ကြ်န္ေတာ္တို.ဇာတိ (မိုးကုတ္ ) မွာဗူးသီးေၾကာ္ရင္..ဂ်ဴးၿမစ္ေလးထည့္ေၾကာ္
တတ္ပါတယ္..အၿခားေဒသေတြကလို..ဗူးသီးေခ်ာင္းၾကီးၾကီးရွည္ရွည္လည္း
မဟုတ္ပဲ..လက္ညွိဳးေလာက္ဗူးသီးေခ်ာင္း(၅) ေခ်ာင္းေလာက္ကို..ဂ်ဴးၿမစ္နဲ.
ေရာယွက္ၿပီး..ေၾကာ္တတ္တာေၾကာင့္.....
မိုးကုတ္ဗူးသီးေၾကာ္
************
ဗူးသီးအလတ္................... ၁စိတ္
ဂ်ဴးၿမစ္..........................၁ ထုံး
ေရႊလိပ္ၿပာအေၾကာ္မွဳန္. ......၁ ထုပ္
ခ်င္းေသးေသး..................၁ တက္(ညွက္ေအာင္ေထာင္းပါ)
ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္. ............အနည္းငယ္
ေရၾကက္သီးေႏြး...............လက္ဖက္ရည္၁ ပန္းကန္လုံးခန္.
ဗူးသီးႏုရင္အခြံခြာစရာမလိုသလို..အတြင္းအူတိုင္ေတြလည္းထုတ္ဖို.မလိုအပ္
ပါဘူး..။
အနည္းငယ္ရင့္ရင္ေတာ့..အခြံခြါ ၊အေစ့ထုတ္ၿပီး..လက္သန္းအရြယ္အေခ်ာင္း
ေလးမ်ားလွီးၿဖတ္ပါ။
(မွတ္ခ်က္..မလွီးၿဖတ္ခင္ေရေဆးပါ။လွီးၿဖတ္ၿပီးမွေရမေဆးရ )
ဂ်ဴးၿမစ္ေတြကိုလည္း...မတိုမရွည္ေလးေတြၿဖတ္ၿပီး..သဲစင္ေအာင္ေရေဆးစစ္
ထားပါ
ေရႊလိပ္ၿပာအေၾကာ္မွဳန္.ကို ဇလုံခပ္ၾကီးၾကီးထဲမွာေဖာက္ထည့္ၿပီး၊ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္.၊ ေထာင္းထားေသာခ်င္း၊ ပာင္းခတ္မွဳန္. ၊ ေရတိုနဲ.
မပ်စ္မက်ဲအေနအထားရေအာင္ေဖ်ာ္ေပးပါ
(ဆားမထည့္ရ။ ဆားထည့္ပါကလ်င္ၿမန္စြာေပ်ာ့တတ္သည္)
ဗူးသီးေခ်ာင္ေးလမ်ားႏွင့္ဂ်ဴးၿမစ္ထည့္ေပါင္းၿပီးအပ်စ္အက်ဲခ်ိန္ဆပါ။
ေစးထန္းေနလွ်င္ေရအနည္းငယ္ၿပန္စြက္ႏိူင္ၿပီးက်ဲေနရင္ေတာ့..အေၾကာ္မွဳန္.ေလးထပ္ေပါင္းေပးပါ။
လက္ဖက္ရည္ေအာက္ခံပန္းကန္ၿပားေလးကိုအသုံးၿပဳၿပီးဗူးသီးေခ်ာင္း ၄-၅
ေခ်ာင္းကိုမိမိလိုအပ္သလိုပုံေဖာ္ၿပီး..ပူေနတဲ့ဆီအိုးအတြင္းကိုလက္နဲ.အသာ
ေလွ်ာခ်ထည့္ပါ။
ေရႊအိုေရာင္ရလာရင္..ဆယ္ယူစစ္ထားၿပီး၊ မန္က်ည္သီးမွည့္ရည္၊ငံၿပာရည္၊
ပာင္းခတ္မွဳန္.၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ပူဒီနံ၊ငရုတ္စိမ္းအၾကမ္းမွဳန္.တို.ႏွင့္စပ္ထား
ေသာအခ်ဥ္ရည္ေလးႏွင့္တြဲဖက္သုံးေဆာင္ပါ။
မွတ္ခ်က္ ။။ ဆန္မွဳန္.ကိုယ္တိုင္စပ္မယ္ဆိုရင္ေတာ့..ဆန္မွဳန္.(၂) ဆ ပဲစိမ္း
မွဳန္.(၁) ဆ ေရာစပ္ႏိူင္ပါတယ္..။
တတ္ပါတယ္..အၿခားေဒသေတြကလို..ဗူးသီးေခ်ာင္းၾကီးၾကီးရွည္ရွည္လည္း
မဟုတ္ပဲ..လက္ညွိဳးေလာက္ဗူးသီးေခ်ာင္း(၅) ေခ်ာင္းေလာက္ကို..ဂ်ဴးၿမစ္နဲ.
ေရာယွက္ၿပီး..ေၾကာ္တတ္တာေၾကာင့္.....
မိုးကုတ္ဗူးသီးေၾကာ္
************
ဗူးသီးအလတ္................... ၁စိတ္
ဂ်ဴးၿမစ္..........................၁ ထုံး
ေရႊလိပ္ၿပာအေၾကာ္မွဳန္. ......၁ ထုပ္
ခ်င္းေသးေသး..................၁ တက္(ညွက္ေအာင္ေထာင္းပါ)
ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္. ............အနည္းငယ္
ေရၾကက္သီးေႏြး...............လက္ဖက္ရည္၁ ပန္းကန္လုံးခန္.
ဗူးသီးႏုရင္အခြံခြာစရာမလိုသလို..အတြင္းအူတိုင္ေတြလည္းထုတ္ဖို.မလိုအပ္
ပါဘူး..။
အနည္းငယ္ရင့္ရင္ေတာ့..အခြံခြါ ၊အေစ့ထုတ္ၿပီး..လက္သန္းအရြယ္အေခ်ာင္း
ေလးမ်ားလွီးၿဖတ္ပါ။
(မွတ္ခ်က္..မလွီးၿဖတ္ခင္ေရေဆးပါ။လွီးၿဖတ္ၿပီးမွေရမေဆးရ )
ဂ်ဴးၿမစ္ေတြကိုလည္း...မတိုမရွည္ေလးေတြၿဖတ္ၿပီး..သဲစင္ေအာင္ေရေဆးစစ္
ထားပါ
ေရႊလိပ္ၿပာအေၾကာ္မွဳန္.ကို ဇလုံခပ္ၾကီးၾကီးထဲမွာေဖာက္ထည့္ၿပီး၊ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္.၊ ေထာင္းထားေသာခ်င္း၊ ပာင္းခတ္မွဳန္. ၊ ေရတိုနဲ.
မပ်စ္မက်ဲအေနအထားရေအာင္ေဖ်ာ္ေပးပါ
(ဆားမထည့္ရ။ ဆားထည့္ပါကလ်င္ၿမန္စြာေပ်ာ့တတ္သည္)
ဗူးသီးေခ်ာင္ေးလမ်ားႏွင့္ဂ်ဴးၿမစ္ထည့္ေပါင္းၿပီးအပ်စ္အက်ဲခ်ိန္ဆပါ။
ေစးထန္းေနလွ်င္ေရအနည္းငယ္ၿပန္စြက္ႏိူင္ၿပီးက်ဲေနရင္ေတာ့..အေၾကာ္မွဳန္.ေလးထပ္ေပါင္းေပးပါ။
လက္ဖက္ရည္ေအာက္ခံပန္းကန္ၿပားေလးကိုအသုံးၿပဳၿပီးဗူးသီးေခ်ာင္း ၄-၅
ေခ်ာင္းကိုမိမိလိုအပ္သလိုပုံေဖာ္ၿပီး..ပူေနတဲ့ဆီအိုးအတြင္းကိုလက္နဲ.အသာ
ေလွ်ာခ်ထည့္ပါ။
ေရႊအိုေရာင္ရလာရင္..ဆယ္ယူစစ္ထားၿပီး၊ မန္က်ည္သီးမွည့္ရည္၊ငံၿပာရည္၊
ပာင္းခတ္မွဳန္.၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ပူဒီနံ၊ငရုတ္စိမ္းအၾကမ္းမွဳန္.တို.ႏွင့္စပ္ထား
ေသာအခ်ဥ္ရည္ေလးႏွင့္တြဲဖက္သုံးေဆာင္ပါ။
မွတ္ခ်က္ ။။ ဆန္မွဳန္.ကိုယ္တိုင္စပ္မယ္ဆိုရင္ေတာ့..ဆန္မွဳန္.(၂) ဆ ပဲစိမ္း
မွဳန္.(၁) ဆ ေရာစပ္ႏိူင္ပါတယ္..။
ပာင္းခ်က္နည္းမ်ား
ဗူးသီးေၾကာ္
ဆန္မႈန္႔ ၂ ဆ၊ ေကာက္ၫွင္းမႈန္႔ ၁ဆ၊
ဆားနည္းနည္း ေဆာ္ဒါနည္းနည္းကို
ျပစ္ျပစ္ေဖ်ာ္ပါ။
ဗူးသီးက အရည္ထြက္လာတတ္ပါတယ္။
ဗူးသီးေတြ အကုန္လံုးကို မုန္႔ႏွစ္နဲ႔ မနည္ပါဘူး။
တစ္ခုဆီ မုန္႔ႏွစ္ထဲကို
ႏွစ္ႏွစ္ၿပီး ေႀကာ္ရပါတယ္။
ဆီမ်ားမ်ားနဲ႔ ေႀကာ္ရင္ မုန္႔ပို႐ြပါတယ္တဲ့.