Pages - Menu

11 Mar 2015

ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား အႏုအရင့္ေရြးခ်ယ္နည္း

လတ္ဆတ္မႈမရွိ ရင့္ေထာ္ေနတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားဟာ က်န္းမာေရးနဲ
့မညီညြတ္သလို၊ အာဟာရဂုဏ္သတၱိ တန္ဖိုးမ်ား လည္း ပ်က္ျပယ္သြားျပီမို ့
မည္သို ့ပင္ ေငြကုန္ခံ အခ်ိန္ကုန္ခံျပီး ၀ယ္ယူခ်က္ျပဳတ္ထားပါေသာ္လည္း၊
အရသာမရွိ အခ်ည္းႏွီးျဖစ္ ရပါတယ္။ ေန ့တဓူ၀ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ေနရေသာ
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ႏွင့္ သစ္သီး၀လံတို ့ကို နည္းမွန္လမ္းမွန္ျဖင့္ ေရြးခ်ယ္
တတ္မွသာ က်န္းမာသုခ လူေနမႈဘ၀ကို ပိုင္ဆိုင္နိုင္မွာပါ။ သို ့ပါ၍
အိမ္ေထာင္ရွင္မ(စားဖိုမွဴး)မ်ားအတြက္ ဟင္းသီးဟင္း ရြက္မ်ား
အႏုအရင့္ေရြးခ်ယ္နည္း ေအာက္ပါအတိုင္း အသိေပးမွ်ေ၀လိုက္ရပါတယ္။

 (ဗံုလံုသီး)
ရင့္ေသာဗံုလံုသီးမ်ားဟာ ခါးသက္သက္ျဖစ္ကာ၊ အရသာလဲမရွိေတာ့ပါ။
ဒါေၾကာင့္ဗံုလံုသီးကို အရင္းမွကိုင္ဆၾကည့္ပါ။
 ေအာက္ ဖက္သို ့အတန္ငယ္ညြတ္က်ေနေသာအသီးမ်ားက ႏုျပီးလတ္ဆတ္ေနပါတယ္။

(ခ၀ဲသီး)
အသီးရဲ ့အညွာဘက္ထိပ္မွ မသိမသာခ်ိဳးၾကည့္ျခင္းျဖင့္အႏုအရင့္ကိုသိႏိုင္ပါတယ္။ အခြံေျမွာင္းတိမ္ၿပီး ေျမွာင္းက်ယ္ေနလွ်င္ရင့္ၿပီး၊ ေျမွာင္းက်ဥ္းလွ်င္ ႏုပါတယ္။ အစိမ္းေရာင္ေတာက္ေတာက္ အသီးကလည္းႏုပါတယ္။

(ၾသဇာသီး)
ၾသဇာသီးကို ကို္င္ဆၾကည့္တဲ့အခါ၊ လက္ထဲမွာအေလးခ်ိန္စီးျပီးမ်က္ကြင္းက်ယ္ေသာ အသီးရင့္ရင့္ကိုုသာေရြးခ်ယ္ပါ။ အသီး ေတြမပိျပားရေလေအာင္ အင္ဖက္ေတြျဖင့္ အထပ္လုိက္ဖံုးအုပ္ထားပါ(သို့)ဆန္အိုးထဲမွာအမွည့္ခံပါ။
 အသီးႏုႏုတို ့ကုိ အခ်ိန္ ၾကာျမင့္စြာအုပ္ထားေသာ္လဲ မမွည့္လာဘဲ မႈိတက္ျပီးမည္းသြားတတ္ပါတယ္။

(ရံုးပတီသီး)
ရံုးပတီသီး အႏုအရင့္ကိုခြဲျခားနိုင္ဖို ့အတြက္ အဖ်ားဘက္ရွိ အခၽြန္ေလးကို
ခ်ိဳးၾကည့္ျခင္းျဖင့္သိႏ္ိုင္ပါတယ္။ ခ်ိဳးလိုက္၍ ဆတ္ခနဲက်ိဳးသြားလွ်င္ႏုၿပီး၊ မက်ိဳးဘဲထိပ္ကြဲသြားလွ်င္ ရင့္ပါတယ္။

(ေၾကာင္လွ်ာသီး)
အေပၚယံအခြံေရာင္ေမွာင္ေလ ေၾကာင္လွွ်ာသီးရင့္ေလဘဲျဖစ္ပါတယ္။
ေၾကာင္လွ်ာသီးကို အရင္းမွကိုင္ဆၾကည့္တဲ့အခါ ေအာက္ သို ့ေကြးညြတ္ေပ်ာ့က်ေလႏုေလပါဘဲ။

(ခရမ္းသီး)
ႏွိပ္ၾကည့္ပါက မာေနရင္ရင့္ပါတယ္။ လတ္ဆတ္ေသာ ခရမ္းသီး၏အေရာင္မွာ
ခရမ္းေသြးက်ၿပီးေျပာင္လက္ေနပါတယ္။ ရႈ ့ံၿပီး ေပ်ာ့ေနလွ်င္မလတ္ဆတ္ေတာ့ပါဘူး။
(ခရမ္းရွည္သီး-ခရမ္း၀ိုင္းသီး-ခရမ္းၾကြပ္သီးမ်ားအားလံုးကိုဤနည္း အတိုင္းသာေရြးခ်ယ္ ပါ)

(တည္သီး)
မရင့္မွည့္ခင္အေရာင္မွာခပ္ေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ရွိၿပီး၊ အေပၚယံအေရခြံမ်ားလည္း
မာတင္းေနပါတယ္။ အသီးမမွည့္ေသးခင္စားပါက အရ သာ အလြန္ဖန္ပါတယ္။
တည္သီးမွည့္လာေသာအခ်ိန္တြင္ အေရာင္ရင့္သြားၿပီး၊ အခြံလည္းေပ်ာ့အိလာကာ
မွည့္ေလခ်ိဳေလပါဘဲ။ မ်ိဳးစိပ္ေပၚမူတည္ၿပီး တည္သီးကို လိိေမၼာ္၀ါေရာင္(သို့)လိေမၼာ္နီေရာင္ အျဖစ္ျမင္ေတြ ့ႏိုင္ပါတယ္။ လိေမၼာ္နီေရာင္ အသီးမ်ိဳးကအရသာပိုေကာင္းပါတယ္။ မမွည့္ေသးတဲ့တည္သီးကို ဆန္အိုးထဲ့၍အမွည့္ခံေပးနိုင္ပါတယ္။

(ဒန္ ့သလြန္သီး)
လတ္ဆတ္ၿပီးႏုတဲ့ ဒန္ ့သလြန္သီးရဲ့အေရာင္ဟာစိုျပည္ၿပီးအစိမ္းေရာင္ျဖစ္ပါတယ္။ မြဲေျခာက္ၿပီးျပဳပ္ထ၍ ေခ်းကြက္ေတြျဖစ္ေပၚ ေနရင္ ရင့္တတ္ပါတယ္။
အခံြမွာ အေျမွာင္း သံုးခုလည္းေပၚေနျခင္းကလည္းအသီးရင့္တဲ့ လကၡဏာေတြပါဘဲ။

(ပိႏၷဲသီး)
ဘို ့(အဆူး)ၾကီးေလ၊ အထဲကပိႏၷဲသီး အမႊာထြားေလးျဖစ္ျပီး
အရသာပိုေကာင္းပါတယ္။ ေနာက္ျပီး ဘို ့(အဆူး)က်ဲတဲ့ အသီးကို ေရြးခ်ယ္ပါျမန္ျမန္မွည့္လာပါလိမ့္မယ္။

(မာလာဖူး)
တို ့စရာတမ်ိဳးျဖစ္တဲ့ မာလာဖူးေတြရင့္သြားတဲ့အခါ ၾကမ္းတမ္း၍၀ါးလို
့လည္းမေကာင္းေတာ့ေပ။ အပြင့္ကားၿပီး အ၀ါ၀တ္ဆံမ်ား ထြက္ေပၚေနရင္
ရင့္တတ္ပါတယ္။ မာလာဖူးႏု၏အေရာင္က မရမ္းေစ့ေရာင္ျဖစ္ပါတယ္။
မရမ္းေရာင္ထက္ေဖ်ာေတာ့့ၿပီး ပြင့္ဖတ္ အဆင့္မ်ားရင္လည္း ရင့္တတ္ပါတယ္။

(ဖရဲသီး)
အရြယ္ခ်င္းတူေသာ္လည္း အေလးခ်ိန္ပိုစီးေသာအသီးမ်ိဳးကိုေရြးခ်ယ္ပါ။
အေပၚယံအခြံကိုၾကည့္ပါ အသီး၏တျခမ္းက စိမ္းစိုေန ျပီး၊ က်န္တျခမ္းက
အတန္ငယ္၀ါေနေသာ အခြံသီးမ်ိဳးက အရသာပို၍ခ်ိဳပါတယ္။
(အဘယ္ေၾကာင့္ဆိုေသာ္ဖရဲသီးဟာ ေျမေပၚ မွာ ၀ပ္တြားသီးတဲ့အမိ်ဳးအစားျဖစ္တာေၾကာင့္၊ ေျမဆီလႊာနဲ
့ထိတဲ့အပိုင္းက စိမ္းစိုေနျပီး၊ ေနေရာင္ျခည္ေကာင္းစြာထိတဲ့အပိုင္းက
၀င္း၀ါေနျခင္းျဖစ္၍ ေန-ေလ-ေျမဆီလႊာဓာတ္တို ့ ျပည့္၀တဲ့အသီးခ်ိဳးကပို၍ခ်ိဳပါတယ္)

(ကညြတ္)
ကညြတ္ပင္၏ အဖ်ားပိုင္းကိုသာစားလို ့ရၿပီး၊ ပ်မ္းမွ်ကညြတ္တစ္ပိသာ၀ယ္လွ်င္
အစိတ္သားခန္ ့သာ စားလို ့ရပါတယ္။ ကညြတ္ ပင္ေပၚမွာပါရွိတဲ့
အဖုကေလးေတြတစ္ခုနဲ ့တစ္ခုနီးကပ္ေနလွ်င္ႏုၿပီး၊ ၄င္းအဖုေ၀းလွ်င္ရင့္ပါတယ္။
(လယ္ကြက္ေတြမွာအလို အ ေလ်ာက္ေပါက္တဲ့
အရိုးနီအရြက္စိမ္းမ်ိဳးဟာ ေရကညြတ္ျဖစ္ၿပီး၊ တကူးတက စိုက္ယူရတဲ့
အစိမ္းေရာင္ကညြတ္မ်ိဳးလည္းရွိ္ပါ တယ္။ ႏွစ္မ်ိဳးစလံုးကိုဤနည္းအတိုင္းေရြးခ်ယ္ပါ)

(ေထာပတ္သီး)
ေထာပတ္သီး၀ယ္တဲ့အခါ အထဲမွာမႈိတက္ေနျပီး မည္းေနတဲ့အသီးကို အေရြးမမွားေစဖို
့အတြက္၊ ဦးစြာ အသီးရဲ ့အညွာဖက္ အပိုင္းကို လက္ျဖင့္အသာအယာဖိၾကည့္ပါ။
ေပ်ာ့ေနရင္ လတ္ဆတ္တဲ့အသီးျဖစ္ပါတယ္။

(သခြားသီး)
အညွာေနရာမွေနၿပီး၊ အျခားတစ္ဖက္ဖ်ားအထိ
ေျဖာင့္ေျဖာင့္စိမ္းစိမ္းမ်ိဳးကိုသာေရြးခ်ယ္ပါ။ အ၀ါ(သို ့မဟုတ္)အျဖဴ
အစင္းက်ား ေတြက အသီးရင့္ပါတယ္။ အညွာနားမွာသိမ္ေနၿပီး၊
အဖ်ားပိုင္းကသိမ္သည့္အပိုင္းထက္ ပို၍တိုပါကမ၀ယ္သင့္ပါဘူး။

(ဒူးရင္းသီး)
အတြင္းအသား ထူ/မထူကိုအညွာၾကည့္ၿပီးေရြးခ်ယ္နိုင္ပါတယ္။ အညွာမွာအျဖဴရစ္နဲ
့အတြင္းအရစ္၀ိုင္းကေလး တစ္ခုရိွပါတယ္။ ၄င္းအျဖဴရစ္ပါးၿပီး၊ အ၀ိုင္းထူရင္
အတြင္းအႏွစ္အသားထူပါတယ္။

(ဌက္ေပ်ာသီး)
ဌက္ေပ်ာခြံေပၚမွာ အမည္းေရာင္အစက္အေျပာက္ေလးမ်ားပါတဲ့အသီးက ရင့္ျပီး
အရသာလည္းပိုေကာင္းပါတယ္။ အေပြးတက္ ေလ ပိုခ်ိဳေလပါဘဲ။

(ဘူးသီး)
ကိုင္းဘူးသီး၊ စင္ဘူးသီးဆိုျပီး ၂-မ်ိဳးရွိပါတယ္။ (၁) ကိုင္းဘူးသီးက
ေျဖာင့္တန္းညီညာမႈမရွိဘဲ အညွာအနီးမွာခ်ိဳင့္ေနတတ္ပါ တယ္။ ခ်က္ျပဳတ္တဲ့အခါ
မာေၾကာၿပီး စားရင္လည္းဆတ္ေတာက္ေတာက္ျဖစ္ေနပါတယ္။ အခြံကအစိမ္းေရာင္မသန္းဘဲ
ျဖဴေန ရင္ အသီးရင့္္ပါတယ္။ (၂) စင္ဘူးသီးက စားတဲ့အခါခ်ိဳ၍ညက္ေညာပါတယ္။
အညွာကေနခ်က္တိုင္အထိ ေျဖာင့္တန္းၿပီး အေမြး ႏုေတြရွိပါတယ္။
အစိမ္းရင့္ေပၚမွာအျဖဴေျပာက္က်ားအကြက္ေတြပါေနရင္ အရင့္သီးျဖစ္ျပီး
“ဘူးက်ား” လို ့ေခၚပါတယ္။ ဘူးက်ား ကို
ဘယ္လိုခ်က္ခ်က္ဆတ္ေတာက္ေတာက္ျဖစ္ေနျပီး အရသာလည္းမရွိပါ။

(ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္)
ခ်ဥ္ေပါင္နီ၊ ခ်ဥ္ေပါင္ျဖဴနဲ ့ခ်ဥ္ေပါင္ခါး(ေခၚ)ဓာတ္ခ်ဥ္ေပါင္ဟူ၍
သံုးမ်ိဳးရွိပါတယ္။ ခ်ဥ္ေပါင္ျဖဴက အရိုးနီေသာခ်ဥ္ေပါင္နီနဲ ့ အမ်ိဳး
အစားခ်င္းတူပါတယ္။ ခ်ဥ္ေပါင္ခါးက ခါးေသာအရသာရွိပါတယ္။
ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္အတြက္ ခ်ဥ္ေပါင္ျဖဴ-နီ အရြက္ရင့္ကိုေရြးပါ။ ခ်ဥ္ရည္ဟင္း နဲ
့ဟင္းခ်ိဴအတြက္ကိုေတာ့ ေမႊရင္ေၾကလြယ္တဲ့ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ အႏုေတြကိုေရြးပါ။

(ေဂၚဖီထုပ္)
အထုပ္ပြပြကို၀ယ္ပါ။ က်စ္လစ္ေနတဲ့ ေဂၚဖီထုပ္က
အလယ္အူတိုင္ေတြအဆမတန္ၾကီးမားတန္ၾကီးတတ္လို ့ပါ။

(ပန္းေဂၚဖီ)
ေဖြးေဖြးက်စ္က်စ္နဲ ့ ေလးေလးကို၀ယ္ပါ။ အမည္းစက္ေျပာက္မ်ားပါတဲ့၊
သၾကားမႈန္လိုေမႊးႏုပါၿပီး၀ါေနတဲ့ အပြင္းမ်ိဳးကို မ၀ယ္ပါ နဲ ့။
ေမွာက္ရက္လွန္ၿပီး အတြင္းမွာပိုးရွိမရွိကုိလည္းၾကည့္ပါ။
ျဖဴၿပီးေလးေနရင္လည္း အတြင္းမွာပိုးတြယ္ေနတတ္ပါတယ္။

(ပဲေတာင့္ရွည္)
က်စ္ၿပီးအလ်ားရွည္တဲ့ အေတာင့္ကို၀ယ္ပါ။ ျဖဴ၍အသားပြတဲ့ပဲေတာင့္ကမေကာင္းပါဘူး။

(ၾကက္ဟင္းခါးသီး)
အစိမ္းရင့္မ်ိဳး နဲ ့အျဖဴမ်ိဳး ၂-မ်ိဳးရွိတယ္။ ဘို ့စိတ္ၿပီးဘို
့ပါးတဲ့ၾကက္ဟင္းခါးသီးကမေကာင္းပါ။ ဘို ့က်ဲ၍ထြားၿပီး ေကာက္ေကြ ့ျခင္း
မရွိတဲ့ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို သာ၀ယ္ေရြးပါ။ အနီေရာင္၊ အ၀ါေရာင္
ၾကက္ဟင္းခါးသီးကေတာ့ အမွည့္လြန္ေနတာျဖစ္ပါတယ္။

(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္္္...ေရးသားမွ်ေ၀သည္)
promise.pauk

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More