ဗိုက္ေခါက္ အဆီပ်ဥ္ေတြခ်ဖို ့အတြက္ gym ေဆာ့ၾကေသာ္လဲ၊ အထိေရာက္ဆံုး ႏွင့္
အလြယ္ကူ ဆံုး နည္းကေတာ့ အဆီဆဲလ္ ေတြကို ျဖိဳခြင္းေပးနိုင္ေသာ
က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္တဲ့ အစား အစာမ်ားကို စားေသာက္ျခင္းဘဲ ျဖစ္ပါတယ္။
(၁) ေကြကာအုတ္(အၾကမ္း)
ေကြကာအုတ္(အၾကမ္း) ေတြက အရသာမရွိေသာ္လဲ၊ ဆာေလာင္မြတ္သိပ္မႈကိုေျပေပ်ာက္ေစ
တဲ့အျပင္ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္ ေစတာေၾကာင့္ နံက္စာ အာဟာရအျဖစ္
မွီ၀ဲသင့္ပါတယ္။ ၄င္းထဲမွာ ပါရွိတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားက
ခႏၶာကိုယ္ကိုဆိုးက်ဳိးေပးတဲ့ LDL ကိုလက္စထေရာကို ထိေရာက္စြာ
ထိန္းညွိေပးပါတယ္။ ေကြကာအုတ္(အၾကမ္း) မ်ားကို City Mart ဆိုင္ေတြမွာ
အလြယ္တကူ ၀ယ္ယူရရွိနိုင္ပါတယ္။
(၂) ၾကက္ဥ
ၾကက္ဥဟာ
ပရိုတင္းစုေ၀ရာအရင္းအျမစ္ျဖစ္တဲ့အျပင္၊ ကယ္လိုရီပါ၀င္မႈနည္းပါးတာေၾကာင့္
က်န္းမာေရးကို လြန္စြာေကာင္း က်ိဳးျပဳပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ၾကြက္သားမ်ားကို
က်စ္လစ္စြာတည္ေဆာ က္ေ စျပီး၊ ခႏၶာကိုယ္ကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳတဲ့ HDL ကိုလက္စထ
ေရာကို ပြားမ်ားေစပါတယ္။
(၃) ပန္းသီး
ပန္းသီးထဲမွာ
ခႏၶာကိုယ္အက်ိဳးျပဳ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥၫ္းမ်ားအျပင္၊ အျခား
အားျဖည့္ပစၥည္း မ်ား လည္း ၾကြယ္၀စြာပါရွိေနပါ တယ္။ အထူးသျဖင့္ ပန္းသီးထဲရွိ
Pectin ဓာတ္က မလိုလားအပ္ တဲ့အဆီေတြကို ေလ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။
(၄) ငရုပ္သီးစိမ္း
ငရုပ္သီးစိမ္းထဲမွာ ပါရွိတဲ့ Capsaicin ဓာတ္က ခႏၶာကိုယ္တြင္းရွိ
အက်ိဳးျပဳဆဲလ္မ်ားကို ဖြံ ့ျဖိဳးတိုး တက္ေစနိုင္သလို၊ မလိုလား အပ္တဲ့
ကယ္လိုရီမ်ားကိုေတာ့ အခ်ိန္တိုအတြင္းမွာ ေလာင္ျမိဳက္ေ ပးႏိုင္ပါတယ္။
(၅) ၾကက္သြန္ျဖဴ
ၾကက္သြန္ျဖဴထဲမွာ ကူးစက္ေရာဂါ ဘက္တီးရီးယားပိုးမႊားေတြကိုေသေစႏို္င္တဲ့
Allicin(ေခၚ) အစြမ္း ထက္ပိုး သတ္ေဆး ပါရွိေနပါ တယ္။ ၾကက္သြတ္ျဖဴက
အဆီပိုေတြကိုေလ်ာ့က်ေစတဲ့အျ ပင္၊ မေ ကာင္းေ သာ ကိုလက္စထေရာမ်ားကိုပါ
ဖယ္ရွားေပးနိုင္ပါ တယ္။
(၆) ပ်ားရည္
ပ်ားရည္အေဟာင္း(တစ္ႏွစ္ေက်ာ္ပ်ားရည္) က အဆီပိုေတြကို ဖယ္ရွားေပးနိုင္တဲ့
အေကာင္းဆံုးေ ဆး စြမ္း တစ္ခြက္ျဖစ္ပါတယ္။ နံက္အိပ္ယာထတိုင္း လၻက္ရည္ဇြန္း
၁-ဇြန္းစာပမာဏရွိတဲ့ ပ်ား ရည္ကို ေရေႏြးျဖဴျဖင့္ ေသာက္ေပးသင့္ပါတယ္။
(၇) ေရေႏြးၾကမ္း
လၻက္ေျခာက္ေရေႏြးၾကမ္းက ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ေစတဲ့ အေကာင္းဆံုး
ေဖ်ာ္ရည္တစ္မ်ိဳးပါ။ က်န္း မာႏုပ်ိဳေစေသာ ခႏၶာကိုယ္ အက်ိဳးျပဳ ဓာတ္တိုးဆန္
့က်င္ပစၥၫ္းမ်ားပါရွိတဲ့အျပင္၊ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ကို လည္း ထိန္း
ညွိေပးနိုင္တာေၾကာင့္ ေရေႏြးၾကမ္းကို အနည္းဆံုး တစ္ေန ့ ၂-ခြက္ ေသာ
က္ေပးသင့္ပါတယ္။
(၈) ဂ်ံဳျမက္
Wheat
Grass(ေခၚ)ဂ်ံဳျမက္မ်ားဟာ ဇီ၀ကမၼျဖစ္စဥ္ကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစတဲ့အျပင္၊
အဆီ ပိုေတြကိုပါ ေလ်ာ့ခ်ေပးနိုင္ပါ တယ္။ အသင့္ေသာက္ Wheat Grass
ေဖ်ာ္ရည္ဗူးမ်ားကို City Mart ဆိုင္းေတြမွာ အလြယ္တကူ ၀ယ္ယူရရွိနိုင္ပါတယ္။
(၉) ခရမ္းခ်ဥ္သီး
အဆီပိုေတြကို အခ်ိန္တိုတြင္းမွာ ေလာင္ျမိဳက္ေစဖို ့အတြက္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို
ဓာတ္စာအျဖစ္ မွီ၀ဲ အားကိုးထိုက္ပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးက
ကင္ဆာေရာဂါေတာ္ေတာ္မ်ားကို ကာကြယ္ေပးနို္င္ တာေၾကာင့္ ဟင္းခ်က္၍ တစ္မ်ိဳး၊
ေဖ်ာ္ရည္လို တဖံု ေသာက္ သံုးသင့္ပါတယ္။ (ေဂါက္ေရာဂါ ရွိသူမ်ားက
ခရမ္းခ်ဥ္သီးအေစ့ကို ဖယ္၍စားေပးပါ)
(၁၀) အနက္ေရာင္ ေခ်ာကလက္
ေခ်ာကလက္(အနက္ေရာင္)ထဲမွာပါတဲ့ Flavonoids ဓာတ္ေပါင္းစုက ေသြးထဲရွိ
ကိုလက္စထေ ရာကို ေလ်ာ့ခ်ေပးနိုင္ပါတယ္။ အနက္ေရာင္ေခ်ာကလက္က ဦးေႏွာက္
ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္မႈေတြကို သက္သာေစကာ စိတ္ကိုၾကည္လင္ လန္းဆန္းသြားေစတဲ့
အျပင္၊ အဆီပိုေတြ ကိုပါ ေလာင္ျမိဳက္ေစပါတယ္။
<<စာနာေထာက္ထားစြာျဖင့္ ေဆာင္းပါးရွင္အမည္ကို ေျပာင္းလဲျခင္း/ခ်န္လွပ္ထားျခင္းမ်ိဳး မျပဳလုပ္ၾကပါရန္ ေမတၱာရပ္ခံပါသည္ >>
(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္…မွ်ေ၀သည္)
promise.pauk
(ရိုးသားမႈသည္တခါတရံ၌ရံႈးနိမ့္ေစတတ္၏။သို ့ေသာ္တစ္သက္လံုးကားလိပ္ျပာလံုေစေတာ့၏။)
အဆီက်လွပေစမည့္ အစားအစာ ၁၀ မ်ိဳး
( ၁ ) အုတ္ဂံ်ဳ (Oats)
အုတ္ဂံ်ဳ (Oats)ဟာအရသာ ေကာင္းမြန္ရံုမကပဲ အစာစားခ်င္စိတ္ကို ေလွ်ာ့က်ေစပါတယ္။ အုတ္ဂံ်ဳ (Oats)တြင္ အမွ်င္ဓါတ္မ်ားစြာပါ၀င္ျပီး
Cholesterol levels (ကိုလက္စထေရာ) တည္ျငိမ္ေစပါတယ္။ ေသြးထဲတြင္ ကိုလက္စေထာ
စုပ္ယူမႈကို ဟန့္တားေပးပါတယ္။ ႏွလံုးေရာဂါလည္းကာကြယ္ေပးပါတယ္ ။ အုတ္ဂံ်ဳ
(Oats) မွာ အမွ်င္ဓာတ္ ပါဝင္မႈ ရာခိုင္ႏႈန္း ျမင့္မားျခင္း၊ ဗိုက္တာမင္ B
(အထူးသျဖင့္ B-1)၊ E တို႔ မ်ားစြာ ပါဝင္လ်က္ ရိွပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာ
ပါဝင္ျခင္းေၾကာင့္ ဂလူးကို႔စ္ စုတ္ယူႏိုင္မႈကို ေႏွးေကြးေစပါတယ္။ ေသြးထဲရိွ
သၾကားပါဝင္မႈ ပမာဏကို တည္ၿငိမ္ေစပါတယ္။
( ၂ ) ဥမ်ား
ဥမ်ားမွာ
အသားဓါတ္မ်ားစြာပါ၀င္ပါတယ္။ ဥမ်ားကိုစားသံုးျခင္းျဖင့္
ႀကြက္သားမ်ားတည္ေဆာက္မွုကို ေကာင္းမြန္ေစျပီး ေကာင္ေသာ ကိုလက္စထေရာ မ်ားကို
ျဖစ္ေပါေစပါသည္။
( ၃ ) ပန္းသီး
ပန္းသီမွာ အလြန္ျပည့္၀တဲ့
Antioxidants ႏွင့္ အျခား ျဖည့္စြက္အဟာရမ်ားစြာပါ၀င္ပါတယ္။ ပန္းသီးဟာ
ေသြးထဲရွိ မေကာင္းတဲ႕ အဆီဓာတ္ကို ခႏၶာကိုယ္တြင္းမွ
စြန့္ထုတ္ေပးနိုင္ရံုသာမက သူ့မွာပါဝင္တဲ႕ ပက္တင္(Pectin)ဆိုတဲ႕ ဓာတ္ေၾကာင့္
အဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ေစတဲ့ ဓာတ္ေတြနဲ႕ အစာေတြကို ေလွ်ာ့က်ေစတဲ
့အာနိသင္လည္းရွိပါတယ္။ဒါေၾကာင့္ အဆိပ္ျဖစ္ေစတဲ႕ ဓာတုပစၥည္းေတြကို
ကိုင္တြယ္အလုပ္လုပ္ရသူေတြ ေဆးလိပ္ေသာက္သူေတြကို
ပန္းသီးမွန္မွန္စားသံုးသင့္ပါတယ္။
ပန္းသီးကိုပါးပါးလွီး ေရသံုးဆနဲ႕
ထည့္ျပီးဆူေအာင္တည္ ျပီးရင္ေႏြးေအာင္ထားျပီးေသာက္ပါက ေက်ာက္ကပ္နဲ႕
ဆီးအိမ္မွာတည္တဲ့ ေက်ာက္ကိုလည္း ေက်ေစပါတယ္။ပန္းသီးစားသံုးျခင္းျဖင့္
ေသြးအားနည္းေရာဂါ
ေသြးတိုးေရာဂါ နွလံုးေရာဂါ အူေရာင္ျခင္းတို့ကို
သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။ ပန္းသီးကို အခြံမႏႊာပဲစားရင္ ေခ်ာင္းဆိုး ပန္းနာ
ရင္က်ပ္ပါ ေပ်ာက္ေစပါတယ္။
( ၄ ) အစိမ္းေရာင္ငရုတ္သီးမ်ား
အစိမ္းေရာင္ငရုတ္သီးမ်ား တြင္ Capsaicin ဟုေခၚေသာ ဓါတ္တစ္မ်ိဳးပါရွိျပီး
ထိုဓါတ္ဟာ ကိုယ္ခႏၶာႀကီးထြားေစတဲ့ ဆဲလ္ေလးမ်ားကို ႀကီးထြားသန္မာေစျပီး
မေကာင္းေသာ ကိုလက္စေထာ မ်ားကို လွ်င္ျမန္စြာပ်က္စီးေစပါသည္။ Caspsaicin နဲ႔
ဆက္စပ္ေနတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းေတြဟာ ဝမ္းဗိုက္ အဆီေလ်ာ့က်ေအာင္ ကူညီေပးပါတယ္။
င႐ုတ္သီးပါဝင္တဲ့ ေန႔လယ္စာ စားသူေတြမွာ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို ထိန္းေပးတဲ့
ေဟာ္မုန္း (Insulin) ျမင့္တက္ေစၿပီး အစာဆာေလာင္စိတ္မ်ားတဲ့ ေဟာ္မုန္း
(Ghrelin)က်ဆင္းေစပါတယ္။ ငရုတ္သိီးတြင္ပါေသာ Capsaicinသည္
ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာေရာဂါသာမက၊ အျခားကင္ဆာေရာဂါမ်ားအတြက္လည္း
သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစေသာ အာနိသင္မ်ားပါ၀င္ပါတယ္။ ပူစပ္တဲ့ အရသာရွိတဲ့
Capsaicin ဟာနာက်င္မႈ သက္သာေစတာေၾကာင့္ ၾကြက္သား နာက်င္ျခင္း၊အသား
နာက်င္ျခင္း နဲ႔ အဆစ္ေရာင္ ေရာဂါေတြ သက္သာ ေစပါတယ္။
( ၅ ) ၾကက္သြန္ျဖဴ
ၾကက္သြန္ျဖဴ မွန္မွန္ စားသံုးေပးရင္ ကိုလက္စထေရာ စုစုေပါင္းပမာဏကို
က်ေစသလို ဆိုးက်ဳိးမ်ားစြာ ေပးႏိုင္မယ့္ ထ႐ိြဳင္ဂလစ္စ႐ိြဳက္ (Triglyceride)
ကိုလက္စထေရာ အမ်ိဳးအစားကို စားသံုးမႈ အနည္းအမ်ား အလိုက္ ၅ ရာခုိင္ႏႈန္းကေန
၁၅ ရာခုိင္ႏႈန္းအထိ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရပါတယ္။
ႏွလံုးေသြးေၾကာပိတ္ေရာဂါ၊ ေလျဖတ္ေလဖ်န္း
ေရာဂါမ်ား၊ ကင္ဆာေရာဂါမ်ား စတဲ့
ေရာဂါ အေတာ္မ်ားမ်ားကို သြယ္ဝိုက္ကာကြယ္ တားဆီးေပးပါတယ္။ ထိုအတူၾကက္သြန္ျဖဴ
စားျခင္းဟာ ကိုယ္ခံအားကိုေကာင္းေစသလို၊
ေသြးတိုးေရာဂါကိုလည္းေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။
( ၆ ) ပ်ားရည္
ပ်ားရည္ဟာ အဆီကို က်ေစတဲ့ အေကာင္းဆံုးအစားအစာတစ္ခုပါ။ ပ်ားရည္ထဲသို
့ေရပူပူေလးေရာကာ မနက္တိုင္းေသာက္သံုးေပးျခင္းျဖင့္ အဆီမ်ားကို
အလွ်င္အျမန္ေလာင္ကၽြမ္းေစႏိူင္ပါတယ္။ ပ်ားရည္ဟာလူေတြရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္ ကို
ခြန္အားနဲ႔ စြမ္း အင္ေတြကို တိုးပြားေစပါတယ္ ။ ဒါေၾကာင့္ ပ်ားရည္ကို
စြမ္းေဆာင္ရည္ၿမင့္မားေစဖို႔ အၿပင္ ၾကြက္သားမ်ားေညာင္းညာၿခင္း ၊
ေမာပမ္းႏြမ္းနယ္ၿခင္းေတြကိုလည္းသက္သာေစပါတယ္။ ပ်ားရည္ရဲ႕
ဓါတ္တိုးဆန္႔က်င္ဂုဏ္သတၱိနဲ႔ ဘတ္တီးရီးယားပိုးမႊားေတြကို သတ္ႏိုင္
တဲ့အစြမ္းက အစာအိမ္နဲ႔အူလမ္းေၾကာင္းကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစၿပီး
သင့္ကိုက်န္းမာေပ်ာ္ ရြင္ေစႏိူင္ ပါတယ္။
( ရ ) လက္ဖက္စိမ္း( Green Tea )
Green Tea ဟာ ကိုယ္ခႏၶာအဆီက်ေစဖို ့အလြန္ေကာင္းမြန္ပါတယ္။ Green Tea
တစ္ေန့၂ခြက္ေသာက္သံုးေပးျခင္းျဖင္
့အလြန္ေကာင္းမြန္ေသာအကိ်ဳးကိုခံစားရေစမွာပါ။ ပံုမွန္ထက္
ကိုယ္အေလးခ်ိန္မ်ားေနသူ ဒါမွမဟုတ္ အဝလြန္ေနသူေတြ သူဟာ
လက္ဖက္စိမ္းလက္ဖက္ရည္ကို ပံုမွန္ ေသာက္ေပးပါက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ သံုးေပါင္၊
ဗိုက္အဆီ ခုနစ္ရာခိုင္ႏႈန္း
ပိုမိုေလာင္ကၽြမ္းေစႏိုင္ေၾကာင္းသိရွိရပါတယ္။Green Tea ဟာ ကင္ဆာကို
ကာကြယ္ႏိုင္ျခင္း၊ ေလျဖတ္ႏိုင္ေျခ ေလ်ာ့နည္းျခင္းစသည့္ အာနိသင္ရွိပါတယ္။
Green Tea ေသာက္ျခင္းျဖင့္လည္း ဦးေႏွာက္ကို ပိုမို အားေကာင္းေစပါတယ္။
( ၈ ) ဂ်ံဳျမက္ႏု ( Wheat Grass )
Wheat Grass ကိုစားသံုးျခင္းျဖင့္ မိမိခႏၶာကိုယ္
ဇီ၀ျဖစ္စဥ္ေျပာင္းလည္းမွဳကို တိုးတက္ေစျပီး အဆီကို ပိုက်ေစပါတယ္။ Wheat
Grass သည္ လူသားတို႕အား က်န္းမာသန္စြမ္းအသက္ရွည္ေစရန္ႏွင့္
စိတ္ၾကည္လင္လန္းဆန္းစြာ ဘဝရည္မွန္းခ်က္မ်ားကို အေကာင္အထည္
ေဖာ္ေဆာင္ႏိုင္ရန္ အာမခံခ်က္ေပးႏိုင္ေသာအပင္တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါသည္။
( ၉ ) ခရမ္းခ်ဥ္သီး
ခရမ္းခ်ဥ္သီး ဟာလည္း အဆီကျမန္ျမန္က်ေစေသာအသီးတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးေနတိုင္းပံုမွန္စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ အဆီက်ေစသလို
ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ အေရျပားအတြက္
အသားေျခာက္ျခင္း၊ အသားပက္ျခင္းတို့ကို နည္းေစျပီး အစိုဓါတ္ကို
ထိမ္းထားေပးသျဖင့္ လွပေသာအသားအေရကိုလည္း ပိုင္ဆိုင္ေစႏိူင္ပါတယ္။
( ၁၀ ) အမည္းေရာင္ေခ်ာကလက္စစ္စစ္
Dark Chocolateကိုစားျခင္းျဖင့္လည္း အဆီကိုက်ေစႏိူင္ပါတယ္။Dark Chocolate
မွာအဆီပါ၀င္ေပမယ့္လည္း ထိုအဆီမ်ားဟာလူ့ခႏၶာကိုယ္အား မ၀ေစပါဘူး။ Dark
Chocolate ကိုစားသံုးျခင္းျဖင့္ ေသြးထဲတြင္ Serotonin
ဟုေခၚေသာဓါတ္မ်ားတိုးပြားေစျပီး အဆီကိုက်ေစတာပါ။ ထို ့အတူ Dark
Chocolateကိုစားျခင္းျဖင့္လည္း ေသြးဖိအားကိုေလွ်ာ့ က်ေစႏိူင္ပါတယ္။ Dark
Chocolate သည္ Flavonoids ဓာတ္မ်ားပါဝင္ၿပီး သင္၏ေသြးေၾကာ မ်ား
ကိုေပ်ာ့ေျပာင္း ေစၿပီး မာေၾကာ ေသာေသြး ေၾကာမ်ားေၾကာင့္ ျဖစ္ပြားရေသာ
ေသြးဖိအားျမင့္မား မႈကို ေလ်ာ့ခ်ေပးသည္။
https://www.facebook.com/redhotcompany
21 Jul 2014
ခႏၶာကိုယ္တြင္း အဆီေလာင္ျမိဳက္ေစမည့္ အစားအစာ (၁၀) မ်ိဳး
Monday, July 21, 2014
Taunzalat