ေခြးေတာက္ရြက္မွာ ပူ၏၊ ခါး၏၊ ဝမ္းမီးကို ေတာက္ေစ၏။ ေၾကက်က္ လြယ္၏။
ေသြးကို ပြားေစ၏။ ကာမကို အားေပး၏။ ႏႈတ္ကို ၿမိန္ေစ၏။ သလိပ္ကို ႏိုင္၏။ လည္ေခ်ာင္းနာ၊ ဂူလံုးနာ၊ ေလေရာဂါပိုးနာ၊ ႏူနာ၊ အဆိပ္သင့္နာ၊ ပန္းနာ ရင္က်ပ္၊ တုလာသေရာ ေရာဂါ တို႔ကို ႏိုင္၏ဟု အရွင္နာဂသိန္ ပံုျပေဆး အဘိဓာန္မွ ေဖာ္ျပထားပါသည္။
အနာျဖစ္ပါက ေခြးေတာက္ရြက္ကို မီးကင္၍ကပ္ ထားပါက အျမန္ေပ်ာက္ကင္း ပါသည္။ ေရယုန္ေရာဂါ ျဖစ္ပါက ေခြးေတာက္ရြက္ သတၱဳရည္ကို လိမ္းက်ံေပး ပါက မ်ားစြာ အက်ဳိး ေက်းဇူးမ်ား ပါသည္။ ေခြးေတာက္ ရြက္ကို ၾကက္သားႏွင့္ ဟင္းခ်ဳိ ခ်က္ေသာက္ပါက အရက္ခ်ဳိးမ်ား က်ေစပါသည္။
ျမန္မာတို႔၏ ထမင္းပဲြတြင္ ေခြးေတာက္ရြက္ေၾကာ္၊ ေခြးေတာက္ရြက္ ဟင္းခ်ဳိ စသည္ျဖင့္ ေနရာ ယူတတ္ေသာ ဟင္းလ်ာတစ္မ်ဳိး ျဖစ္သလို ေဆးဖက္ဝင္ ေဆးပင္ တစ္မ်ဳိးလည္း ျဖစ္ပါသည္။ ။
ေအာင္မိုးျမင့္(ေနျပည္ေတာ္)
ျမ၀တီမွ