အစြမ္းထက္ေၾကာင္း ေျပာၾကားခဲ့ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္လည္း တ႐ုတ္ဟင္းလ်ာေတြမွာ ငံုးဥကိုထည့္သြင္းမႈ မ်ားျပားတာျဖစ္ပါတယ္။

ငံုးဥကိုေန႔စဥ္ (၂၅)ရက္ခန္႔ စားသံုးျခင္းဟာ စိတ္ဖိစီးမႈကို ေလ်ာ့ပါးေစတယ္လုိ႔သိရပါတယ္။ အစပိုင္း (၃)ရက္မွာ တစ္ေန႔ကို သံုးလံုးစားသံုးရမွာျဖစ္ၿပီး က်န္ရက္ေတြမွာေတာ့ ငါးလံုးစီ စားသံုးရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အသက္အရြယ္နဲ႔ စိတ္ဖိစီးမႈ အတိမ္အနက္ေပၚမူတည္ၿပီး ရက္တိုးသင့္ရင္တိုးရမွာျဖစ္ပါ တယ္။

ကေလးငယ္ေတြကို ငံုးဥတစ္ေန႔တစ္လံုး စားသံုးျခင္းဟာ ကိုယ္စိတ္က်န္းမာျခင္းကို တိုးတက္ေစပါတယ္။ ဆံပင္က်န္းမာေရးကို ျမႇင့္တင္ေပးႏိုင္ ပါတယ္။ ႏို႔ထြက္လည္း ပိုေကာင္းေစၿပီးႏို႔မွာ အာဟာရဓာတ္ေတြပါ၀င္မႈကို အရည္အေသြးပိုတက္ေစပါတယ္။

ငံုးဥမွာပါ၀င္တဲ့ ပိုတက္စီယမ္၊ မက္ဂနီစီယမ္လို သတၱဳဓာတ္မ်ားနဲ႔ ဗီတာမင္ ဘီ6 ေၾကာင့္ ေက်ာက္ကပ္၊ အသည္းနဲ႔ သည္းေျခအိတ္ေတြမွာ ေက်ာက္တည္ႏိုင္ေခ်ကို ေလ်ာ့ပါးေစပါတယ္။ gym ကစားသူေတြလည္း ငံုးဥစားသံုးေပးမယ္ဆိုရင္ အသားဓာတ္ကို ပိုမိုရရွိေစႏိုင္ပါ တယ္။ ဒါ့အျပင္ ငံုးဥမွာပါ၀င္တဲ့ ovomucoid ပ႐ုိတင္းနဲ႔ lysozyme ဟာ ၾကမ္းေထာ္ၿပီး အနီပိမ့္ေတြ ထြက္တတ္တဲ့ psoriasis ၊ႏွင္းခူနဲ႔ ပန္းနာ ရင္က်ပ္ေရာဂါေတြမွာျဖစ္တဲ့ ပိုး၀င္ မႈနဲ႔ ေရာင္ရမ္းမႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္ပါ တယ္။

ငံုးဥအႏွစ္ကို အသံုးျပဳၿပီး မ်က္ ႏွာဖံုး mask အျဖစ္အသံုးျပဳမယ္ဆို ရင္အေရျပားက်န္းမာေရးကို ျမႇင့္တင္ ေပးႏိုင္ၿပီး ေတာက္ပရႊန္းစိုေစပါ တယ္။
 ငံုးဥအကာကို ေခါင္းေလွ်ာ္ရာ မွာသံုးရင္ ေတာက္ပၿပီး ထူထဲတဲ့ဆံ ပင္ကို ပိုင္ဆိုင္မွာပါ။

ၿငိမ္းေအး
Ref: medindia
Health Updates Journal

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More