ပင္စိမ္း၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္ႏွင့္ အီတလီဟင္းခတ္အေမႊးမႈန္႔ ၾကက္ႀကိတ္သားအျပားေၾကာ္
အီတာလွ်ံစားဖိုမွဴး ေမြးစားအဘြားရဲ႕ဟင္းလက္ရာေလ
အခုထိလည္း အၿမဲလိုလို ခ်က္စားျဖစ္ခ့ဲပါတယ္။ အဘြားကို ဒီဟင္း ေလးန႔ဲ ဂုဏ္ျပဳလိုက္ပါတယ္။
ဒီဟင္းကို ထမင္း၊ စပါကတီေခါက္ဆဲြေတြနဲ႔တဲြစားလို႔ရသလို ဘဲ့ဂတ္ေပါင္မုန္႔ၾကမ္းနဲ႔လည
စားလို႔ရေသာေၾကာင့္ မ်ားမ်ားေလးခ်က္ၿပီးေလလံုတဲ့ထဲမွာထည့္ခဲထားၿပီး
လိုသလိုျပန္ေႏြးၿပီး သံုးေဆာင္လို႔ရပါတယ္။
ဒီဟင္းရဲ႕ထူးျခားမႈေလးက တစ္ပဲြဆို ပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔စားသံုးလို႔ရတဲ့အတြက္ ခ်က္စားၾကည့္လိုက္ေနာ္ . . . ။
ပါ၀င္ပစၥည္း
.................
၁။ ၾကက္သား ႀကိတ္သား-၅၀ က်ပ္သား
(ဆား၊ ဟင္းခတ္အေမႊးမႈန္႔ျဖင္႔နယ္ႏ
၂။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး -၂၅ က်ပ္သား (ေလးစိတ္ စိတ္ ထားပါ)
၃။ အေရာင္တင္မႈန္႔(Paparika Powder) - စားပြဲဇြန္း ၁ဇြန္း
၄။ ဟင္းခ်က္ေမႊးမႈန္႔ (Curry powder) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
၅။ ဟင္းခတ္ေမႊးမႈန္႔ (Italian Herbs) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း၁ဇြန္း
(City Mart, Market Place မွာ၀ယ္လို႔ရပါသည္)
၆။ ဆား - အနည္းငယ္
၇။ ပုစြန္ငံျပာရည္ - စားပဲြဇြန္း ၁ ဇြန္း (မစည္ရဲ႕ အရသာအသစ္ပါ)
၈။ သံလြင္ဆီ-စားပဲြဇြန္း ၈ ဇြန္း (ဟင္းဆီသတ္ရန္)
၉။ ဟင္းရြက္ဆီ -၁၀ က်ပ္သား (ၾကက္သား အျပားေလးေတြေၾကာ္ဖို႔)
၁၀။ ၾကက္သားမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း၁ဇြန္း
၁၁။ ကရေ၀းရြက္ - ၃ ရြက္
၁၂။ ၾကက္သြန္နီ - ၅ လံုး (ေထာင္းထားပါ)
၁၃။ ၾကက္သြန္ျဖဴ -၅ ျမႊာ (ေထာင္းထားပါ)
၁၄။ ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ (ေထာင္းထားပါ)
၁၅။ ပင္စိမ္း (Sweet Basil) - ၅ ခက္ေလာက္ (အရြက္ေတြ ေ>ခထားပါ)
၁၆။ င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၈ ေတာင့္( ၃ ပိုင္းေလာက္ပိုင္းထားပါ)
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
.......................
၁။ လက္ကိုဆီဆြတ္ၿပီး နယ္ႏွပ္ထားေသာ
ၾကက္ႀကိတ္သားကို လက္၃လံုးေလာက္ အျပားေလးေတြ လုပ္ထားပါ။
၂။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးရဲ႕ ထိပ္ကို ဓားနဲ႔ ၾကက္ေျခခတ္အရာေပးၿပီးျပဳတ္ပ
အခြံမ်ားလန္လာလွ်င္ ေရပူထဲကဆယ္ၿပီး
ေရေအးထဲထည့္၍ အခြံခြာပါ။
၃။ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ျဖဴ၊ ခ်င္း၊
ကရေ၀းရြက္၊ အေရာင္တင္မႈန္႔၊ ဟင္းခ်က္ အေမႊးမႈန္႔၊
င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ သံလြင္ဆီႏွင့္ ပုစြန္ငံျပာရည္တို႔ကို ဆီသတ္ပါ။
အန႔ံေလး ေမႊးၿပီး အေရာင္လွလာရင္ မီးဖိုေပၚကခ်ၿပီး
ခဏေဘးဖယ္ထားပါ။
၄။ အခြံခြာၿပီးသား ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားကို ၄ စိတ္စိတ္ပါ။
အိုးထဲထည့္တည္ပါ။ ေရအနည္း ငယ္ျဖင့္
ဆူလာသည္အထိတည္ပါ။ ဆီသတ္ထားေသာအႏွစ္ကို
ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွစ္ထဲ သို႔ေလာင္းထည့္ၿပီး
မီးမွ်ဥ္းမွ်ဥ္းနဲ႔ အားလံုးေရာသြားတဲ့အထိေမႊပါ။
၅။ ၾကက္သားအျပားေလးမ်ားကို
ဟင္းရြက္ဆီျဖင့္ၾကြပ္ရြေနတဲ
အနည္း ငယ္ေအးေအာင္ အေအးခံၿပီးမွ
ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ထဲသို႔ေရာ
ပြတ္ပြတ္ဆူေအာင္တည္ပါ။
၆။ က်န္ပစၥည္းမ်ား ထပ္ထည့္ပါ။ ဆားျမည္းၿပီး
လိုတာထပ္ျဖည့္ပါ။ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာနဲ႔ စားသံုးလိုရပါၿပီ။
စားခါနီး ပင္စိမ္းရြက္ေလးနဲ႔ ဟင္းပဲြကို အလွဆင္ေတာ့
ပိုစားခ်င္စရာ ေလး ျဖစ္သြားတာေပါ့။
** မွတ္ခ်က္- ပင္စိမ္းမႀကိဳက္သူမ်ားအတြက္
နံနံပင္နဲ႔အစားထိုးခ်က္လည္း
• Syi Foodsgarden