ကြ်န္မတို ့ျမန္မာျပည္တြင္ ေခတ္ေရစီးေၾကာင္းအလိုက္၊ ေနထိုင္မႈစံနစ္ေျပာင္းလဲလာသည္ႏွ င့္အမွ်၊
အစားအေသာက္ပံုစံလည္း ေျပာင္းလဲ လို ့လာေနပါျပီ။ မည္သို ့ပင္
ေျပာင္းလဲေစကာမူ၊ မေျပာင္းလဲတာ တစ္ခုကေတာ့ ပဲျပဳတ္စားသံုးေသာယဥ္ေက်းမႈေလးပ ါ။
ဘိုးဘြားဘီဘင္ လက္ထက္မွစ၍ ယေန ့ထက္တိုင္ ျမန္မာႏိုင္ငံ၏ ျမိဳ
့ရြာတိုင္းေဒသအသီးသီးမွာ “ေဟာဒီက ပဲျပဳတ္” ဆိုေသာ နံက္ခ်ိန္ခါ ေတးသံသာကို
ၾကားရစျမဲပါ။ ပဲျပဳတ္ကို လြယ္လြယ္ကူကူ ထမင္းပူပူမွာဆီဆမ္းဆားျဖဴး၍လည္း ေကာင္း၊ ထမင္းေၾကာ္အျဖစ္တစ္ဖံု၊ နံျပား/အီၾကာေကြး ျဖင့္တြဲဖက္ကာ နံက္စာအဆာေျပအျဖစ္ လူၾကီး/ လူငယ္မေရြး၊
လူမ်ိဳးဘာသာမေရြး၊ ဆင္းရဲခ်မ္းသာမေရြး ခံုခံုမင္မင္စားသံုးေနၾကတာပါ။
ဒါတင္မကေသးပါဘူး။ ပဲျပဳတ္သုပ္၊ ပဲျပဳတ္ေၾကာ္ဟင္းလ်ာမ်ားအျဖစ္စားသံုးႏို င္သလို၊ ပဲျပဳတ္ကိုမွ်စ္ျဖင့္ေရာေၾကာ္ကာ ၊ အရသာရွိရွိ စားသံုးေလ့ရွိၾက၏။ ထို ့ ျပင္ ျမန္မာ့ရိုးရာ မုန္ ့ပဲသြားရည္စာမ်ားျဖစ္ၾကေသာ၊ ေရမုန္ ့/မုန္ ့လင္မယား/ေကာက္ညွင္းေပါင္း/ လမ္းသရဲမုန္ ့ တို ့မွာလည္း ပဲျပဳတ္ပါမွ ျပီးျပည့္စံုမွာပါ။
“ပဲျပဳတ္” ဆိုသည္မွာ စားေတာ္ပဲကိုအေညွာင့္ထြက္ေစကာ၊ ပဲပြလာေအာင္ေဆာ္ဒါေဖါက္ေပးျပီး၊
အရသာႏွင့္အေရာင္တို ့အတြက္ ထန္းလ်က္ခဲေလးျဖင့္ ေပါင္းခံျပဳတ္ထားျခင္းပါ။
မိမိပတ္၀န္းက်င္မွာ စားေတာ္ပဲျပဳတ္ကို ေန ့တဓူ၀ျမင္ေတြ ့ေနၾကရေသာ္လဲ၊
က်န္းမာေရး အတြက္ မည္မွ်ထိအေရးပါေၾကာင္းကိုေတာ့ သတိထားမိၾကမည္္မထင္ပါ။
ေဆးသိပၸံနည္းအရဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ၾက ည့္ရာ စားေတာ္ပဲျပဳုတ္ထဲ တြင္ လူသားတို ့က်န္းမာေရးကိုအေထာက္အကူျဖစ္ေစေ သာ ဗီတာမင္မင္ႏွင့္သတၱဳဓာတ္တို ့အလံုအေလာက္ပါရွိျပီး၊ ေဘးျဖစ္ေစတတ္ ေသာ ကိုလက္စထေရာလံုး၀မပါရွိသည့္အတြက ္ ေန ့စဥ္စားသံုးေပးသင့္ေသာအာဟာရျဖစ္ ေၾကာင္း USDA (ေခၚ) အမ်ိဳးသားအာဟာရျပဳ စစ္တမ္းမ်ားႏွင့္ WHFoods တို ့မွ အခိုင္အမာေထာက္ခံထားၾကပါသည္။
1. ပဲျပဳတ္ထဲတြင္ အဆီဓာတ္ ႏွင့္ ကယ္လိုရီပါ၀င္မႈ မရွိသေလာက္လြန္စြာနည္းပါးေသာ္လည ္း၊ အာဟာရဓာတ္ၾကြယ္၀ေသာေၾကာင့္ ကိုယ္ခႏၶာအေလးခ်ိန္ ပံုမွန္ထိန္း သိမ္းလိုသူမ်ား မွီ၀ဲစားသံုးသင့္ပါသည္။
2. ပဲျပဳတ္ထဲတြင္ေခ်ဖ်က္လြယ္ေသာအမွ ်င္ဓာတ္
အေျမာက္အမ်ားပါရွိ၏။ ထိုအမွွ်င္ဓာတ္မ်ားသည္ အစာေျခလမ္းေၾကာင္းအတြင္း
အစာကိုလႈပ္ရွားေရြ ့လ်ားေစသည့္ အလိုအေလ်ာက္ၾကြက္သားလႈပ္ရွားမႈ ကိုအားေပသျဖင့္ ၀မ္းမခ်ဳပ္ေစပါဘူး။
3. စားေတာ္ပဲျပဳတ္ထဲတြင္ nicotinic အက္ဆစ္ ပါရွိသျဖင့္၊ ေသြးထဲရွိမေကာင္းေသာ ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္၏။
4. စားေတာ္ပဲသည္ သံဓာတ္အရင္းအျမစ္ျဖစ္ျခင္းေၾကာင္႔
ေသြးနီဥဆဲလ္မ်ားကို ေကာင္းစြာတည္ေဆာက္ေစကာ၊ ေသြးအားနည္း ေရာဂါ ႏွင့္
အလြန္အမင္းေမာပမ္းျခင္းတို ့မွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ျပီး၊
ကိုယ္ခံစြမ္းအားကိုတိုးတက္ျမင့္ မားလာေစပါသည္။ ထို ့ျပင္ အဆုတ္ထဲရွိ ေအာင္စီဂ်င္ကို ခႏၶာကိုယ္အႏွံ ့ပို ေ့ဆာင္ေပး၏။
5. စားေတာ္ပဲထဲတြင္ lutein ႏွင့္ carotenoid တို ့ပါရွိသျဖင့္၊ ပဲျပဳတ္ကို
ပံုမွန္စားသံုးေသာသူမ်ားသည္ အသက္အရြယ္ၾကီးရင့္ လာျခင္းေၾကာင့္
မ်က္ေစ့ေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးႏွင့္ မ်က္ေစ့ေရတိမ္ေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေခ်အလားအလာကို
ေလ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ႏိုင္ငံတကာ ေဆးသိပၸံပညာရွင္မ်ားက
အၾကံျပဳထားၾကပါသည္။
6. စားေတာ္ပဲျပဳတ္ တစ္ခြက္စာပမာဏထဲတြင္
ဗီတာမင္ေက ၄၄% ပါရွိသည့္ျပင္၊ ဗီတာမင္ဘီလည္းပါရွိသျဖင့္ အရိုးကိုက်န္းမာ
သန္စြမ္းေစကာ၊ ဟိုမုန္းအေျပာင္းအလဲေၾကာင့္ အရိုးၾကြတ္ဆတ္ျခင္းမွလည္း
ကာကြယ္ေပးႏိုင္၏။ ထို ့ေၾကာင့္ ကေလး/ လူၾကီး မ်ားသာမက၊ ကိုယ္၀န္ေဆာင္မိခင္ေလာင္းမ်ားပါ ပဲျပဳတ္ကို စားေပးသင့္ပါသည္။
7. ေသြးထဲရွိသၾကားပမာဏကိုပံုမွန္ျဖ စ္ေစျခင္း၊
ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လိုအပ္ေသာခြန္အားမ်ားကို ထုတ္လုပ္ေပးျခင္း၊ ကိုယ္တြင္းရွိ
ဇီ၀ကမၼျဖစ္စဥ္ကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစျခင္း စသည္ျဖင့္ ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါသည္။
8. Free radicals မ်ားသည္ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ ေသြးေၾကာနံရံမ်ားကို
အနည္က်ပိတ္ဆို ့ေစကာ၊ ေသြးေၾကာမမ်ားကို ပ်က္စီးေစျပီး၊ အဆီပိတ္ေရာဂါ၊
ေလျဖတ္ျခင္း၊ အဆစ္ေရာင္ေလးဘက္နာေရာဂါမ်ားကို ျဖစ္ေစ၏။ စားေတာ္ပဲထဲတြင္
ပါရွိေသာ Flavonoids ႏွင့္ phytonutrients မ်ားသည္ ဓာတ္တိုးဆန္
့က်င္ပစၥည္းအျဖစ္စြမ္းေဆာင္ေပးက ာ၊
ထို Free radicals မ်ားကို တိုက္ထုတ္ ေပးသျဖင့္ အဆိုပါေရာဂါမ်ားကို
မျဖစ္ေစႏိုင္ပါ။ ဒါ့ျပင္ သစ္ပင္ထဲတြင္ ရွားရွားပါးပါးေတြ ့ရသည့္ lectins
ဓာတ္ပါရွိသျဖင့္၊ ေသြးနီဥဆဲလ္မ်ားေပ်ာ္၀င္ေစကာ၊ ေသြးခဲျခင္းမွ
ကာကြယ္ေပးပါသည္။
9. ဗီတာမင္ဘီဓာတ္ေပါင္းစုပါရွိကာ homocysteine ပမာဏကို ေလ်ာ့က်ေစသျဖင့္ ႏွလံုးေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးကိုထိထိေ ရာက္ေရာက္ ကာကြယ္ေပးသည့္အျပင္ ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ပတ္သက္ဆက္စပ္လ် က္ရွိေသာေလျဖတ္ျခင္းတို
့ကိုလဲမျဖစ္ေစပါ။ ထို ့ေၾကာင့့္ တစ္ပတ္လွွ်င္ အနဲဆံုးတစ္ၾကိမ္
စားေပးသင့္ေၾကာင္း ေဆးသိပၸံပညာရွင္မ်ားက အၾကံျပဳထားၾကပါသည္။
10.
စားေတာ္ပဲထဲတြင္ ဗီတာမင္ ေအ-ဘီ-စီ-အီး၊ omega-3 တို ့ပါရွိသည့္ျပင္၊
ဇင့္သတၱဳဓာတ္အလံုအေလာက္ပါရွိ၏။ ထိုဓာတ္ေပါင္း စုမ်ားသည္
ေလျပြန္ေဖာင္းပြသည့္ေရာဂါ၊ မွက္ခရုေရာဂါ၊ အယ္လ္ဇိုင္မား (ေခၚ)
ဦးေႏွာက္အၾကိဳဇရာေရာဂါ တို ့ကို ကာကြယ္ေပး ႏိုင္ပါသည္။
11.
စားေတာ္ပဲျပဳတ္ထဲတြင္ glycemic ဓာတ္ပါ၀င္မႈနဲပါးျပီး၊ ေသြးထဲရွိ
သၾကားပမာဏကို ထိန္းေပးႏိုင္ျခင္းေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ သည္မ်ားအတြက္
ပဲျပဳတ္ဟာ အေကာင္းဆံုးအေဖာ္မြန္ျဖစ္ပါသည္။
12.
မကၠစီကိုႏိုင္ငံတြင္ မၾကာေသးခင္က ေလ့လာစမ္းစစ္ခ်က္အရ၊ စားေတာ္ပဲထဲတြင္
polyphenol ဓာတ္ပါရွိသျဖင့္၊ ေန ့စဥ္ စားေတာ္ပဲျပဳတ္ ၂-မီလီဂရမ္မွ်
စားေပးရံုျဖင့္ အဆာအိမ္ကင္ဆာကို ၾကိဳတင္ကာကြယ္ေပးႏိုင္ဟည္ဟု ဆိုရပါသည္။
13. မဂၢနီစီယမ္ သတၱဴဓာတ္ ၾကြယ္၀စြာပါရွိ၍၊ ေသြးတိုးေရာဂါကိုမျဖစ္ေစပါ။
14. ေဖာလိပ္ဓာတ္အရင္းအျမစ္စုေ၀းရာ စားေတာ္ပဲျပဳတ္ကို ကိုယ္၀န္ေဆာင္မိခင္မ်ားစားေပးျခ င္းျဖင့္ ေမြးဖြားလာေသာ ကေလးငယ္ မ်ားတြင္ ေမြးရာပါ ဦးေႏွာက္ႏွင့္အာရံုေၾကာေ၀ဒနာမ် ား ျဖစ္ႏိုင္ေခ်အလားအလာ နဲပါးေစပါသည္။
15. အမ်ိဳးသမီးမ်ား ေသြးဆံုးကိုင္မျဖစ္ေစပါ။
သတိျပဳရန္။ စားေတာ္ပဲထဲတြင္ သဘာ၀အေလ်ာက္ပါရွိေသာ purines ဓာတ္က
ေဂါက္ေရာဂါသမားမ်ားႏွင့္ ေက်ာက္ကပ္ေ၀ဒနာသည္ မ်ားကို
ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးျဖစ္ေစႏိုင္၍၊ အထူးေရွာင္ရွားသင့္ပါသည္။
++++++++++++++++++++++++++++++ ++++++++++
အာဟာရဓာတ္ ၾကြယ္၀ေသာ ပဲျပဳတ္ ကို ေစ်းေစ်းေပါေပါ ႏွင့္
အလြယ္တကူရရွိႏိုင္သျဖင့္၊ ႏိုင္ငံတိုင္းတြင္ “a poor man’s meat (၀ါ)
ဆင္းရဲခ်ိဳ ့တဲ့သူမ်ားအတြက္ အသားဟင္းလ်ာ” ဟု တင္စားေခၚေ၀ၚေလ့ရွိၾကပါသည္။
ေဆးသိပၸံပညာရွင္မ်ားကေတာ့ “powerfood” ဟု ေခၚၾက၏။ ထို ့ေၾကာင့္ မိမိတို
့လက္တကမ္းတြင္ အလြယ္တကူ ေစ်းၽႏႈန္းခ်ိဳသာစြာ ရရွိႏိုင္ေသာ “စားေတာ္ပဲျပဳတ္”
ေလးမ်ားကို ေန ့စဥ္ သံုးအစားအစာအျဖစ္ စားသံုးသင့္ပါေၾကာင္း။
ဘာသာျပန္သူ (ေပါက္ေပါက္)
ကိုးကား (World's Healthiest Food – Boiled Green Peas)
Posted in: ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး