ခရမ္းသီးအလံုးႀကီးကို အခုလိုခ်က္တာ
အျမင္လည္းလွသလို အရသာလည္း တစ္မ်ိဳးေလးျဖစ္ေစပါတယ္။
မစည္ရဲ႕ ကိုယ္ပိုင္ ျပန္လည္တီထြင္ ထားျခင္းပါ။
ဧည့္သည္မ်ားမ်ားကို ဧည့္ခံမယ္ဆိုရင္
ဟင္းပဲြျပင္လို႔အေကာင္းဆံုး ဟင္းပဲြေလးပါ။
ပုစြန္ဆိုေတာ့လူတုိင္းစားၾက ေတာ့
သိပ္ကိုအဆင္ေျပသလို အရသာလည္းရွိတာေပါ့။
စဲြသြားမယ္ ခ်က္စားၾကည့္ေနာ္… ။
ပါ၀င္ပစၥည္း
..................
၁။ ခရမ္းသီး -၁ လံုး ( ခရမ္းသီးလံုးေဘးပတ္လည္ကို
ဓားျဖင့္ အလယ္ထိ ေဒါင္လိုက္ မႊန္းပါ။ အလံုးမပ်က္ပါေစႏွင့္)
၂။ ရွမ္းနံနံ - ၁ ပင္ (ဟင္းပဲြအလွဆင္ရန္)
၃။ ရွလကာရည္- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
( ေရနဲ႔ေရာၿပီးမႊန္းထားေသာ ခရမ္းသီးကိုနယ္ႏွပ္ပါ)
၄။ ပုစြန္က်ားေကာင္ႀကီး -၁၀ ေကာင္
(ေခါင္း၊ အၿမီးႏွင့္အခြံကလဲြလို႔ကိုယ ္ခြြြံခြာ ေပးပါ၊ ေက်ာကိုဓားရာေပးပါ)
၅။ ဟင္းခတ္အေမႊးမႈန္႔ - နည္းနည္း (ပုစြန္ကိုနယ္ရန္)
ဟင္းအႏွစ္ (Spice Paste)
.......................... ...........
၁။ နႏြင္းမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
၂။ ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ (ေထာင္းထားပါ)
၃။ ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅ျ မႊာ(ေထာင္းထားပါ)
၄။ ၾကက္သြန္နီ - အႀကီး ၃ လံုး (ေထာင္းထားပါ)
၅။ ရွမ္းနံနံ - ၂ ပင္ (အရြက္ေတြေျခြထားပါ။ ဟင္းအႏွစ္ထဲထည့္ရန္)
၆။ င႐ုတ္ေကာင္းအျဖဴ - နည္းနည္း
၇။ ဟင္းရြက္ဆီ - စားပြဲဇြန္း၃ ဇြန္း
၈။ ဆား - အနည္းငယ္
၉။ ငံျပာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၀။ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၁။ ဟင္းခတ္မႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
......................
၁။ ပုစြန္ကို ဆား ၊ နႏြင္း ၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔မ်ားႏွင့္ နယ္နပ္ထားပါ။
မႊန္းထားၿပီး ရွလာကာရည္ နယ္ထားေသာ ခရမ္းသီးကို
ဆားေရထဲထည့္ျပဳတ္ပါ။ သိပ္အက်က္ႀကီးမဟုတ္ပါ။
(အခ်ိန္ရလွ်င္ေတာ့ ေရေႏြးေငြ႕ႏွင့္ေပါင္းလွ်င္ ပိုေကာင္းပါတယ္။ အရသာပိုရွိတာေပါ့ ။ မစည္ကေတာ့ထည့္ၿပီး ေပါင္းတယ္)
၂။ ဆီ၊ ဆားႏွင့္ ငံျပာရည္ကလဲြလို႔
ဟင္းအႏွစ္ျပဳလုပ္ရန္ပါ၀င္ပစ ၥည္းမ်ားကို ႀကိတ္စက္ထဲထည့္ႀကိတ္ပါ။
(သို႔) ညက္တဲ့အထိ ေထာင္းပါ။
၃။ ရလာေသာအႏွစ္ကို ဆီသတ္ပါ။ အေရာင္ေျပာင္းရင္
ငံျပာရည္၊ ဆားထည့္ၿပီးတာနဲ႔ နယ္နပ္ထားေသာ
ပုစြန္ကိုထည့္ေမႊပါ။ ေရအနည္းငယ္ထည့္ပါ။
ပုစြန္ေကြးရင္ ဆယ္ၿပီးဖယ္ထားပါ။
က်န္အႏွစ္ကုိ ေပါင္းထားေသာ ခရမ္းသီးအကဲြေတြထဲသိပ္ၿပီး
ေရအနည္းငယ္ထည့္၍ အိုးအဖံုးဖံုးၿပီး
မီးမွ်င္းမွ်င္းေလးနဲ႔နပ္ထာ းပါ။
၅။ ခရမ္းသီးႏူးလာလွ်င္ ပုစြန္ျပန္ေရာပါ။ အရသာအားလံုးကုိယ္စိတ္တိုင္း က်ျဖစ္ၿပီဆိုရင္
ဟင္း ပဲြျပင္မယ့္ပန္းကန္ထဲထည့္ၿပ ီး
ရွမ္းနံနံေလးေတြအေပၚကေန ျဖဴးၿပီး
အလွဆင္ေတာ့ပိုၿပီး စားခ်င္စရာေပါ့ေနာ္။
• Syi Foodsgarden
အျမင္လည္းလွသလို အရသာလည္း တစ္မ်ိဳးေလးျဖစ္ေစပါတယ္။
မစည္ရဲ႕ ကိုယ္ပိုင္ ျပန္လည္တီထြင္ ထားျခင္းပါ။
ဧည့္သည္မ်ားမ်ားကို ဧည့္ခံမယ္ဆိုရင္
ဟင္းပဲြျပင္လို႔အေကာင္းဆံုး
ပုစြန္ဆိုေတာ့လူတုိင္းစားၾက
သိပ္ကိုအဆင္ေျပသလို အရသာလည္းရွိတာေပါ့။
စဲြသြားမယ္ ခ်က္စားၾကည့္ေနာ္… ။
ပါ၀င္ပစၥည္း
..................
၁။ ခရမ္းသီး -၁ လံုး ( ခရမ္းသီးလံုးေဘးပတ္လည္ကို
ဓားျဖင့္ အလယ္ထိ ေဒါင္လိုက္ မႊန္းပါ။ အလံုးမပ်က္ပါေစႏွင့္)
၂။ ရွမ္းနံနံ - ၁ ပင္ (ဟင္းပဲြအလွဆင္ရန္)
၃။ ရွလကာရည္- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
( ေရနဲ႔ေရာၿပီးမႊန္းထားေသာ ခရမ္းသီးကိုနယ္ႏွပ္ပါ)
၄။ ပုစြန္က်ားေကာင္ႀကီး -၁၀ ေကာင္
(ေခါင္း၊ အၿမီးႏွင့္အခြံကလဲြလို႔ကိုယ
၅။ ဟင္းခတ္အေမႊးမႈန္႔ - နည္းနည္း (ပုစြန္ကိုနယ္ရန္)
ဟင္းအႏွစ္ (Spice Paste)
..........................
၁။ နႏြင္းမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
၂။ ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ (ေထာင္းထားပါ)
၃။ ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅ျ မႊာ(ေထာင္းထားပါ)
၄။ ၾကက္သြန္နီ - အႀကီး ၃ လံုး (ေထာင္းထားပါ)
၅။ ရွမ္းနံနံ - ၂ ပင္ (အရြက္ေတြေျခြထားပါ။ ဟင္းအႏွစ္ထဲထည့္ရန္)
၆။ င႐ုတ္ေကာင္းအျဖဴ - နည္းနည္း
၇။ ဟင္းရြက္ဆီ - စားပြဲဇြန္း၃ ဇြန္း
၈။ ဆား - အနည္းငယ္
၉။ ငံျပာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၀။ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၁။ ဟင္းခတ္မႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
......................
၁။ ပုစြန္ကို ဆား ၊ နႏြင္း ၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔မ်ားႏွင့္ နယ္နပ္ထားပါ။
မႊန္းထားၿပီး ရွလာကာရည္ နယ္ထားေသာ ခရမ္းသီးကို
ဆားေရထဲထည့္ျပဳတ္ပါ။ သိပ္အက်က္ႀကီးမဟုတ္ပါ။
(အခ်ိန္ရလွ်င္ေတာ့ ေရေႏြးေငြ႕ႏွင့္ေပါင္းလွ်င္
၂။ ဆီ၊ ဆားႏွင့္ ငံျပာရည္ကလဲြလို႔
ဟင္းအႏွစ္ျပဳလုပ္ရန္ပါ၀င္ပစ
(သို႔) ညက္တဲ့အထိ ေထာင္းပါ။
၃။ ရလာေသာအႏွစ္ကို ဆီသတ္ပါ။ အေရာင္ေျပာင္းရင္
ငံျပာရည္၊ ဆားထည့္ၿပီးတာနဲ႔ နယ္နပ္ထားေသာ
ပုစြန္ကိုထည့္ေမႊပါ။ ေရအနည္းငယ္ထည့္ပါ။
ပုစြန္ေကြးရင္ ဆယ္ၿပီးဖယ္ထားပါ။
က်န္အႏွစ္ကုိ ေပါင္းထားေသာ ခရမ္းသီးအကဲြေတြထဲသိပ္ၿပီး
ေရအနည္းငယ္ထည့္၍ အိုးအဖံုးဖံုးၿပီး
မီးမွ်င္းမွ်င္းေလးနဲ႔နပ္ထာ
၅။ ခရမ္းသီးႏူးလာလွ်င္ ပုစြန္ျပန္ေရာပါ။ အရသာအားလံုးကုိယ္စိတ္တိုင္း
ဟင္း ပဲြျပင္မယ့္ပန္းကန္ထဲထည့္ၿပ
ရွမ္းနံနံေလးေတြအေပၚကေန ျဖဴးၿပီး
အလွဆင္ေတာ့ပိုၿပီး စားခ်င္စရာေပါ့ေနာ္။
• Syi Foodsgarden