ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္လုိ႕လည္းေခၚတဲ့ ငပိေၾကာ္အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့
ငါးနီတူ၊ ပုစြန္ေျခာက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ၊ အနီေရာင္ငရုတ္သီး (အေျခာက္ျဖစ္ေစ၊
အစုိျဖစ္ေစ)၊ ငံျပာရည္၊ မန္က်ည္းသီးႏွစ္၊ သၾကား၊ ဆား၊ နႏြင္းမႈန္႕နဲ႕ ဆီ
တုိ႕ပါေနာ္။
ဒီမွာလည္း http://lulucooking.blogspot.com/2007/08/blog-post_8843.html တစ္ခါ ေရးဖူးပါတယ္ေနာ္။ ဒါေပမယ့္ အခုတစ္ေခါက္ အစားခံရေအာင္ ငါးနီတူေလးပါ ထည့္လုိက္ၾကရေအာင္ေနာ္။
ငါးနီတူနဲ႔ ပုဇြန္ေျခာက္ေလးကုိ မေထာင္းခင္မွာ ေရနဲ႕ သန္႕စင္ေအာင္
ေဆးေၾကာျပီး စကာနဲ႕ စစ္ျပီး ေနပူထဲ ခဏထား လုိက္ပါတယ္ေနာ္။ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ
ၾကက္သြန္အျဖဴအနီတုိ႕ကုိ အခြံႏႊာထားေနာ္။
ဒီမွာကေတာ့ ငရုတ္သီးအေျခာက္ေတာင့္
၀ယ္လုိ႕မရတာနဲ႕ ငရုတ္သီးအနီအပြေတာင့္ေတြကုိ ၀ယ္ပါတယ္ေနာ္။
အဲ့ဒါကုိ
အညႇာေျခြ၊ ေရေဆး ျပီးေတာ့မွ ကပ္ေၾကး ေလးနဲ႕ တစ္လက္မအရြယ္ေလာက္ေလးေတြ
ျဖတ္ျပီး ေလသလပ္ခံ ထားပါတယ္။
ျပီးရင္ မန္က်ည္းသီးမွည့္ကုိ ေရေႏြး
ပူပူေလးနဲ႕ စိမ္ထားလုိက္ပါေနာ္။
ျပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴနီကုိ chopper နဲ႕ ၾကိတ္လုိက္ပါတယ္။
ျပီးေတာ့
ငရုတ္သီးကုိလည္း ၾကိတ္ပါတယ္။ ေနာက္ဆံုး ပုစြန္ေျခာက္ကုိ ၾကိတ္ပါတယ္။
အားလံုး အသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီကုိ ၅
က်ပ္သားေလာက္ထည့္ျပီး ငါးနီတူေတြကုိ အရင္ေၾကာ္ပါတယ္။
ေၾကာ္တဲ့အခါမွာ
အရမ္းၾကြပ္ရြသြားေအာင္ ေၾကာ္တာမ်ဳိးမဟုတ္ဘဲ မၾကြပ္တၾကြပ္ အခ်ိန္မွာ
ဆီအုိးထဲကေန ဆယ္ယူျပီး ဇကာထဲ ထည့္ထားပါတယ္။ ျပီးရင္ ၾကိတ္ထားတဲ့
ၾကက္သြန္ျဖဴနီေတြကုိ ေၾကာ္ေပးပါ။
စစခ်င္းမွာ မီးအားအမ်ားဆံုးနဲ႕
ေၾကာ္ေပးျပီး ေနာက္ပိုင္းက် ၾကက္သြန္ေတြထဲက အရည္စစ္သြားလုိ႕ ေမႊလုိ႕
သြက္လာတဲ့အခါ မီးအားေလ်ာ့ျပီး မီးေႏြးေႏြးေလးနဲ႕
ေရႊညိဳေရာင္ေလးျဖစ္လာေအာင္ထိ ေၾကာ္ေပးပါေနာ္။
ေရႊအုိေရာင္ ေျပာင္းလုိ႕
အနံ႕ေလးကလည္း သင္းလာျပီဆုိရင္ေတာ့ ဆီစစ္စကာပါတဲ့ ေယာက္မေလးနဲ႕ ဆယ္ယူျပီး
စကာထဲထည့္ျပီး ဆီစစ္ထားေပးပါေနာ္။
ျပီးရင္ ၾကိတ္ထားတဲ့ ငရုတ္သီးေတြကုိ
ထည့္ျပီးေၾကာ္ေပးပါ။ ငရုတ္သီးက အစုိမုိ႕လုိ႕ အခ်ိန္ယူျပီး
နည္းနည္းေျခာက္ေအာင္ ေၾကာ္ရပါတယ္။
ငရုတ္သီးထည့္ျပီး ဆား၊ သၾကား၊
ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ ငံျပာရည္တုိ႕ကုိပါ ထည့္ျပီး ေၾကာ္ေပးျပီး ေနာက္ပုိင္းမွာ
ၾကိတ္ထားတဲ့ ပုစြန္ေျခာက္ကုိ ဆက္တုိက္ထည့္ေပးပါေနာ္။
မီးအသင့္အတင့္ေလာက္နဲ႕ထားျပီး ေၾကာ္ေပးရင္းနဲ႕ ပုစြန္ေျခာက္ေလးေရာ
ငရုတ္သီးေလးေရာ အညိဳေရာင္ဘက္လုလာျပီဆုိရင္ မီးကို တတ္ႏုိင္သေလာက္
ေလွ်ာ့ျပီး မန္က်ည္းသီးအႏွစ္ေတြကုိ ထည့္လုိက္ျပီး ေမႊေပးပါ။
မီးေအးေအးနဲ႕
ခုနက ငံျပာရည္ရယ္၊ မန္က်ည္းႏွစ္ရယ္ကုိ ခမ္းေအာင္ ထားပါ။
အုိးမကပ္ေအာင္လဲ
သတိထားျပီး ေမႊေပးေနာ္။ ျပီးရင္ ငါးနီတူေျခာက္ေၾကာ္နဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴနီေၾကာ္
ေတြ ေရာထည့္ေပးပါ။
တျဖည္းျဖည္းနဲ႕ အရည္ေတြခမ္းလာတဲ့အခါမွာ အနီေရာင္
ဆီေလးေတြက အေပၚကုိ ေ၀့တက္လာ ပါလာလိမ့္မယ္ေနာ္။ အေပါ့အငံကုိ ျမည္းေနာ္။
အရသာကုိ ဘယ္ဟာကုိမွ မကဲေစနဲ႕။
ျမည္းလုိက္တဲ့အခါမွ မန္က်ည္းသီးမွည့္
အခ်ဥ္ေလးလွ်ာထဲ စိမ့္သြားသလုိ ငရုတ္သီးရဲ႕အစပ္ကလဲ သြားရည္ယုိေစပါတယ္၊
ေရခမ္း ေလာက္ျပီဆုိရင္ မီးဖုိေပၚကေန ခ်ျပီး အေအးခံထားလုိက္ေနာ္။
ေအးသြားျပီဆုိရင္ ခုနက ဖယ္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနီေၾကာ္တစ္၀က္ထည့္ျပီးေတာ့
ေရာေမႊလုိက္ပါေနာ္။
အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ အနံ႕အရသာနဲ႕ ျပည့္စံုလွတဲ့
ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္ရပါျပီေနာ္။
8 Dec 2012
ငပိေၾကာ္
Saturday, December 08, 2012
Taunzalat