မုန္႔တီဟင္းရည္တြင္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
------------------------------ ------
၁။ ငါးေရႊ - ၃၀ က်ပ္သား (၄၈၀ ဂရမ္)
၂။ ငါးပိ - စားပြဲဇြန္း ၂ဇြန္း
၃။ ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁၀ ျမႊာ (မညက္တညက္ ေထာင္းပါ)
၄။ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္းခြဲ
၅။ ၾကက္သြန္နီ - ၄ဥ (၄စိတ္စိတ္ပါ)
၆။ ေရ - ၁၀ခြက္ (ၾနေ်ကမနာနညအခြက္)
၇။ ဆား - စားပြဲဇြန္း ၂ဇြန္းခြဲ
၈။ ခေနာၾကက္သားမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္းဇြန္း ၂ဇြန္း
၉။ ပတဲေကာ - ၂ပင္ (မညက္တညက္ ေထာင္းၿပီး ခ်ည္ထားပါ)
ျပင္ဆင္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
----------------------------
၁။ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ - ၈၀က်ပ္သား (၁၂၈၀ ဂရမ္)
၂။ ပဲေၾကာ္္ - ၁၅ခု
၃။ င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၃၀ ဂရမ္ (၂ က်ပ္သား)
(ေရေႏြးျဖင့္ျပဳတ္ၿပီး ေထာင္းေပးကာ င႐ုတ္သီးျပဳတ္ရည္ ၁ဇြန္းခန္႔ထည့့္ပါ)
၄။ မန္က်ည္းရည္ - ခြက္တစ္၀က္
၅။ ၾကက္သြန္နီ - ၅ ဥ (ပါးပါးလွီးပါ)
၆။ နံနံပင္ - လက္တစ္ဆုပ္စာ (ပါးပါးလွီးပါ)
၇။ ငါးဖယ္ - ၂၀က်ပ္သား (၃၂၀ ဂရမ္)
၈။ ငါးငံျပာရည္ - လိုအပ္သေလာက္
ျပင္ဆင္နည္း
--------------
၁။ အရင္ဆံုး ဒယ္အုိးတစ္ခုထဲ င႐ုတ္သီးစိမ္းအညႇာ
ေခြၽထည့္ၿပီး ၂မိနစ္ခန္႔ ျပဳတ္ေပးပါ။
၂။ ၿပီးမွ ျပဳတ္ထားေသာ င႐ုတ္သီးစိမ္းမ်ားကို မညက္
တညက္ေထာင္းေပးၿပီးခြက္တစ္ခုထဲတြ င္ထည္႔
ထားပါ။
၃။ ငါးဖယ္ကို (ဆား-လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ခေနာ
ၾကက္သားမႈန္႔-လက္ဖက္ရည္ဇြန္း၁ဇြ န္း၊ င႐ုတ္သီး
မႈန္႔ -လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း) တုိ႔ျဖင္႔ သမေအာင္
နယ္ၿပီး ငါးဖယ္ကို အျပားေလးမ်ားလုပ္ေပးပါ။
၄။ ၿပီးေနာက္ ဒယ္အိုးထဲ ဆီမ်ားမ်ားထည့္ၿပီး ငါးဖယ္
အညိဳေရာင္သမ္းသည္အထိ ေၾကာ္ေပးပါ။
၅။ ထုိ႔ေနာက္ ေၾကာ္ထားေသာ ငါးဖယ္ကို ပါးပါးလွီးေပး
ကာ ပန္းကန္တစ္ခုထဲ ဖယ္ထားပါ။
မုန္႔တီဟင္းရည္ ခ်က္နည္း
----------------------------
၁။ အရင္ဆံုး ငါးေရႊမ်ား ေရျမဳပ္႐ုံထည္ၿပီး ၃-၄မိနစ္ခန္႔ ျပဳတ္ေပးပါ။
၂။ ၿပီးလွ်င္ ငါးကို အ႐ိုးမ်ားမပါေအာင္ အသားႏႊင္ေပးၿပီး သတ္သတ္ဖယ္ထားပါ။ ငါးျပဳတ္ရည္ကို သိမ္းထားေပးပါ။
မုန္႔တီ ဟင္းရည္စခ်က္လုိ႔ရပါၿပီ။
၃။ ဒယ္အုိးႀကီးထဲသို႔ မုန္႔တီဟင္းရည္အတြက္
ပါ၀င္သည့္(ေရ-၁၀ခြက္၊ ငါးျပဳတ္ရည္၊ ငါးပိ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊
ပတဲေကာ၊ ဆား၊ ခေနာၾကက္သားမႈန္႔ ) တုိ႔ကို တည္ထားပါ။
၄။ မုန္႔တီဟင္းရည္ ပြက္ပြက္ဆူလာလွ်င္
အသားႏႊင္ထားေသာ ငါး၊ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔မ်ားကို ျဖဴးေပးပါ။
၅။ ေနာက္ဆံုးမွ ၾကက္သြန္နီ ၄ စိတ္စိတ္ထားသည္မ်ားကို
ထည့္ၿပီး ၁မိနစ္ခန္႔တည္ကာ မီးပိတ္လုိက္ပါ။
၆။ မုန္႔တီဟင္းရည္ရၿပီဆုိလွ်င္ ပန္းကန္တစ္ခုထဲ
မုန္႔ဖတ္၊ ငါးဖယ္၊ ပဲေၾကာ္၊ ၾကက္သြန္နီ တုိ႔ကိုထည့္ၿပီး အေပၚမွ
မုန္႔ဟင္းရည္(ေယာက္ခ်ဳိ ၁ဇြန္း)ကို ေလာင္းထည့္လိုက္ပါ။
၇။ အေပၚမွ နံနံပင္ျဖဴးၿပီး အရသာအတြက္ ငါးငံျပာရည္၊
င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ မန္က်ည္းရည္တုိ႔ကို ထည့္ကာ ရခိုင္မုန္႔တီကို
စိတ္ႀကိဳက္ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါၿပီ။
utyeefoodhouse
Posted in: ၾကာဇံ/ေခါက္ဆြဲ