င႐ုတ္ပင္ကို ႐ုကၡေဗဒ အေခၚအေဝၚ အရ capsicum annuum ဟု ေခၚသည္။
ကမၻာေပၚတြင္ င႐ုတ္သီး စားသံုးသူ အေတာ္မ်ားမ်ား ရွိေပသည္။
က်န္းမာေရး သုေတသီမ်ားက င႐ုတ္သီး၏ ပါဝင္ပစၥည္း မ်ားကို ေလ့လာ စမ္းသပ္ခဲ့ရာ ဗီတာမင္ C ၊ သံဓာတ္၊ သတၲဳဓာတ္၊ ကယ္လ္စီ ယမ္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္ B နွင့္ ေဖာ့စ္ေဖာရပ္စ္ဓာတ္
တို္႔ ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ေနေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရသည္။
င႐ုတ္သီးကို သင့္တင့္သည့္ ပမာဏ စားသံုးေပး ျခင္းျဖင့္ ေသြးတိုး ေရာဂါ၊ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳ ေရာဂါႏွင့္ ေသြးတြင္း ကိုလက္ စထေရာလ္ မ်ားျခင္းတို႔ ျဖစ္ ႏိုင္ေျခကို ထိန္းသိမ္း ႏိုင္သည္ဟုလည္း သိရသည္။
ရိုးရားေလး က်န္းမာေရး