Pages - Menu

8 Dec 2012

ထမင္းေၾကာ္၊ ၾကက္သားေက်ာက္ပြင့္သုပ္၊ ေဆးဘဲဥသုပ္၊ ငါးဖယ္လံုးမုန္ညင္းစိမ္းဟင္းခ်ဳိ


ထမင္းေလးေၾကာ္မယ္၊ ေက်ာက္ပြင့္သုပ္ေလးရယ္၊ ေဆးဘဲဥသုပ္ေလးရယ္နဲ႕ ငါးဖယ္လံုး မုန္ဟင္းစိမ္းဟင္းခ်ဳိေလး လုပ္စားၾကရေအာင္ေနာ္။

ထမင္းေၾကာ္နည္းကုိေတာ့ http://lulucooking.blogspot.com/2008/01/blog-post_19.html မွာ တစ္ခါ ေရးဖူးပါတယ္ေနာ္။

 ထမင္းေၾကာ္ဖုိ႕အတြက္ လုိအပ္တာကေတာ့
 ခ်က္ျပီးသား ထမင္း၊ ၾကက္သား၊ ဘုိစားပဲ၊ မုန္လာဥနီ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ သၾကား၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ တရုတ္မဆလာ၊ ၾကက္ဥတစ္လံုးနဲ႕ ဆီတုိ႕ပါေနာ္။

ထမင္းကုိ အတံုးလုိက္ျဖစ္မေနဘဲ ပြပြေလးျဖစ္ေအာင္ မြထားေပးပါေနာ္။

 ၾကက္သားကုိ ေရစင္ေအာင္ေဆး ပါးပါးေလးေတြလွီးျပီး ဆား၊ သၾကား၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕တုိ႕နဲ႕ နယ္ေပးထားပါ။

မုန္လာဥနီကုိ အခြံႏႊာ၊ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ေသးေသးႏုတ္ႏုတ္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးေပး ထားပါ။

ဘုိစားပဲကုိလည္း ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ပါးပါးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးေပးထားပါေနာ္။

 ၾကက္သြန္နီကုိ အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး မထူမပါးေလး လွီးေပးထားပါေနာ္။

ၾကက္သြန္ျမိတ္ကုိလည္း ေရေဆး၊ ေရစင္ေအာင္ခါျပီးေတာ့ ခပ္ပါးပါးေလး လွီးေပးထားပါေနာ္။ ၾကက္ဥကုိလည္းဆားေလးနည္းနည္းတရုတ္မာဆလာေလးနည္းနည္းနဲ႕ ေသေသခ်ာခ်ာ ေခါက္ေပး
ထားပါေနာ္။

အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဒယ္အုိးပူလာရင္ ဆီနည္းနည္းထည့္၊ ဆီပူလာျပီဆုိတာနဲ႕ ၾကက္သြန္နီကုိ ထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။

 ၾကက္သြန္နီစိမ္းနံ႕ေပ်ာက္ျပီး ႏြမ္းလာျပီဆုိတာနဲ႕ ၾကက္သားကုိထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။

ၾကက္သားႏူးေလာက္ျပီဆုိရင္ လွီးထားတဲ့ မုန္လာဥနီကုိထည့္ျပီး ေၾကာ္ေပးပါ။

 မုန္လာဥနီ က်က္ခါနီးေလာက္မွာ လွီးထားတဲ့ ဘုိစားပဲကုိထည့္ျပီး ခပ္ျမန္ျမန္ေလး ေၾကာ္ေပးပါ။

တဆက္တည္းဆုိသလုိ ေခါက္ထားတဲ့ ၾကက္ဥကုိလည္း ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ။

ၾကက္ဥက်က္တာနဲ႕ တျပိဳင္နက္ ထမင္းကုိထည့္ျပီး အသီးအႏွံအသားေတြနဲ႕ထမင္းကုိ ႏွံ႕ေအာင္ ေမႊေပးပါ။

မီးျပင္းျပင္းေလးနဲ႕ ခပ္ျမန္ျမန္ေလးေမႊျပီး ေၾကာ္ေပးပါ။

ထမင္းသား ေလးေတြ ခပ္ေတာင့္ေတာင့္ျဖစ္လာတာနဲ႕ အေပါ့အငံကုိျမည္းပါ။

အရသာ စိတ္ၾကိဳက္ျဖစ္ျပီဆုိတာနဲ႕ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ တရုတ္နံနံပင္ေလးေတြကုိအုပ္ျပီး ေမႊေပးလုိက္ပါေနာ္။

အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ အနံ႕အရသာနဲ႔ ျပည့္စံုလွတဲ့ ထမင္းေၾကာ္ေလး ရပါျပီေနာ္။

လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့
 ေက်ာက္ပြင့္၊ ၾကက္သားရင္အံုသား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ၊ ဂ်င္း၊ငရုတ္သီးစိမ္း၊သံပုရာသီး၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ ငံျပာရည္၊သၾကားတုိ႕ပါေနာ္။

ေက်ာက္ပြင့္ကုိ ေရနဲ႕ ၁၀ မိနစ္ေလာက္ စိမ္ထားလုိက္ျပီးေတာ့မွ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူထဲကုိ ၃ မိနစ္ေလာက္ ျပဳတ္လုိက္ပါတယ္။

 ေက်ာက္ပြင့္သား ပုိပြလာေအာင္ရယ္၊ စားလို႕ ပုိေကာင္းေအာင္ရယ္ေပါ့ေနာ္။

 ျပီးရင္ ေက်ာက္ပြင့္ေတြကုိ ဆယ္ယူျပီးေတာ့ ေရခဲေရထဲ စိမ္ထား၊ ျပီးေတာ့မွ အေနေတာ္ေလးေတြ ရေအာင္ ကပ္ေၾကးေလးနဲ႕ ညွပ္ယူေပါ့ေနာ္။

ၾကက္သားကုိလဲ ေရစပ္စပ္ေလးနဲ႕ ဆား၊ သၾကား၊ ငံျပာရည္၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ သၾကားေလး နည္းနည္းထည့္ျပီးျပဳတ္ထားလုိက္ပါတယ္။
စစခ်င္း ၾကက္သားထဲက ထြက္လာတဲ့ ေရခမ္းသြားေအာင္ အရင္တည္ေပးပါေနာ္။
 ျပီးေတာ့မွ ေရကုိ နည္းနည္းခ်င္းစီထည့္ျပီး ေရလည္းခမ္း ၾကက္သားလည္းႏူးတဲ့အထိ ျပဳတ္ေပးပါေနာ္။
 ျပီးရင္ ၾကက္သားေတြကုိ အေအးခံျပီး အရြယ္ေတာ္ေလးေတြ ရေအာင္ လွီးထားေပးပါေနာ္။

ျပီးေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ အခြံႏႊာျပီး ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားလုိက္တယ္။ ငရုတ္သီးေတာင့္ကုိ အညွာေခၽြေရေဆးျပီး ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူထဲ ဆားနည္းနည္းခပ္ျပီး ငရုတ္သီးေတာင့္ေတြ ထည့္လုိက္ပါေနာ္။ တစ္မိနစ္ေလာက္ ၾကာရင္ ငရုတ္သီးေတာင့္ေတြကုိ ျပန္ဆယ္လုိက္ပါ ေနာ္။ (ေရေႏြးနဲ႕ ျပဳတ္လုိက္သလုိလုပ္တာပါ၊ ဆားထည့္လုိက္တဲ့အတြက္ ငရုတ္သီးေတာင့္ အေရာင္စိမ္းတာ မပ်က္ေတာ့ဘူးေလေနာ့္)။ ျပီးေတာ့မွ ငရုတ္သီးစိမ္းေတြကုိ မညက္တညက္ေလး ေထာင္းပါေနာ္။

အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ေက်ာက္ပြင့္ရယ္၊ ၾကက္သားရယ္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း၊ ဆား၊ သၾကား၊ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခပ္မႈန္႕အနည္းငယ္၊ သံပုရာရည္ေလး ညွစ္ထည့္ျပီးေတာ့ သမေအာင္ ေမႊေပးပါ။

 အရသာက ခ်ဳိခ်ဥ္ငံစပ္ ေလးပါေနာ္။ ကုိယ္ႏွစ္သက္တဲ့အရသာဘက္ကုိ ကဲျပီးထည့္ေနာ္။

 ဒါဆုိရင္ေတာ့ အနံ႕အရသာနဲ႕ ျပည့္စံုလွတဲ့ ၾကက္သားေက်ာက္ပြင့္သုပ္ေလး ရပါျပီေနာ္။

ေဆးဘဲဥသုပ္အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့
 ေဆးဘဲဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ၊ ဆား၊ သၾကား၊ တရုတ္နံနံနဲ႕ သံပရာသီးတုိ႕ပါေနာ္။

ေဆးဘဲဥကုိ အခြံႏႊာျပီး အစိပ္ေလးေတြ စိပ္လုိက္ပါေနာ္။ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ တရုတ္နံနံအရုိးတုိ႕ကုိ မညက္တညက္ ထုေထာင္းျပီး ရလာတဲ့ paste ကုိ သီးသန္႕ဖယ္ထားပါ။

 ျပီးရင္ ပန္းကန္လံုးေလးတစ္ခုထဲကုိ ဆားအနည္းငယ္၊ သၾကားအနည္းငယ္၊ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္အက်ဲ ႏွစ္မ်ဳိးလံုးကုိ ေရေႏြးေလးနဲ႕ စပ္ေဖ်ာ္ျပီး အဲ့ဒီအထဲကုိ ခုနက ေထာင္းထားတဲ့အႏွစ္ေလးကုိ ထည့္လုိက္ပါေနာ္။

 ျပီးေတာ့ သံပရာရည္ရြႊဲရႊဲေလးညွစ္ျပီးေတာ့ ေဆးဘဲဥေတြကုိ အစိတ္ေလးေတြ လုပ္ထားတဲ့ ပန္းကန္ထဲ ထည့္ျပီး ေရာေမႊလုိက္ပါေနာ္။
 အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ခ်ဥ္စပ္အရသာနဲ႕ ေဆးဘဲဥသုပ္ေလး ရပါျပီေနာ္။

ငါးဖယ္လံုးမုန္ညင္းဟင္းခ်ဳိကေတာ့ ငါးဖယ္ကုိ ခ်င္း၊ ဆားအနည္းငယ္၊ 

သၾကားအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ေထာင္းပါ။ ျပီးရင္ အလံုးေလးေတြရေအာင္ လံုးေပးထားပါ။

မုန္ညင္းစိမ္းကုိလည္း ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ႏွစ္လက္မအရြယ္ေလးေတြ ျဖတ္ထားေပးပါ။

အားလံုးအသင့္ျဖစ္ရင္ အုိးတစ္လံုးထဲ ေရထည့္၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္ထည့္ျပီး မီးဖုိေပၚတင္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပး ပါ။

ဟင္းရည္အုိးဆူရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဓားျပား ရုိက္ထည့္၊ ဆူေအာင္ထပ္တည္၊ ပီးရင္ ငါးဖယ္လံုးထည့္ပါ၊ ငါးဖယ္လံုးေလးေတြက က်က္ျပီဆုိရင္ ဟင္းခ်ဳိအုိးအေပၚကုိ တက္လာတာကုိေတြ႕ရမယ္ေနာ္။

 ျပီးရင္ မုန္ညင္းစိမ္းကုိထည့္ျပီး ဆူေအာင္ ထပ္တည္၊ အေပါ့အငံ အရသာကုိ ျမည္းပါ။

 အရသာ ၾကိဳက္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ငါးဖယ္လံုး မုန္ညင္းစိမ္းေလးနဲ႕ ဟင္းခ်ဳိပူပူေမႊးေမႊးေလး ရပါျပီေနာ္။ စားခါနီးက် ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ေလး ခပ္ေသာက္ေပါ့ေနာ္။

ျမန္မာထမင္းဟင္း စားရတာ တစ္ခါတေလရုိးအီသြားတဲ့အခါ ျဖစ္ျဖစ္၊ သူငယ္ခ်င္းေတြ စံုလုိ႕၊ မိသားစုေတြ ပိတ္ရက္မွာ အားလုိ႕ တစ္ေယာက္တစ္လက္ ၀ုိင္း၀န္းကူညီျပီး ခ်က္ျပဳတ္ၾကမယ္ဆုိရင္ေတာ့ အခုလုိ ထမင္းေၾကာ္၊ အသုပ္ေလးနဲ႕ ဟင္းခ်ဳိေလးနဲ႕ တဲြဖက္ျပီး ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ၾကည့္ၾကပါဦးေနာ္။

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More