“ဆား” ဟု
ၾကားလိုက္သည္ႏွင့္တျပိဳင္နက္တည္း အျဖဴေရာင္ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းအ မႈန္ ့ေ လးေ
တြကို မ်က္လံုးထဲျမင္ေယာင္လာကာ “ငန္လိုက္တာ" လို႔ သေဘာေပါက္ေလ့ ရွိၾ
ကပါတယ္။ ဆားကို ဓာတုေဗဒနည္းျဖင့္ ခြဲျခမ္းစိပ္ျဖာၾကည့္ပါက၊
ကလို႐ိုက္အိုင္းယြန္း နဲ႔ ဆိုဒီယမ္အိုင္းယြန္းတို ့ေပါင္းစပ္ထားေသာ
ဆိုဒီယမ္ကလို႐ိုက္သတၲဳဓာတ္ေပါင္းျဖစ္ ပါတယ္။ ဆား ကို အၾကမ္းျပင္းအားျဖင့္
(၁) ဆားၾကမ္း (၂) စားပြဲတင္ဆား ႏွင့္ (၃) အိုင္အိုဒင္းဆား ဟူ၍ ၃မ်ိဳး
ခြဲျခားထားပါတယ္။ ပင္လယ္ေရကရရွိျပီး သဘာဝအတိုင္း မျပဳျပင္ရေသးတဲ့
ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းရွတတရွိေသာ ဆားခဲၾကီးကို ဆားၾကမ္းလို ့ေခၚပါ တယ္။
အဲဒီဆားၾကမ္းခဲႀကီးမ်ားကို အေရာင္ ခြ်တ္ေဆးသံုးျပီး ျဖဴေဖြးသန္ ့စင္ေစ ကာ ၊
ႏူးညံ့မႈန္႔ညက္ေနေအာင္ စက္ျဖင့္ၾကိတ္ထားကိုေတာ့ စားပြဲတင္ဆား လို ့ေခၚပါ တ
ယ္။ ဆားငန္ရည္ (သို ့) ဆားၾကမ္းကို အိုင္အိုဒင္းဓာတ္ျဖည့္စြက္ကာ၊
အျဖဴေရာင္/ ပန္းေရာင္ /မီးခိုးေရာင္ေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ ဆားပံုေဆာင္ခဲ ေလးေတြအျဖစ္
ျပဳျပင္ထားတာကို အိုင္အိုဒင္းဆားလို ့ေခၚျပီး၊ သူကေတာ့ စားပြဲတင္ဆား
ေလာက္မႏူးညံ့ပါဘူး။
သမိုင္းရာဇ၀င္မ်ားအရ၊ ကမၻာေပၚတြင္ ဆား
ပထမဦးစြာ ထြက္ရွိေသာေဒသမွာ ရိုေ မးနီးယားႏိုင္ငံ Lunca ေဒသျဖစ္ျပီး၊
လြန္ခဲ့ ေသာ ၆၀၅၀-ဘီစီကတည္းကလို ့ ဆိုပါ တယ္။ အဲဒီကာလမ်ားမွာ ဆားဟာ
တန္ဘိုးၾကီးရတနာျဖစ္လို ့ ဆား (၁)ေအာင္စ ဟာ ေရႊစင္ (၁)ေအာင္စ နဲ
့တန္ဘိုးတူပါတယ္တဲ့။ ေရွးယခင္ အိႏိၵယ ႏွင့္ ကိုရီီး ယား ႏိုင္ငံ မ်ားတြင္
ဆားဟာ လြန္စြာအဖိုးထိုက္တန္ ရွားပါးလို ့ ဆားေၾကာင့္ စစ္ပြဲ မ်ားျ
ဖစ္ခဲ့ၾကပါသတဲ့။ ကမၻာ့ႏိုင္ငံအသီးသီးမွာ ေရွးယခင္ကာလကတည္းစလို ့ဆားကို
ရိုးရာဘာသာ ေရး ထံုးတမ္းအစဥ္အလာမ်ားအရ တြင္က်ယ္စြာသံုးစြဲလာခဲ့ၾကတာ ယေ န
့ထက္တိုင္ေအာင္ပါဘဲ။ အီဂ်စ္မာမီးရုပ္ အေလာင္းမ်ား မပုပ္သိုးေအာင္ေဆးရည္
စိမ္စီမံရာမွာ ဆားကို အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ ဂ်ာမနီႏို္င္ငံတြင္
ၾကင္စဦးဇနီးေမာင္ႏွံတို ့အ တြက္ မေကာင္း ေသာျဂိဳလ္ဆိုးမ်ား ပေပ်ာက္ရန္
အိမ္ခန္းေထာင့္မ်ားကို ဆားပံုထားၾ ကရပါတယ္။ ဂ်ဴးရိုးရာ Shabbat
ဘာသာေရးအခမ္းအနား မ်ားမွာ ဆားနဲ ့ေပါင္မုန္ ့ျ ဖင့္ ဧည့္သည္ေတာ္မ်ားကို
ဧည့္ခံေလ့ရွိၾကပါတယ္။ ကက္သလစ္ဘုရားေက်ာင္း မ်ား မွာလဲ မေကာင္း
ေသာအညံ့ဆိုးေတြ ေျပေပ်ာက္ဖို ့ ဆားလက္တစ္္ဆုပ္ စာပမာဏျဖင့္ ပုခံံုးရဲ ့ေရွ
့ဘက္ကေန အေနာက္ဘက္သို ့ပက္ေပးရ ပါတယ္။ ဂ်ပန္ႏို္င္ငံရွိ ဆူမိုန ဘ
မ္းပြဲမ်ားမွာလည္း၊ ျပိဳင္ပြဲ၀င္မ်ားဟာ မေကာင္းေသာ
ကံမ်ားေပ်ာက္ျပီးအႏိုင္ရေစ ဘို ့ ရည္ရြယ္ကာ ပြဲမစခင္ၾကိဳး၀ိုင္းထဲမွာ
ဆားကိုစက္၀ိုင္းပံုသဏၭာန္ ဖ်န္းပက္ၾကပါတယ္။ အာ ရွတို္က္ႏိုင္ငံအသီးသီးမွာလဲ
ထိုနည္း၄င္းပါဘဲ။ အထူး သျဖင့္ ကိုရီးယားႏိုင္ငံမွာ မေကာင္းဆိုး၀ါးမ်ားကို
ေမာင္းထုတ္သည့္အေနျဖင့္ အေမွာင့့္္ပေယာဂ ပူးေနသည့္ သူကို ဆားျဖင့္
ဖ်န္းပက္ေလ့ရွိပါတယ္။
ကြ်န္္မတို ့ျမန္မာႏိုင္ငံမွာလဲ၊
ျမတ္စြာဘုရားရွင္လက္ထက္္ေတာ္ကာလကတည္းက ဆြမ္းပေဒသာပင္ လွဴဘြယ္ပစၥည္းတို
့တြင္ ဆားလည္း တစ္မ်ိဳးအပါအ၀င္ျဖစ္ ပါ တ ယ္။ ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ား
ေရွးရိုးစြဲအယူအဆအရ၊ အိမ္သစ္တက္ ေသာေန ့တြင္ အိမ္ အ ၀န္းအ၀ိုုင္း
တြင္း/ျပင္ သို ့ဆားပက္္ဖ်န္းေလ့ရွိၾကတာ ယေန ့ထက္တိုင္ေအာင္ပါ။
ကမၻာ့ႏို္င္ငံအသီးသီးမွာ ဆား ကို ဟငး္ခတ္ေပါင္ဒါမႈန္ ့အျဖစ္ မျဖစ္မေန
သံုးစြဲလွ်က္ၾ ကသလို၊ ျမန္မာျပည္မွာလဲ ကမၻာ့ႏွင့္ရင္ ေဘာင္တန္းကာ ဆား
စားသံုးမႈလက္ မေႏွး ၾကပါဘူး။ ဆားကိုမည္မွွ် စြဲလန္းသလဲဆိုရင္ “အခ်စ္မပါ တဲ့
အိမ္ေထာင္ေရးဟာ၊ ဆား မပါတဲ့ဟင္းလိုဘဲ” ဟု ဆား၏အေရးပါပံုကို
တင္စားၾကရပါတယ္။ ကြ်န္မတို ့ေန ့တဓူ၀ စားေ သာက္ ေနၾကေသာ အေၾကာ္/
အေလွာ္/အခ်က္/အျပဳတ္/အသုပ္/အကင္/အဖုတ္/ဟင္းခ်ိဳ/ဟင္းခါး/ခ်ဥ္ရည္တို ့တြင္
အငံဓာတ္ရွိေသာ ဆားပါမွ ဟင္းရဲ ့အခ်ိဳ ဓာတ္ ဟာလဲ ပို၍ေလးပင္လာမွာပါ။
ျမန္မာ့ရိုးရာ မုန္ ့ပဲသြားရည္စာမ်ားမွာလဲ ဆား နဲ ့မလြ တ္ကင္းၾကသလို၊
ယုတ္ဆြအဆံုး သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ တို ့တြင္ ဆားမႈန္နဲနဲထဲ့ပါမွ ေလေ က်ေစပါတယ္။
“ျမန္မာ့ငပိ၊ ကမၻာကသိ” ဆိုရိုးစကားအတိုင္း ကမၻာေက်ာ္ ငပိကလဲ၊ ငါးကိုေရေဆး၊
ဗိုက္ခြဲကာအူေတြထုတ္ျပီး၊ ဆားနဲ ့ အပုပ္ခံလုပ္ ထားတာပါဘဲ။
ဆား ကို
ေနရာေဒသမေရြးေစ်းေပါေပါႏွင့္ အလြယ္တကူ၀ယ္ယူရရွိႏိုင္လို ့ သူ ့ရဲ ့ေ
ကာင္းက်ိဳးျပဳပံုေတြကို သတိမထားမိၾက ေပ မယ့္၊ သင့္တင့္ေလ်ာက္ပတ္စြာ
အက်ိဳးရွိ ရွိသံုးတတ္ရင္ေတာ့ အလြန္ေဆးဘက္၀င္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္
ျမန္မာ့ရိုးရာတိုင္း ရင္း ေ ဆး၀ါးမ်ားေဖာ္စပ္ရာမွာ၊ အသံုးျပဳေလ့ရွိပါတယ္။
ေဆးသိပၸံပညာရွင္မ်ားရဲ ့ သုေတသ နျပဳခ်က္မ်ားအရ၊ သဘာ၀ပင္လယ္ေရမွ
ခ်က္လုပ္ေသာဆားဟာ စားပြဲတင္ဆားထက္ ပိုမိုေဆးဘက္၀င္တယ္လို ့ ဆိုပါတယ္။
crystal salt (ေခၚ) အိုင္အိုးဒင္းဆား ကေတာ့ အိုင္အိုဒင္းဓာတ္ခ်ိဳ
့တဲ့သူမ်ား အတြက္အထူးသင့္ေတာ္ပါတယ္။ ကြ်န္မတို ့ခႏၶာကိုယ္ မွာ ေရဓာတ္နဲ ့
အငန္ဓာတ္မရွိရင္ အသက္မရွင္ႏိုင္ပါဘူး။ ဥပမာ ေသြး၊ ေခြ်း၊ မ်က္ ရည္ေတြဟာ
အငန္ဓာတ္ရွိေနလို ့၊ လူတစ္ဦးအေနျဖင့္ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ ဆားပ မာဏဟာ
အသက္အရြယ္အလိုက္ ၁၅၀ဝ မီလီဂရမ္မွ ၂၃၀ဝ မီလီဂရမ္မွ်လိုအပ္ ပါတယ္။
ကဲ….ဆားပြင့္ေလး မွ ဘယ္လို က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးေတြ ရရွိႏိုင္မလဲ ?
ေအာက္ပါအတိုင္းေလ့လာၾကည့္လိုက္ၾကရေအာင္။
(၁) ဆားဟာ အပူဓာတ္အေနနဲ
့လူေတြကိုေကာင္းက်ိဳးျပဳနိုင္လို ့၊ ဥပမာ မိုးမိ၍ခိုက္ ခို္ုက္တုန္ခ်မ္း
ေနသူမ်ားကို ဆားေဖ်ာ္ရည္ တိုက္ျခင္းျဖင့္ ခ်က္ခ်င္းဆိုသလို ခႏၶာကိုယ္
အေႏြးဓာတ္ရရွိလာေစပါတယ္။
(၂)ဆားဟာ ကိုယ္ခံစြမ္းအားကို ေကာင္းမြန္ေစလို ့၊ အေအးမိ၊ ႏွာေစး၊ ေခ်ာင္းဆိုး စတဲ့ ရာသီ ဖ်ားမ်ားကို အလြယ္တကူ မကူးစက္ေစႏို္င္ပါဘူး။
(၃) ေခါင္းေလွ်ာ္တဲ႔အခါ ေရထဲမွာ ဆားနည္းနည္း ထည္႔ေလွ်ာ္ေပးပါက၊ ဆံပင္ကၽြတ္ တာကုိ ကာကြယ္နုိင္သလို၊ ေဗာက္မ်ား လဲ ေသေစပါတယ္။
(၄) ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ဆားဓါတ္နည္းရင္ အားအင္ကုန္ခမ္းျပီးမူးေ၀တတ္တာေၾ ကာင့္၊
ေခြ်းထြက္မ်ားေသာကာယလုပ္သားမ်ား၊ ၀မ္းေလ်ွာသူမ်ား၊ အာဟာရနည္းျပီး
အားျပတ္ေသာလူမမာမ်ားႏွင့္ ေႏြရာသီလို အပူဓာတ္ျပင္းကာ ေခြ်းထြက္လြန္သူမ်ား
ဓာတ္ဆားရည္ကို ေသာက္ေပးသင့္ပါတယ္။
(၅) ေျမြကိုက္ခံရပါက၊
ေဆးရံု/ေဆးခန္းသို ့ မသြားခင္ အဆိပ္ရဲ ့စုဖြဲ ့မႈကိုအပူ နဲ ့တို က္ထုတ္သည့္
အေနျဖင့္ ဆားရည္ပ်စ္ပ်စ္ ေဖ်ာ္ေသာက္ေပးရပါတယ္္။ ဒါမွသာ အဆိပ္ မ်ားျပန္
့မလာေတာ့့ဘဲ၊ အသက္ခ်မ္းသာရာ ရေစမွာပါ။
(၆) သြားကိုဆားနဲ
့ပံုမွန္တိုက္ေပးပါက၊ သြားပိုးမစာ/သြားခိုင္ေစသည့္အျပင္၊ ခံတြင္း ရနံ ့လဲ
ရွင္းသန္ ့ေစမွာပါ။ အာခံတြင္းနံ ့ ဆိုးသူမ်ား ႏွင့္ တံေတြးမၾကာခဏထြက္တတ္
သူမ်ားသည္ ဆားငံရည္ပလုပ္က်င္းေပးျခင္းျဖင့္ သက္သာရာရေစပါတယ္။
(၇)
ယားနာရွိသူမ်ား၊ အသားရည္ေျခာက္ေသြ ့သူမ်ား၊ ၀ဲႏွင္းခူေ၀ဒနာသည္ မ်ား၊ ေသြး
မသန္ ့၍အေရျပားယားယံကာ အဖု အပိမ့္ထြက္သူမ်ားသည္ ဆားငံရည္ျဖင့္ ေရခ်ိဳး သန္
့စင္ေပးျခင္းျဖင့္ သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။
(၈) ဆားဟာ
ေခြ်းေပါက္မ်ားပြင့္လာကာ၊ အေရျပားထဲရွိ ေသြးလည္ပတ္မႈ ပံုမွန္ျဖစ္ေစ လို ့
၀က္ျခံေပါက္သူမ်ား သနပ္ခါး ထဲမွာ ဆားေရက်ဲေရာစပ္လိမ္းေပးႏိုင္ပါတယ္။ အ
သားအေရကိုလဲ ေခ်ာေမြ ့လာေစပါတယ္။
(၉) လမ္းမ်ားမ်ားေလွ်ာက္သူမ်ား၊
မတ္တပ္အၾကာၾကီးရပ္၍အလုပ္လုပ္ရေ သာသူ မ်ား ႏွင့္ ခရီးရွည္သြားျပီးေနာက္ ေျခ
ေထာက္မ်ားေသြးက်ျပီး ေရာင္ရမ္းနာက်င္ပါက ဆားရည္စိမ္ျပီး အသာအယာ
ႏွိပ္နယ္ေပးျခင္းျဖင့္ သက္သာလာ ေစပါတယ္။
(၁၀) ေမြးရာပါ
မ်က္ေစ့မႈန္သူမ်ား ႏွင့္ အေညာင္းထိုင္ကာ အပူခဲသူမ်ားသည္ ညအိပ္ ယာ၀င္ခါနီး
ဆားၾကမ္းနင္းေပးျပီး၊ ဒူးေခါင္းအထက္မွ ေရေလာင္းခ်ကာ ပံုမွန္လုပ္ေ
ပးျခင္းျဖင့္ မ်က္ေစ့အျမင္ ၾကည္လင္ေစပါတယ္။
(၁၁) မ်က္သားတက္ကာ၊ မ်က္ေစ့ယားယံသူမ်ားအတြက္ ဆားရည္ၾကည္အနဲငယ္ကို မ်က္စဥ္းခပ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၁၂) သင္တစ္ေန ့တာစားလိုက္ေသာ ဆားပမာဏ၏ ၁/၄ ပံုဟာ အရိုးထဲေရာက္
ရွိသြားျပီး၊ အရိုးကိုသန္မာလာေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အရိုးၾကြတ္ဆတ္ေရာဂါရွိ
သူမ်ား အတြက္ သင့္တင့္မွွ်တေသာ ဆားငံရည္ ေသာက္သံုးေပးသင့္ပါတယ္။
(၁၃)
ပင္လယ္ဆားငံရည္ထဲမွာ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ serotonin ႏွင့္ melatonin
ဟိုမုန္းမ်ား ကို လွံဳ ့ေဆာ္ေပးေသာေၾကာင့္၊ ပင္လယ္ေလ ရႈရိုက္ေပးပါက၊
စိတ္က်ေရာဂါမျဖစ္ေ တာ့ ဘဲ လူကိုလန္းဆန္းတက္ၾကြလာေစကာ၊ ညဘက္လဲ ေကာင္း ေကာင္း
အိပ္ေ ပ်ာ္ေစပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ပင္လယ္ေလ ၀၀ရႈရႈိက္ေပးျခင္းျဖင့္ အဆုတ္ကိုလည္း
က်န္း မာေ စပါတယ္။ ထိပ္ကပ္နာေရာဂါကိုလဲ ေပ်ာက္ေစႏိုင္ပါတယ္။
(၁၄) ဆား
ဟာ ကိုယ္ခႏၶာအေလးခ်ိန္ကို က်ေစတယ္ဆိုတာကို ယံုမွားသံသယမျဖစ္ ပါႏွ င့္။
အဘယ္ေၾကာင့္ဆိုေသာ္၊ ဆားဟာ အစာ ေခ်ဖ်က္မႈကို အားေပးျပီး၊ အူလမ္းေ ၾကာင္းကို
အေထာက္အကူျပဳကာ ၀မ္းမခ်ဳပ္ေစတဲ့အတြက္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တက္ျခင္း ကို
ဤနည္းျဖင့္ တစ္ဖက္တစ္လမ္းမွ ကာကြယ္ေပးျခင္းပါဘဲ။
(၁၅) ဆားဟာ
ကိုလက္စထေရာပမာဏကို ေလ်ာ့ခ်ေပးတာေၾ ကာင့္၊ ႏွလံုးေသြးေ ၾကာမ်ားအဆီမပိတ္ဘဲ
ပြင့္လန္းလာကာ ႏွလံူခုန္ႏႈန္းကို ပံုမွန္ျဖစ္ေစလို ့၊ ႏွလံုးက်
န္းမာေစပါတယ္။
(၁၆) ပန္းနာေ၀ဒနာသည္မ်ား အလြန္အမင္းမြန္းၾကပ္လာပါက၊ ဆားမႈန္ကို လွ်ာေပၚ ပြတ္ေပးျပီး၊ ေရတိုက္ေပးသင့္ပါတယ္။
(၁၇) သင့္တင့္မွွ်တေသာ ဆားပမာဏဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ အင္ဆူလင္ပမာဏကိုေ
လ်ာ့ခ်၍၊ အခ်ိဳဓာတ္ပမာဏကို ထိန္းညွိေပး တာေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါသည္မ်ား အား
ထားေလာက္ပါ တယ္။
(၁၈) ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္ဟာ ၾကြက္သားမ်ားကို
ေကာင္းစြာအလုပ္လုပ္ႏိုင္ေစရန္ အေထာက္အကူေပးတာေၾကာင့္ ၊ သဘာ၀
ပိုတက္စီယမ္ၾကြယ္၀ေသာ ပင္လယ္ဆား ၾကမ္းရည္ကို သင့္တင့္ေလ်ာက္ပတ္စြာ
ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ ၾကြက္တက္ျခင္း မျဖစ္ေ စပါ။ ဒါ့ျပင္ ၾကြက္သားမ်ားကိုလဲ
ခြန္အားျဖစ္ေစပါတယ္။
(၁၉) အသံ၀င္ခြ်ဲသလိပ္ကပ္သူမ်ား ႏွင့္ အာသီးေရာင္သူမ်ား ဆားရည္ေႏြးေႏြးျဖင့္ အာသီးကိုပလုပ္က်ငး္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၂၀) ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိမလိုလားအပ္ေသာ အက္ဆစ္မ်ားကို ဆီးအျဖစ္ထုတ္ေပးေစ လို ့၊
ေက်ာက္ကပ္ကို က်န္းမာေစပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ လိင္စိတ္ဆႏၵ ကို
တိုးျမွင့္ေပးပါတယ္။
(၂၁) အိုင္အိုဒင္းဆားဟာ ဦးေႏွာက္ဆဲလ္မ်ားကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳေစလို ့၊ ကိုယ္၀န္ေ ဆာင္ မိခင္မ်ား စားသံုးေပးသင့္ပါတယ္။
က်န္းမာေရးအျပင္ အိမ္ရွင္မမ်ားအတြက္ ဆားရဲ ့အက်ိဳးျပဳပံုေတြကေတာ့
(၁)
ေရစုိေန တဲ႔ယမ္းမီးျခစ္ကုိ ဆားေပၚမွာ တင္ထား ရင္ မိနစ္အနည္းငယ္အတြင္း
ေျခာက္ေသြ႔ လာနုိင္ပါတယ္။
(၂) ဘုရားစင္ေပၚက ပန္းမ်ားကို ၾကာၾကာခံေအာင္
ပန္းအိုးထဲကေရ ကို ဆားနဲနဲခပ္ေပးရပါမယ္။
(၃) မီးဖိုေခ်ာင္သံုး ဓား ကို
ဆားေရနဲ႔ ေသြးေပးရင္ ဓားပို ထက္လာပါတယ္။
(၄) အိပ္ယာတြင္ ဂ်ပိုးတြယ္ပါက၊
ျခင္ေထာင္ နဲ ့ဖ်ာတို ့ကို ဆားင န္ေ ရ ေလာင္းေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၅)
အသစ္၀ယ္လာေသာ ဖန္ခြက္၊ ဖန္ပန္းအိုး၊ ဖန္ ကန္း ပန္ျပား စသည့္ဖန္ထည္ပစၥည္းတို
့ကို ဆားရည္ထဲမွာ ေခတၱမွ်စိမ္ထားျခင္းျဖင့္ အလြယ္ကတူ အက္မကြဲႏိုင္ေတာ့ပါ။
ကဲ…ဆားရဲ ့အသံုး၀င္ပံုအဖံုဖံုကို အထက္ပါအတိုင္းသိျမင္ၾကရပါျပီ။ လူတို
့အတြက္ သာမက၊ သက္ရွိတိရစၦာန္မ်ား ႏွင့္ အပင္ေတြ အတြက္လည္း အနည္းအက်ဥ္းပမာဏ
မွ်ရွိေသာ ဆားက မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့အရာေလးပါဘဲ။
ဒါေပမယ့္
ဆား အေရအတြက္
မ်ားမ်ားႀကီး စားမိၿပီဆိုရင္ေတာ့ ေသြးတိုးေရာဂါအျပင္၊ ေသြးတိုးေရာဂါႏွင့္
ပတ္သက္ စပ္ဆက္လွ်က္ရွိတဲ့ ႏွလုံးရာဂါ၊ ေလငန္း ေရာဂါတို ့ျဖစ္လာေစမွာ
ဧကန္မလႊဲပါ။
ထို ့ျ ပင္ ဆားအလြန္အကြ်ံစားသံုးပါက၊ ေက်ာက္ကပ္ကိုလဲ
ပ်က္စီးေစပါတယ္။ သိြဳင္းရြိဳ က္ ေ၀ဒနာသည္မ်ား အိုင္အိုဒင္းဆား
ကိုအထူးေရွာင္ရွားသင့္ပါတယ္။ ဆားအလြန္ အကြ်ံသံုးစြဲပါက၊ လူသာမက
သက္ရွိတိရစၦာန္မ်ား ႏွင့္ အပင္ေတြကိုလဲ ေဘးထြက္ဆိုး
က်ိဳးမ်ားျဖစ္ေစႏိုင္လို ့၊ သင့္တင့္မွ်တရံုပမာဏ သံုးစြဲျခင္းျဖင့္
က်န္းမာသုခရႏိုင္ၾက ပါေစလို ့ ဆႏၵျပဳလိုက္ရပါတယ္။
<<စာနာေထာက္ထားစြာျဖင့္ ေဆာင္းပါးရွင္အမည္ကို ေျပာင္းလဲျခင္း/ခ်န္လွပ္ထားျခင္းမ်ိဳး မျပဳလုပ္ၾကပါရန္ ေမတၱာရပ္ခံပါသည္ >>
(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္..မွ်ေ၀သည္)
ကိုးကား (encyclopedia : health benefits of salt)
-
promise.pauk
(ရိုးသားမႈသည္တခါတရံ၌ရံႈးနိမ့္ေစတတ္၏။သို ့ေသာ္တစ္သက္လံုးကားလိပ္ျပာလံုေစေတာ့၏။)
23 Jul 2014
“ဆား” ပြင့္ေလးရဲ ့အသံုး၀င္ပံု
Wednesday, July 23, 2014
Taunzalat