Pages - Menu

23 Mar 2013

မုန္႔ဟင္းခါး

မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္ျပဳတ္ပံုအဆင့္ဆင့္ကိုပထမဦးစြာအစီရင္ခံတင္ျပလိုပါတယ္။
မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ မုန္႔အခ်ိန္တစ္ဆယ္မွာ -
•ငါးခူ(သို႔)ငါးက်ည္း (၃)ပိႆာ၊
•ငံျပာရည္အခ်ိဳတစ္ပိႆာ၊
•ကုလားပဲျခမ္း(၅၀)က်ပ္သား၊
•ၾကက္သြန္နီ (၃)ပိႆာ၊
•ၾကက္သြန္ျဖဴ
•အစိတ္သား၊ဆီတစ္ပိႆာ၊
•ဆန္ေလွာ္မႈန္႔(၇၀)က်ပ္သား၊
•စပါးလင္(၁၅)ေခ်ာင္း၊
•ခ်င္း(၁၅)က်ပ္သား၊
•င႐ုတ္သီးအစိမ္းမႈန္႔(၁၀)က်ပ္သား၊
•င႐ုတ္သီးအပြ (၂)က်ပ္ခြဲသား၊
•င႐ုတ္သီးအေလွာ္မႈန္႔(၁၅)က်ပ္သား၊
•င႐ုတ္ေကာင္း(၂)က်ပ္ခြဲသား၊
•ငွက္ေပ်ာအူတစ္ပိုင္း၊
•ဘဲဥ(၂၅)လံုး၊
•နံနံပင္(၅၀)က်ပ္သား၊
• ေရွာက္သီး(၅)လံုး၊
•နႏြင္း၊
• ဆားအနည္းငယ္နဲ႔
• ေျမပဲ(၇၅) က်ပ္သား လိုအပ္ပါတယ္။

ပထမဆံုးငါးကို ေရစင္ေအာင္ေဆး၊ဆူးေတာင္ျဖတ္၊ ဗိုက္ေဖာက္ၿပီး င႐ုတ္သီးပြအေတာင့္၊ ငံျပာရည္၊ ခ်င္းတို႔ရဲ႕ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ၿပီးျပဳတ္ရပါမယ္။

 ငါးက်က္လာရင္ ဆယ္ယူကာအေအးခံၿပီးအ႐ိုးထြင္ရပါမယ္။
အ႐ိုးေတြကိုေထာင္းၿပီး ေရစစ္ရပါမယ္။

 ငါး႐ိုးေတြေထာင္းတဲ့အခါ ငါးနဲ႔အတူျပဳတ္ထားတဲ့င႐ုတ္သီးေတာင့္အပြေတြကိုပါ ေရာေထာင္းရပါမယ္။
ဘဲဥကိုျပဳတ္ၿပီး အေအးခံကာ အခြံခြၽတ္ထားရပါမယ္။

 ၾကက္သြန္နီတစ္ပိႆာကိုပါးပါးလီွးၿပီးၾကြပ္ေနေအာင္ေၾကာ္ထားရပါမယ္။
 ေျမပဲကိုေလွာ္အခြံခြၽတ္ၿပီး ညက္ေအာင္ေထာင္းထားရပါမယ္။
 ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ခ်င္းနဲ႔စပါးလင္တုိ႔ကို ညက္ေအာင္ေထာင္းထားရပါမယ္၊
အဲဒီေနာက္ အ႐ိုးထြင္ထားတဲ့ငါးမ်ားကိုင႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔၊အေမႊးအႀကိဳင္မ်ားနဲ႔ ဆီသတ္ရပါမယ္။ 


ကုလားပဲေတြကို ျပဳတ္၊ ဆန္ခါနဲ႔တိုက္ခ်ၿပီး ငါးျပဳတ္အိုးထဲမွာပဲ ေရ၊ဆန္ေလွာ္မႈန္႔နဲ႔ ေျမပဲမႈန္႔တုိ႔ကို ေရေဖ်ာ္ကာ မီးဖိုေပၚတည္ရပါမယ္။
အဲဒီငါးျပဳတ္အိုးထဲကို ငါးအ႐ိုးေတြေထာင္းၿပီး ေရစစ္ထားတဲ့အခ်ိဳရည္ေတြကိုပါ ထည့္ျပဳတ္ရပါမယ္။
အဆက္မျပတ္ေမႊေပးရင္ ပြက္ပြက္ဆူလာတဲ့အခါ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ငွက္ေပ်ာအူနဲ႔ အခြံခြာထားတဲ့ၾကက္သြန္ဥမ်ားကိုထည့္ရပါမယ္။
ေရက်လာတဲ့အခါငါးဆီသတ္ကို ေလာင္းထည့္ရပါမယ္။


ေမႊးန႔ံလိႈင္လာၿပီဆိုရင္ေတာ့မွ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ဘဲဥမ်ားထည့္ရပါမယ္။
ေနာက္ဆံုး မုန္႔ဟင္းခါးဟင္းရည္ကိုအေပါ့၊ အငန္ျမည္းၿပီး အေနေတာ္ျဖစ္ၿပီဆိုရင္ေတာ့ င႐ုတ္ေကာင္းခတ္ၿပီး ေၾကာ္ထားတဲ့ၾကက္သြန္ေၾကာ္မ်ားကိုအုပ္လို႔မီးကိုေလွ်ာ့ကာ အဖံုးအုပ္ထားရပါမယ္။ ဒီအခါမွာေတာ့အန႔ံအရသာျပည့္စံုေကာင္းမြန္လွတဲ့မုန္႔ဟင္းခါးဟင္းရည္ တစ္အုိးကို ရရိွႏိုင္ၾကၿပီျဖစ္ပါတယ္။

မုန္႔ဟင္းခါးထဲမွာ နံနံပင္၊င႐ုတ္သီးမႈန္႔တုိ႔အျပင္အခ်ဥ္ႀကိဳက္တတ္ရင္ေရွာက္သီးေလးပါညႇစ္ၿပီအရသာရိွရိွသံုးေဆာင္ႏိုင္ၾက

ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဘူးသီးေၾကာ္၊ ပဲျခမ္းေၾကာ္၊မႏၲေလးပဲေၾကာ္၊ ငါးဖယ္ေၾကာ္၊ ဘဲဥ၊ အီၾကာေကြး စတဲ့ အေၾကာ္မ်ားနဲ႔လည္း တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏိုင္ၾကပါတယ္။
အခ်ိဳ႕ေဒသေတြမွာေတာ့ငါးသေလာက္ဥ၊ ငါးခ်ဥ္၊ ပုစြန္ခ်ဥ္ တုိ႔ကိုထည့္စားေလ့ရွိၾကပါတယ္။

မုန္႔ဟင္းခါးမွာ ငါး၊ ပဲ၊ ဆီ၊ ဆန္၊နံနံပင္၊ ေရွာက္သီး၊ပဲသီးနဲ႔အေၾကာ္မ်ားပါ၀င္တဲ့အတြက္အာဟာရျပည့္၀စြာ ပါ၀င္တာေတြ႕ရပါတယ္။

မုန္႔ဟင္းခါးမွာ ပါ၀င္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြကေတာ့ အင္အားဓာတ္၊ကစီဓာတ္၊ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္နဲ႔ ကယ္လစီယမ္တုိ႔ ပါ၀င္ပါတယ္။


• ဆန္းဆန္းဦး(ျမန္မာ့အသံ)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More