Pages - Menu

14 Nov 2013

ပဲျဖဴေလး ၏ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား

ပဲျဖဴေလးမွာ အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ ပါဝင္မႈ မ်ားၿပီး အဆိပ္ ေခ်ဖ်က္ ေပးႏိုင္တဲ့ Molybdenum လည္း မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ပဲျဖဴေလးမွာ အမွ်င္ဓာတ္ နဲ႔ ပ႐ိုတင္း ဓာတ္ ေကာင္းေကာင္း ပါဝင္ သလို ခႏၶာကိုယ္ ထဲမွာ အဆီ စုေဆာင္းမႈ ကို ဟန္ခ်က္ ညီမွ် ေစတဲ့ ဓာတ္ေတြ လည္း ပါဝင္ပါ တယ္။ ဒါ့အျပင္ မဂၢနီဆီယမ္ဓ ာတ္လည္း မ်ားမ်ား ပါဝင္တာေၾကာင့္ က်န္းမာ ေရး အက်ဳိး ေက်းဇူး မ်ားစြာ ရရွိေစ ပါတယ္။

အဆိတ္ အေတာက္ ေျပေစ ေသာ အာနိသင္ ရိွျခင္း

ပဲျဖဴေလးဟာ Molybdenum အ မ်ားဆံုး ပါဝင္တဲ့ အစာ တစ္မ်ဳိးပါ။ ဒီ သတၱဳဓာတ္ဟာ က်န္းမာေရး ကို အထူး ေကာင္းမြန္ ေစပါတယ္။ ေဆးလိပ္ေငြ႕နဲ႔ ကား မီးခိုးေငြ႕ တို႔ ႐ွဴ႐ႈိက္ ရတာ ေၾကာင့္ ျဖစ္ တဲ့ အဆိပ္ အေတာက္ ေတြကို ေျပေပ်ာက္ ေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေခါင္းကိုက္ တာကို သက္သာ ေလ်ာ့ပါး ေစပါတယ္။

GI အဆင့္ နည္းျခင္း

ပဲျဖဴေလးမွာ ျဖည္းျဖည္း ခ်င္း ေၾက ညက္ေစတဲ့ ကာဗို ဟိုက္ဒရိတ္၊ ပ႐ိုတင္း နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ တို႔ မ်ားစြာ ပါဝင္တာ ေၾကာင့္ GI အဆင့္နည္း တဲ့ အစာ အျဖစ္ သတ္ မွတ္ထား ပါတယ္။ GI နည္း တယ္ ဆိုတာ ေသြးတြင္း သၾကား ဓာတ္ သက္ေရာက္မႈ အေပၚ မူတည္ၿပီး သတ္မွတ္ ထားတာ ျဖစ္ပါတယ္။ GI ျမင့္တဲ့ အစာ ေတြက အစာ ေခ်ဖ်က္ ခ်ိန္မွာ အစာ ျမန္ျမန္ေၾက ေစၿပီး ေသြးတြင္း သၾကား ဓာတ္ ကို ခ်က္ ခ်င္း ျမင့္တက္ ေစတဲ့ အစာေတြ ျဖစ္တာ ေၾကာင့္ ႏွလံုး ေရာဂါ၊ အမ်ဳိးအစား ( ၂ ) ဆီးခ်ဳိ ေရာဂါ၊ ေမာပန္း တာနဲ႔ သၾကား ပါ တဲ့ အစာစား ခ်င္ စိတ္မ်ား တာတို႔ ျဖစ္ တတ္ ပါတယ္။

အဆီ သိုေလွာင္မႈ ကို ေခ်ဖ်က္ ေပးနိုင္ျခင္း

ပဲျဖဴေလးမွာ ကိုယ္ အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က် ေစတဲ့ အာနိသင္ ရွိပါတယ္။ ဒါ့ အျပင္ ကာဗို ဟိုက္ဒရိတ္ စုပ္ယူမႈ ကို ေႏွး ေစၿပီး အဆီအျဖစ္ သိုေလွာင္မႈ မရွိ ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးပါတယ္။

က်န္းမာေရး ေကာင္းျပီး အေရး ေၾကာင္း ကင္းေစ ေသာ အသား အေရ ျဖစ္ေစျခင္း

ပဲျဖဴေလး မွာ အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ ပါဝင္မႈ မ်ားတာ ေၾကာင့္ ေရာဂါ ေဝဒနာ ေတြကို တြန္းလွန္ ေပးႏိုင္ၿပီး က်န္းမာေရး ကို အေကာင္း ဆံုး ျဖစ္ေစႏိုင္ ပါတယ္။ အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ ေတြက ဖရီးရယ္ ဒီကယ္ေၾကာင့္ ဆဲလ္ ေတြ မထိခိုက္ ေအာင္ ကာကြယ္ ႏိုင္ပါတယ္။ ဖရီးရယ္ဒီ ကယ္ေတြ ေၾကာင့္ ထိခိုက္မႈ ျဖစ္လာ ရင္ နာတာရွည္ က်န္းမာေရး ျပႆနာ ေတြ ျဖစ္တဲ့ ကင္ဆာ၊ ႏွလံုး ေသြးေၾကာ က်ဥ္း တာ၊ အဆစ္ ေရာင္တာ၊ ႏွလံုး ေရာဂါ၊ ကိုယ္ခံ စြမ္းအား စနစ္ ျပႆနာ၊ အယ္လ္ ဇိုင္းမား ေရာဂါနဲ႔ သူငယ္ ျပန္ မွတ္ဥာဏ္ ေလ်ာ့နည္း တာ တို႔ကို ျဖစ္ေစ ႏိုင္ပါတယ္။ ဒီလို မျဖစ္ေအာင္ ပဲျဖဴေလး ကို စားေပး သင့္ပါတယ္။

ပဲျဖဴေလး က အေရးေၾကာင္းကင္း ေစတဲ့ အစာျဖစ္ၿပီး အရြယ္ မတိုင္ခင္ အို မင္းရင့္ေရာ္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ႏိုင္ ပါတယ္။ ခရမ္း လြန္ ေရာင္ျခည္ ထိေတြ႕မႈ ေၾကာင့္ အသား အေရ တင္းရင္းေစ တဲ့ အီလက္ စတင္ နဲ႔ ေကာ္လာဂ်င္ အမွ်င္ ေတြ ကို ထိခိုက္ ေစႏိုင္ ပါတယ္။ ဒီလို မျဖစ္ေစ ဖို႔ ပဲျဖဴေလး က ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ ပါတယ္။ ပဲျဖဴေလး မွာ ဇင့္ ( သြပ္ )၊ ေၾကးနီ နဲ႔ ပ႐ို တင္းဓာတ္ တို႔ အျပင္ အင္တီ ေအာက္ဆီး ဒင့္ ပါဝင္ တာ ေၾကာင့္ အေရျပား ကို အ ရြယ္ မတိုင္ခင္ အေရး ေၾကာင္း ထင္တာ မ်ဳိး မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ ပါ တယ္။

မဂၢနီဆီယမ္ ပါဝင္မႈ ျမင့္မားေစျခင္း

ပဲျဖဴေလး မွာ မဂၢနီဆီယမ္ ပါဝင္မႈ မ်ားတာ ေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ ထဲက အဓိက လုပ္ငန္း ေဆာင္တာ အမ်ားစု ကို လုပ္ ေဆာင္ ေပးႏိုင္ ပါတယ္။ နာ့ဗ္ နဲ႔ ႂကြက္ သား အေျမွးပါး ေတြကို က်န္းမာ ေစၿပီး စိတ္ ဖိစီးမႈ ကို ေကာင္းေကာင္း ထိန္းခ်ဳပ္ ႏိုင္ပါတယ္။ အ႐ိုး ေတြ ကို က်န္းမာ ေစပါ တယ္။ မဂၢနီဆီယမ္ ခ်ဳိ႕တဲ့ရင္ ဝမ္းပ်က္ ဝမ္း ေလွ်ာတာနဲ႔ တျခား အစာ အိမ္ အူလမ္း ေၾကာင္း ေဝဒနာ ေတြ ျဖစ္ေစႏိုင္ ပါတယ္။

ၾကယ္စင္
Good Health

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More