မိႈမ်ားသည္ ၎တို႕တြင္ နည္းပါးစြာ ပါ၀င္ေသာ သၾကားဓာတ္ေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳ ေ၀ဒနာရွင္မ်ား စားသံုး ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္တြင္ ေဖာ္ျပ ထားသည္။
Himachal Pradesh University ဇီ၀သိပၸံ ဌာနမွ သုေတသီ Dr. TN Lakhanpal က မိႈကို ဟင္းအျဖစ္ ခ်က္ျပဳတ္စားသံုးေပး ျခင္းသည္ ဆီးခ်ိဳရွိေသာ ေ၀ဒနာရွင္ မ်ားအတြက္ ယင္းတြင္ ပါ၀င္ေသာ အာဟာရ တန္ဖိုးမ်ားက က်န္းမာေရး အာနိသင္ကို ေပးစြမ္းသည့္အျပင္ ယင္းတြင္ သၾကားဓာတ္ မဆိုစေလာက္ နည္းပါးစြာ ပါ၀င္မႈေၾကာင့္ ေဘးထြက္ ဆိုးက်ိဳးမ်ားကို မျဖစ္ေစေၾကာင္း၊ သို႕ေသာ္ အႏၲရာယ္ရွိေသာ၊ အဆိပ္ရွိေသာ မႈိမ်ားကိုဆိုလိုျခင္း မဟုတ္ဘဲ ျပည္သူမ်ား လြယ္လင့္တကူ စားသံုးႏိုင္ေသာ ေကာက္႐ိုးမိႈ၊ ေတာင္ပို႕မိႈႏွင့္ ႏြားရြက္ မိႈ မ်ားကိုသာ ဆိုလုိျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း ယခုစာတမ္းတြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။
ေလ့လာမႈ စာတမ္းတြင္ ေဖာ္ျပထားခ်က္ အရ မိႈမ်ားတြင္ အဆီဓာတ္မပါ ၀င္ေၾကာင္း၊
ထို႕ေၾကာင့္ အ၀လြန္ေနေသာ ဆီးခ်ိဳ ေ၀ဒနာရွင္မ်ား စားသံုးေပး ႏိုင္ေၾကာင္း
သိရွိရသည္။ ထို႕ျပင္မိႈ (Mushrooms) ၏ ကင္ဆာႏွင့္ HIV အေပၚ အက်ိဳး
သက္ေရာက္မႈကို ဆက္လက္ ေလ့လာေနေၾကာင္း၊ ေဆးဘက္၀င္ အာနိသင္အျပင္ မိႈကို
စားသံုး ေပးျခင္းသည္ အစား ေရွာင္ေနရေသာ ဆီးခ်ိဳ ေ၀ဒနာရွင္မ်ားကို အဆင္ေျပ
ေစမည္ဟု Dr. TN Lakhanpal က ေျပာၾကားခဲ့သည္။
Dr. TN Lakhanpal က ယခုေလ့လာမႈ စာတမ္းကို အႀကိမ္ တစ္ရာေျမာက္ အိႏၵိယ သိပၸံပညာ ကြန္ဂရက္တြင္ တင္ျပထားျခင္း ျဖစ္သည္။
credit to ;Health Updates Journal
Dr. TN Lakhanpal က ယခုေလ့လာမႈ စာတမ္းကို အႀကိမ္ တစ္ရာေျမာက္ အိႏၵိယ သိပၸံပညာ ကြန္ဂရက္တြင္ တင္ျပထားျခင္း ျဖစ္သည္။
credit to ;Health Updates Journal