ဟင္းအႏွစ္ လုပ္နည္းေလးမ်ား (Curry paste Making)
ဟင္းအႏွစ္လုပ္နည္းေလးက မခက္ခဲပါဘူး အခ်ိန္တိုတြင္းမွာပဲ
လိုရာဟင္းကို လြယ္ကူလ်င္ျမန္စြာ ခ်က္ျပဳတ္ႏုိင္မွာပါ။
ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္းကို အေျခခံၿပီး ျပဳလုပ္ထားတာေၾကာင့္
ပါ၀င္ပစၥည္းေလးတစ္ခု ထပ္တိုးထည့္ လုပ္လိုက္တာနဲ႔
ဟင္းအႏွစ္ေနာက္တစ္မ်ဳိးျဖစ္သြားတဲ့အတြက္ ကိုယ္လိုခ်င္တဲ့
ဟင္းအႏွစ္ကို လိုသလိုေျပာင္းလဲႏုိင္ပါတယ္။ ဟင္းအႏွစ္ကို
ၾကာၾကာခံေအာင္ သိမ္းမယ္ဆိုရင္ေတာ့ ေလလံုတဲ့
Lock & Lock ဘူးမ်ားနဲ႔ထည့္သိမ္းၿပီး ေရခဲေသတၱာမွာထည့္ထားလွ်င္
ပိုေကာင္းပါတယ္။ အသံုးျပဳရန္ ခတ္လွ်င္လည္း ဇြန္းအသန္႔နဲ႔ခတ္လွ်င္
ပိုေကာင္းပါတယ္။ မ်ားမ်ားလုပ္ထားလိုက္ေနာ္ ခ်က္ခါနီး
အႏွစ္နဲ႔အသားေရာၿပီး တည္ယံုပဲဆိုေတာ့ အခ်ိန္ေတြ
အမ်ားႀကီးေပးစရာမလိုေတာ့ဘူးေပါ့။ ေအာက္ပါအတိုင္းမ်ားကေတာ့
၃၅ - ၅၀ က်ပ္သား ခ်က္စားႏုိင္ရန္ ရည္ရြယ္ျပဳစုထားပါတယ္။
၁။ အေျခခံဟင္းအႏွစ္ (Basic Curry Paste)
• ၾကက္သြန္နီ - ၅ လံုး
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၄ႁမႊာ
• နႏြင္းမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• အေရာင္တင္မႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• င႐ုတ္သီးမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း ခဲြ
• ပုစြန္ငံျပာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ၾကက္သားမႈန္႔ - အနည္းငယ္
• ဆီ - လိုသေလာက္
ျပဳလုပ္နည္း
...............
ပုစြန္ငံျပာရည္၊ ဆီႏွင့္ နႏြင္းမႈန္႔ကလဲြလို႔ အားလံုးကို
ႀကိတ္စက္ထဲထည့္ႀကိတ္ပါ။ ဒယ္အိုးထဲ ဆီထည့္ၿပီး
ဆီပူေအာင္တည္ပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ နႏြင္းမႈန္႔နွင္႔
ႀကိတ္ထားေသာ အႏွစ္မ်ားကို ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊
ၾကက္သြန္နီႏြမ္းလာလွ်င္ ငံျပာရည္ထည့္ပါ။ ေရႊေရာင္သမ္းလာၿပီး
ေမႊးတက္လာလွ်င္ရပါၿပီ။ ဆီသတ္တာဆိုေတာ့ ဆီမ်ားမ်ား
ထည့္ဖို႔လိုပါတယ္။ ဆီသတ္ထားေသာ ဟင္းအႏွစ္ကို အေအးခံထားပါ။
ေအးမွ လိုရာ ေလလံုေသာ ဖန္ပုလင္း၊ ဖန္ဘူးမ်ားထဲထည့္ၿပီး
ေရခဲေသတၱာ ထဲမွာထားၿပီး လိုသေလာက္ကို ဇြန္းအသန္႔ေလးနဲ႔
ခတ္သံုးပါက လနဲ႔ခ်ီအထားခံပါတယ္။ အေျခခံဟင္းအႏွစ္ကေတာ့
ဟင္းပဲြတိုင္း ခ်က္လို႔အဆင္ေျပပါတယ္။
၂။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ဟင္းအႏွစ္(Tomatoe Curry Paste)
အေျခခံဟင္းအႏွစ္ထဲမွာ ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
အားလံုးအတိုင္းထည့္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ၅-၇ လံုးေလာက္
အတံုးေလးေတြတံုးၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီႏြမ္းလွ်င္
ထည့္ဆီသတ္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အခံြေလးမ်ားလိပ္လာလွ်င္
ငံျပာရည္ထည့္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေျခာက္ၿပီး ဆီျပန္လာလွ်င္ရပါၿပီ။
ဆီသတ္တာဆိုေတာ့ ဆီမ်ားမ်ားထည့္ဖို႔လိုပါတယ္။
ရလာေသာ ဟင္းအႏွစ္ကို အေအးခံထားပါ။ ေအးမွ လိုရာေလလံုေသာ
ဖန္ပုလင္း၊ ဖန္ဘူးမ်ားထဲထည့္ၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲမွာထားၿပီး
လိုသေလာက္ကို ဇြန္းအသန္႔ေလးနဲ႔ ခတ္သံုးပါက
လနဲ႔ခ်ီအထားခံပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ဟင္းအႏွစ္က
ေတာ့ ငါးေၾကာ္ႏွပ္၊ သီးစံုဟင္း၊ ငါးေျခာက္ဟင္း၊ ငါးဆုပ္၊
အသားလံုးဟင္းလ်ာမ်ား ခ်က္ျပဳတ္လွ်င္ အသံုးျပဳရန္ သင့္ေတာ္ပါတယ္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟင္းအႏွစ္နဲ႔ တဲြဖက္ၿပီး လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္
ဟင္းခတ္လို႔ရတာေလးမ်ားကေတာ့ နံနံပင္၊ ပူစီနံ၊ ရွမ္းနံနံ၊
ပင္စိမ္းမ်ားလည္း ကိုယ္ခ်က္တဲ့ဟင္းေပၚမူတည္ၿပီး ခတ္လို႔ရပါတယ္။
၃။ ထိုင္း ဟင္းအႏွစ္ (Thai Curry Paste)
အေျခခံဟင္းအႏွစ္ထဲမွာ ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား အားလံုးအတိုင္းထည့္ပါ။
ထပ္ပိုးပါ၀င္တဲ့ ပစၥည္းေတြက နံနံေစ့မႈန္႔၊ ဇီရာမႈန္႔၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊
ပတဲေကာမႈန္႔၊ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္၊ စိမ္းစားငါးပိပါ။ စိမ္းစားငါးပိကလဲြလို႔
က်န္ပစၥည္းမ်ားအားလံုးကို (အေျခခံဟင္းအႏွစ္လုပ္နည္း) ထည့္ႀကိတ္ပါ။
ပဲဆီကို အသံုးျပဳၿပီး ဆီသတ္ပါ။ ဆီသတ္တဲ့အခါၾကမွ စိမ္းစားငါးပိနဲ႔
ငံျပာရည္ကို တစ္ခါတည္းထည့္ဆီသတ္ပါ။ ဆီမ်ားမ်ားထည့္ပါ။
ဆီသတ္္နည္းကေတာ့ အေျခခံဟင္းအနွစ္လုပ္နည္းအတုိင္းပါ။
င႐ုတ္သီးစိမ္းနဲ႔ ငါးပိကို ကိုယ့္စိတ္တိုင္းက် ခ်ိန္ဆၿပီးထည့္ပါ။
ပင္လယ္စာ၊ အသားႏွင့္ အသီးအရြက္မ်ားခ်က္လွ်င္ အသံုးျပဳလို႔ရပါတယ္။
ရလာေသာ ဟင္းအႏွစ္ကို အေအးခံထားပါ။ ေအးမွ လိုရာေလလံုေသာ
ဖန္ပုလင္း၊ ဖန္ဘူးမ်ားထဲထည့္ၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲမွာထားၿပီး
လိုသေလာက္ကို ဇြန္းအသန္႔ေလးနဲ႔ ခပ္သံုးပါက လနဲ႔ခ်ီ အထားခံပါတယ္။
၄။ အိႏိၵယဟင္းအႏွစ္ (Indian Curry Paste)
အေျခခံဟင္းအႏွစ္ထဲမွာ ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား အားလံုးအတိုင္းထည့္ပါ။
မုန္ညင္းနက္ေစ့၊ င႐ုတ္ေကာင္းနက္၊ ဇီရာေစ့၊ နံနံေစ့၊ မဆလာ၊
သစ္ၾကံပိုးေခါက္မႈန္႔၊ ရွလကာရည္(အနည္းငယ္)ကို အေျခခံဟင္းအႏွစ္လုပ္ရန္္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား ႀကိတ္ရာတြင္ ထည့္ေပါင္းႀကိတ္ပါ။
အသီးအရြက္ဆီကိုအသံုးျပဳၿပီး ဆီသတ္ပါ။ ဆီသတ္နည္းကေတာ့
အေျခခံဟင္းအႏွစ္နည္းအတုိင္းပါ။ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို
ကိုယ္႔စိတ္တိုင္းက် ခ်ိန္ဆထည့္ႏုိင္ပါတယ္။ အသီးအရြက္နဲ႔
ပဲမ်ဳိးစံုခ်က္ရာတြင္ အသံုးျပဳၾကတာမ်ားပါတယ္။ ရလာေသာ
ဟင္းအႏွစ္ကို အေအးခံထားပါ။ ေအးမွ လိုရာေလလံုေသာ
ဖန္ပုလင္း၊ ဖန္ဘူးမ်ားထဲထည့္ၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲမွာထားၿပီး
လိုသေလာက္ကို ဇြန္းအသန္႔ေလးနဲ႔ ခပ္သံုးပါက လနဲ႔ခ်ီအထားခံပါတယ္။
၅။ တ႐ုတ္ ဟင္းအႏွစ္ (Chinese Curry Paste)
အေျခခံဟင္းအႏွစ္ထဲမွာ ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ားကို
အေျခခံၿပီး လုပ္လို႔ရပါတယ္။ နႏြင္းမႈန္႔၊င႐ုတ္သီးမႈန္႔နဲ႔
အေရာင္တင္မႈန္႔ မထည့္ပါနဲ႔။ ငါးငံျပာရည္အစား
တ႐ုတ္ငံျပာရည္အေနာက္ကို အစားထိုးအသံုးျပဳမွာပါ။
တ႐ုတ္ငံျပာရည္ အခ်ဳိရည္အပ်စ္၊ သၾကားအညိဳ အနည္းငယ္၊
တ႐ုတ္ပဲပုပ္ပဲအမည္း၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ ၅ ပင္ ထံုးပါ။
Dry Sherry အနည္းငယ္ ေလာက္ထည့္ပါ။ ပဲပုပ္နဲ႔
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကလဲြလို႔ က်န္ပစၥည္းမ်ားကို အေျခခံဟင္းႏွစ္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားနဲ႔အတူ ထည့္ႀကိတ္ပါ။ ဆီသတ္နည္းကေတာ့
အေျခခံဟင္းအႏွစ္ ဆီသတ္နည္းအတုိင္းပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ
ႏြမ္းလာလွ်င္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္နဲ႔ ပဲပုပ္ကို ထည့္ဆီသတ္ပါ။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို ကိုယ့္စိတ္တိုင္းက် ခ်ိန္ဆထည့္ႏိုင္ပါတယ္။
ဒီဟင္းအနွစ္ေလးကို ၀က္သား၊ ၀က္ကလီစာ၊ အာလူးအခ်ိဳခ်က္နဲ႔
အသီးအရြက္ အစံုေၾကာ္တဲ့အခါေတြမွာ အသံုးမ်ားပါတယ္။
မွတ္ခ်က္ - ကိုယ္အသံုးျပဳေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ
အေသး၊ အႀကီးေပၚမူတည္ၿပီး ထည့္ပါ။ အတိုင္းအတာမ်ားကို
ေသခ်ာ မျပဳစုေပးလိုက္ေတာ့ပါ။ လိုတာေလးမ်ားကို
ဟင္းခ်က္သူ စိတ္တိုင္းၾက ထပ္ျဖည့္ထပ္ေလွ်ာ့လို႔ရေအာင္
ေဖာ္ျပထားျခင္းျဖစ္ပါသည္။
Syi Lwin Foods Garden www.syilwinfoodsgarden.blogspot.com
လိုရာဟင္းကို လြယ္ကူလ်င္ျမန္စြာ ခ်က္ျပဳတ္ႏုိင္မွာပါ။
ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္းကို အေျခခံၿပီး ျပဳလုပ္ထားတာေၾကာင့္
ပါ၀င္ပစၥည္းေလးတစ္ခု ထပ္တိုးထည့္ လုပ္လိုက္တာနဲ႔
ဟင္းအႏွစ္ေနာက္တစ္မ်ဳိးျဖစ္သြားတဲ့အတြက္ ကိုယ္လိုခ်င္တဲ့
ဟင္းအႏွစ္ကို လိုသလိုေျပာင္းလဲႏုိင္ပါတယ္။ ဟင္းအႏွစ္ကို
ၾကာၾကာခံေအာင္ သိမ္းမယ္ဆိုရင္ေတာ့ ေလလံုတဲ့
Lock & Lock ဘူးမ်ားနဲ႔ထည့္သိမ္းၿပီး ေရခဲေသတၱာမွာထည့္ထားလွ်င္
ပိုေကာင္းပါတယ္။ အသံုးျပဳရန္ ခတ္လွ်င္လည္း ဇြန္းအသန္႔နဲ႔ခတ္လွ်င္
ပိုေကာင္းပါတယ္။ မ်ားမ်ားလုပ္ထားလိုက္ေနာ္ ခ်က္ခါနီး
အႏွစ္နဲ႔အသားေရာၿပီး တည္ယံုပဲဆိုေတာ့ အခ်ိန္ေတြ
အမ်ားႀကီးေပးစရာမလိုေတာ့ဘူးေပါ့။ ေအာက္ပါအတိုင္းမ်ားကေတာ့
၃၅ - ၅၀ က်ပ္သား ခ်က္စားႏုိင္ရန္ ရည္ရြယ္ျပဳစုထားပါတယ္။
၁။ အေျခခံဟင္းအႏွစ္ (Basic Curry Paste)
• ၾကက္သြန္နီ - ၅ လံုး
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၄ႁမႊာ
• နႏြင္းမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• အေရာင္တင္မႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• င႐ုတ္သီးမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း ခဲြ
• ပုစြန္ငံျပာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ၾကက္သားမႈန္႔ - အနည္းငယ္
• ဆီ - လိုသေလာက္
ျပဳလုပ္နည္း
...............
ပုစြန္ငံျပာရည္၊ ဆီႏွင့္ နႏြင္းမႈန္႔ကလဲြလို႔ အားလံုးကို
ႀကိတ္စက္ထဲထည့္ႀကိတ္ပါ။ ဒယ္အိုးထဲ ဆီထည့္ၿပီး
ဆီပူေအာင္တည္ပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ နႏြင္းမႈန္႔နွင္႔
ႀကိတ္ထားေသာ အႏွစ္မ်ားကို ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊
ၾကက္သြန္နီႏြမ္းလာလွ်င္ ငံျပာရည္ထည့္ပါ။ ေရႊေရာင္သမ္းလာၿပီး
ေမႊးတက္လာလွ်င္ရပါၿပီ။ ဆီသတ္တာဆိုေတာ့ ဆီမ်ားမ်ား
ထည့္ဖို႔လိုပါတယ္။ ဆီသတ္ထားေသာ ဟင္းအႏွစ္ကို အေအးခံထားပါ။
ေအးမွ လိုရာ ေလလံုေသာ ဖန္ပုလင္း၊ ဖန္ဘူးမ်ားထဲထည့္ၿပီး
ေရခဲေသတၱာ ထဲမွာထားၿပီး လိုသေလာက္ကို ဇြန္းအသန္႔ေလးနဲ႔
ခတ္သံုးပါက လနဲ႔ခ်ီအထားခံပါတယ္။ အေျခခံဟင္းအႏွစ္ကေတာ့
ဟင္းပဲြတိုင္း ခ်က္လို႔အဆင္ေျပပါတယ္။
၂။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ဟင္းအႏွစ္(Tomatoe Curry Paste)
အေျခခံဟင္းအႏွစ္ထဲမွာ ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
အားလံုးအတိုင္းထည့္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ၅-၇ လံုးေလာက္
အတံုးေလးေတြတံုးၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီႏြမ္းလွ်င္
ထည့္ဆီသတ္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အခံြေလးမ်ားလိပ္လာလွ်င္
ငံျပာရည္ထည့္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေျခာက္ၿပီး ဆီျပန္လာလွ်င္ရပါၿပီ။
ဆီသတ္တာဆိုေတာ့ ဆီမ်ားမ်ားထည့္ဖို႔လိုပါတယ္။
ရလာေသာ ဟင္းအႏွစ္ကို အေအးခံထားပါ။ ေအးမွ လိုရာေလလံုေသာ
ဖန္ပုလင္း၊ ဖန္ဘူးမ်ားထဲထည့္ၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲမွာထားၿပီး
လိုသေလာက္ကို ဇြန္းအသန္႔ေလးနဲ႔ ခတ္သံုးပါက
လနဲ႔ခ်ီအထားခံပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ဟင္းအႏွစ္က
ေတာ့ ငါးေၾကာ္ႏွပ္၊ သီးစံုဟင္း၊ ငါးေျခာက္ဟင္း၊ ငါးဆုပ္၊
အသားလံုးဟင္းလ်ာမ်ား ခ်က္ျပဳတ္လွ်င္ အသံုးျပဳရန္ သင့္ေတာ္ပါတယ္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟင္းအႏွစ္နဲ႔ တဲြဖက္ၿပီး လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္
ဟင္းခတ္လို႔ရတာေလးမ်ားကေတာ့ နံနံပင္၊ ပူစီနံ၊ ရွမ္းနံနံ၊
ပင္စိမ္းမ်ားလည္း ကိုယ္ခ်က္တဲ့ဟင္းေပၚမူတည္ၿပီး ခတ္လို႔ရပါတယ္။
၃။ ထိုင္း ဟင္းအႏွစ္ (Thai Curry Paste)
အေျခခံဟင္းအႏွစ္ထဲမွာ ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား အားလံုးအတိုင္းထည့္ပါ။
ထပ္ပိုးပါ၀င္တဲ့ ပစၥည္းေတြက နံနံေစ့မႈန္႔၊ ဇီရာမႈန္႔၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊
ပတဲေကာမႈန္႔၊ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္၊ စိမ္းစားငါးပိပါ။ စိမ္းစားငါးပိကလဲြလို႔
က်န္ပစၥည္းမ်ားအားလံုးကို (အေျခခံဟင္းအႏွစ္လုပ္နည္း) ထည့္ႀကိတ္ပါ။
ပဲဆီကို အသံုးျပဳၿပီး ဆီသတ္ပါ။ ဆီသတ္တဲ့အခါၾကမွ စိမ္းစားငါးပိနဲ႔
ငံျပာရည္ကို တစ္ခါတည္းထည့္ဆီသတ္ပါ။ ဆီမ်ားမ်ားထည့္ပါ။
ဆီသတ္္နည္းကေတာ့ အေျခခံဟင္းအနွစ္လုပ္နည္းအတုိင္းပါ။
င႐ုတ္သီးစိမ္းနဲ႔ ငါးပိကို ကိုယ့္စိတ္တိုင္းက် ခ်ိန္ဆၿပီးထည့္ပါ။
ပင္လယ္စာ၊ အသားႏွင့္ အသီးအရြက္မ်ားခ်က္လွ်င္ အသံုးျပဳလို႔ရပါတယ္။
ရလာေသာ ဟင္းအႏွစ္ကို အေအးခံထားပါ။ ေအးမွ လိုရာေလလံုေသာ
ဖန္ပုလင္း၊ ဖန္ဘူးမ်ားထဲထည့္ၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲမွာထားၿပီး
လိုသေလာက္ကို ဇြန္းအသန္႔ေလးနဲ႔ ခပ္သံုးပါက လနဲ႔ခ်ီ အထားခံပါတယ္။
၄။ အိႏိၵယဟင္းအႏွစ္ (Indian Curry Paste)
အေျခခံဟင္းအႏွစ္ထဲမွာ ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား အားလံုးအတိုင္းထည့္ပါ။
မုန္ညင္းနက္ေစ့၊ င႐ုတ္ေကာင္းနက္၊ ဇီရာေစ့၊ နံနံေစ့၊ မဆလာ၊
သစ္ၾကံပိုးေခါက္မႈန္႔၊ ရွလကာရည္(အနည္းငယ္)ကို အေျခခံဟင္းအႏွစ္လုပ္ရန္္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား ႀကိတ္ရာတြင္ ထည့္ေပါင္းႀကိတ္ပါ။
အသီးအရြက္ဆီကိုအသံုးျပဳၿပီး ဆီသတ္ပါ။ ဆီသတ္နည္းကေတာ့
အေျခခံဟင္းအႏွစ္နည္းအတုိင္းပါ။ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို
ကိုယ္႔စိတ္တိုင္းက် ခ်ိန္ဆထည့္ႏုိင္ပါတယ္။ အသီးအရြက္နဲ႔
ပဲမ်ဳိးစံုခ်က္ရာတြင္ အသံုးျပဳၾကတာမ်ားပါတယ္။ ရလာေသာ
ဟင္းအႏွစ္ကို အေအးခံထားပါ။ ေအးမွ လိုရာေလလံုေသာ
ဖန္ပုလင္း၊ ဖန္ဘူးမ်ားထဲထည့္ၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲမွာထားၿပီး
လိုသေလာက္ကို ဇြန္းအသန္႔ေလးနဲ႔ ခပ္သံုးပါက လနဲ႔ခ်ီအထားခံပါတယ္။
အေျခခံဟင္းအႏွစ္ထဲမွာ ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ားကို
အေျခခံၿပီး လုပ္လို႔ရပါတယ္။ နႏြင္းမႈန္႔၊င႐ုတ္သီးမႈန္႔နဲ႔
အေရာင္တင္မႈန္႔ မထည့္ပါနဲ႔။ ငါးငံျပာရည္အစား
တ႐ုတ္ငံျပာရည္အေနာက္ကို အစားထိုးအသံုးျပဳမွာပါ။
တ႐ုတ္ငံျပာရည္ အခ်ဳိရည္အပ်စ္၊ သၾကားအညိဳ အနည္းငယ္၊
တ႐ုတ္ပဲပုပ္ပဲအမည္း၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ ၅ ပင္ ထံုးပါ။
Dry Sherry အနည္းငယ္ ေလာက္ထည့္ပါ။ ပဲပုပ္နဲ႔
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကလဲြလို႔ က်န္ပစၥည္းမ်ားကို အေျခခံဟင္းႏွစ္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားနဲ႔အတူ ထည့္ႀကိတ္ပါ။ ဆီသတ္နည္းကေတာ့
အေျခခံဟင္းအႏွစ္ ဆီသတ္နည္းအတုိင္းပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ
ႏြမ္းလာလွ်င္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္နဲ႔ ပဲပုပ္ကို ထည့္ဆီသတ္ပါ။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို ကိုယ့္စိတ္တိုင္းက် ခ်ိန္ဆထည့္ႏိုင္ပါတယ္။
ဒီဟင္းအနွစ္ေလးကို ၀က္သား၊ ၀က္ကလီစာ၊ အာလူးအခ်ိဳခ်က္နဲ႔
အသီးအရြက္ အစံုေၾကာ္တဲ့အခါေတြမွာ အသံုးမ်ားပါတယ္။
မွတ္ခ်က္ - ကိုယ္အသံုးျပဳေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ
အေသး၊ အႀကီးေပၚမူတည္ၿပီး ထည့္ပါ။ အတိုင္းအတာမ်ားကို
ေသခ်ာ မျပဳစုေပးလိုက္ေတာ့ပါ။ လိုတာေလးမ်ားကို
ဟင္းခ်က္သူ စိတ္တိုင္းၾက ထပ္ျဖည့္ထပ္ေလွ်ာ့လို႔ရေအာင္
ေဖာ္ျပထားျခင္းျဖစ္ပါသည္။
Syi Lwin Foods Garden www.syilwinfoodsgarden.blogspot.com
Posted in: ဟင္းအမ်ိဳးမ်ိဳး