Pages - Menu

13 Sept 2013

ၾကက္ဟင္းခါးသီးအရည္ကပန္ကရိယကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈကိုကာကြယ္ေပးႏိုင္

ေကာ္လိုရာဒို ကင္ဆာ ေလ့လာေရး တကၠသိုလ္မွ ေလ့လာမႈ တစ္ခုအရ ၾကက္ဟင္းခါးသီး အရည္က ပန္ကရိယင္ဆာ ဆဲလ္မ်ားအား ေသဆံုး သြားေစႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။
လြန္ခဲ့ေသာ သံုးႏွစ္ခန္႕ ကလည္း ေလ့လာသူမ်ားက ၾကက္ဟင္းခါးသီး ထြက္ကုန္မ်ားက ရင္သား ကင္ဆာအေပၚ ေကာင္းက်ိဳး သက္ေရာက္ပံုမ်ားအား ျပသခဲ့သည္။ 
ယခုေလ့လာမႈအား ေကာ္လိုရာဒို တကၠသိုလ္မွ ကင္ဆာ ကာကြယ္ေရးႏွင့္ ထိန္းခ်ဳပ္ေရးဌာန ႏွင့္ Skaggs ေဆး၀ါးကၽြမ္းက်င္မႈ သိပၸံမွ ပါေမာကၡ Rajesh Agerwal က လုပ္ေဆာင္ခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္။ 
ထို႕ျပင္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးအား အိႏၵိယႏွင့္ တရုတ္ ရိုးရာ ေဆးက်မ္းမ်ား၌ အမ်ိဳးအစား (၂) ဆီးခ်ိဳ ကုသရာ၌ အသံုးျပဳခဲ့သည္မွာ ရာစုႏွစ္ေပါင္း မ်ားစြာ ၾကာျပီျဖစ္သည္။ Agarwal က ၾကက္ဟင္းခါးသီးက ပန္ကရိယ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား၏ လုပ္ငန္း ေဆာင္တာကို ေျပာင္းလဲ သြားေစရံုသာမက ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား စြမ္းအင္ရရွိမႈ နည္းေစေသာ အင္ဇိုင္း တစ္မ်ိဳးကို လႈံ႕ေဆာ္ေပးသည့္ အျပင္ ပန္ကရိယ ဆဲလ္မ်ားမွ အင္ဆူလင္ ထုတ္မႈအားလည္း မွန္ကန္ေစသည္။
 ၾကြက္မ်ားတြင္ စမ္းသပ္ခဲ့ရာ ၾကက္ဟင္းခါးသီး အရည္တိုက္ေကၽြး ထားေသာ ၾကြက္မ်ားတြင္ ပန္ကရိယကင္ဆာျဖစ္ပြား ႏိုင္ေခ် ၆၀%ခန္႕ ပိုနည္းေၾကာင္း သိရသည္။

အပိန္ေလး
credit to; Health Updates Journal

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More